taba1 02.11.2023 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2023 W remontowanym domu mam pompę ciepła t-cap 9kW która ogrzewa parter około 80m2 tradycyjnej podłogówki a na piętro zostały wyprowadzone rury do dwóch rozdzielaczy. Piętro około 100m2 ze względu na strop drewniany będzie w systemie suchym. Wstępnie nie przewidywałem ogrzewania poddasza ponieważ miało ono pełnić funkcje strychu, ale teraz powstał pomysł zrobienia antresoli a dopiero za antresolą ma być strych. W związku z czym wolałbym żeby sypialnia na antresoli nie sąsiadowała z wychłodzony strychem i zastanawiam się w jaki sposób temu zaradzić. Wydaje mi się że najprostszym sposobem było by przedłużenie zasilania rozdzielaczy z piętra i zasilenie nimi odpowiednio dobranych dwóch grzejników. Jak najlepiej to rozwiązać? Strych jest ocieplony pianą pur około 12cm a sypialnia na antresoli będzie dogrzewana klimatyzacją. Posiadam również fotowoltaike 9kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taba1 05.11.2023 14:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 to może jest ktoś w stanie napisać czy można do tych rur co idą do rozdzielaczy na piętro wstawić trójnik i pociągnąć na strych? tam wstawić dwa grzejniki. Jeden np. diamond 33-900-2000 i drugi 33-600-2000. Do rozdzielaczy idzie pert al pert chyba 25 czy to wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts