Outsider89 03.11.2023 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 Dzień dobry, Od razu zaznaczę, że nie piszę w celu rozstrzygania sporu z firmą. Odbył się montaż drzwi. Pracę odbierała żona, a ja cztery dni później spostrzegłem pęknięcie. Są to drzwi do łazienki na dole, częściej używanej. W promieniu metra od drzwi znajduje się wc, umywalka oraz prysznic.Na prawie rękojmi żądam wymiany ościeżnicy, gdy firma oferuje załatanie dziury "specjalnym woskiem".Moje pytanie brzmi, czy przesadzam z żądaniami? Oczywiście dół ościeżnicy zamierzam zasilikonować (jeszcze nie mieszkamy, może doradzicie czym najlepiej), natomiast martwi mnie, czy takie pęknięcie, nawet zakryte, nie będzie bardziej podatne na wilgoć?Czy przyjąć ofertę firmy, czy iść na noże?Może znawcy wypowiedzą się też na temat cięcia, które również może świadczyć o jakości montażu.Dziękl serdeczne za opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 03.11.2023 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 Można założyć, że pęknięcie powstało przy montażu. Przesuwanie po posadzce itp. To mdf, czyli najgorszy z możliwych materiałów. Jednorazówka.Wygląda na uszkodzenie powierzchniowe, rozwarstwienie.Jak odrzucą żadanie wymiany, pozostaje paćkanie silikonem lub wtarcie akrylu i delikatne zmycie szmatką tak, by zakryć, zlicować krawędzie szczeliny na gładko z powierzchnią.Samemu to zrób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymonmajster 03.11.2023 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 Na moje oko takie rozszczenie zostanie odrzucone, równie dobrze mogłeś pociągnąć z kopa, wjechać wózkiem czy uderzyć czymś. Z punktu prawnego wada nie powstała podczas/przed montażem, nie została zatajona i wynika z niewłaściwego użytkowania ościeżnicy. Lepiej się dogadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.11.2023 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2023 Reasumując - wosk (i jego zabezpieczenie) wystarczą i to nic się nie będzie działo. Gorzej już z tym skracaniem. To pęknięcie przy tym to pikuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts