Winczu 03.11.2023 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2023 (edytowane) Witam, parę miesięcy temu stałem się właścicielem domu jednorodzinnego i mam dość nietypowy problem... Ciepła woda w kranie prowadzącym do wanny po odkręceniu kurka dostaje po 15-20 sekundach znacznych spadków ciśnienia, które są tym wyższe, o ile wyższa jest temperatura na piecu - przykładowo - przy 45 stopniach jest okej (letnia woda), przy 50 już mamy większy spadek, a ponad 60 skutkuje niemalże tylko kapaniem z kranu... Podejrzewałem na początku kamień, bądź osad w rurkach, czy nawet baterię, aczkolwiek wtedy problem występowałby cały czas, a nie tylko podczas użytkowania pieca... Ratowałem się delikatnym odkręcaniem kurków, bądź zakręcaniem ich i odkręcaniem - wtedy po jakimś czasie woda jako tako leci, a czasem nawet "coś" załapie i działa jak trzeba.... Gdy zakręcę zbiornik CWU i włączę bojler elektryczny - problem ten nie występuje! Tak samo jest w pozostałych kranach w domu - ciśnienie w normie - czy z bojlera, czy ze zbiornika CWU. Jak w piecu wygaśnie - ciśnienie w rurach prowadzących do wanny staje się normalne. Niestety w temacie hydrauliki i instalacji CO jestem laikiem, a ponadto nie chcę ruszać starej instalacji przed samą zimą - zbyt duże koszty. Chciałbym po prostu znać przyczynę tego problemu - może ten jest błahy, albo wiedzieć chociaż od czego zacząć wiosną.Pompa obiegowa wymieniana tydzień temu (stara padła), filtr wyczyszczony. - Instalacja CO w układzie otwartym - kocioł na sterowniku tech z dmuchawą i pompą obiegową - Zbiornik CWU i dodatkowy bojler elektryczny (obecnie zakręcony)- Zimna woda z wodociągu Z góry dziękuję za udział w dyskusji, poniżej zamieszczam zdjęcia instalacji. [ATTACH=CONFIG]466842[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]466843[/ATTACH] Edytowane 3 Listopada 2023 przez Winczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts