Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak ciśnienia CWU podczas palenia w CO

Winczu

Recommended Posts

Witam, parę miesięcy temu stałem się właścicielem domu jednorodzinnego i mam dość nietypowy problem...

Ciepła woda w kranie prowadzącym do wanny po odkręceniu kurka dostaje po 15-20 sekundach znacznych spadków ciśnienia, które są tym wyższe, o ile wyższa jest temperatura na piecu - przykładowo - przy 45 stopniach jest okej (letnia woda), przy 50 już mamy większy spadek, a ponad 60 skutkuje niemalże tylko kapaniem z kranu... Podejrzewałem na początku kamień, bądź osad w rurkach, czy nawet baterię, aczkolwiek wtedy problem występowałby cały czas, a nie tylko podczas użytkowania pieca... Ratowałem się delikatnym odkręcaniem kurków, bądź zakręcaniem ich i odkręcaniem - wtedy po jakimś czasie woda jako tako leci, a czasem nawet "coś" załapie i działa jak trzeba....

Gdy zakręcę zbiornik CWU i włączę bojler elektryczny - problem ten nie występuje! Tak samo jest w pozostałych kranach w domu - ciśnienie w normie - czy z bojlera, czy ze zbiornika CWU. Jak w piecu wygaśnie - ciśnienie w rurach prowadzących do wanny staje się normalne.

Niestety w temacie hydrauliki i instalacji CO jestem laikiem, a ponadto nie chcę ruszać starej instalacji przed samą zimą - zbyt duże koszty. Chciałbym po prostu znać przyczynę tego problemu - może ten jest błahy, albo wiedzieć chociaż od czego zacząć wiosną.

Pompa obiegowa wymieniana tydzień temu (stara padła), filtr wyczyszczony.

- Instalacja CO w układzie otwartym - kocioł na sterowniku tech z dmuchawą i pompą obiegową

- Zbiornik CWU i dodatkowy bojler elektryczny (obecnie zakręcony)

- Zimna woda z wodociągu

Z góry dziękuję za udział w dyskusji, poniżej zamieszczam zdjęcia instalacji.

[ATTACH=CONFIG]466842[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]466843[/ATTACH]

Edytowane przez Winczu