ameexy 04.11.2023 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2023 Dzień dobry,Ekipa od klimatyzacji przewierciła mi wieniec żelbet wycinając fragment (ok. 5cm) zbrojonego pręta, tym samym przerywając jego ciągłość, w celu puszczenia przewodów. Nie dopilnowałem, w sumie to też się nie znam na temacie budowlanki.Blok mieszkalny, nowe budownictwo, ostatnie piętro, większość ścianek cegła ceramiczna + słupy nośne co jakiś czas. Wywiercony otwór fi50. Otwór tak czy inaczej musiałby wyjść na ścianie nośnej lub właśnie wieńcu, ponieważ tak to wygląda jak na obrazku. Natomiast wycięcie pręta chyba nie było konieczne, myślę że mogli sie zmieścić obok. Ale stało się.Otwór fi50. Załączam poglądowy rysunek jak wygląda ściana. Czy tak może zostać?Jakie są opcje?[ATTACH=CONFIG]466862[/ATTACH] Z tego co rozumiem ściana w tym miejscu mogła by pęknąć w przypadku krzywo osiadającego budynku na przestrzeni lat.Co zrobić w tym przypadku? Czy pręt można w razie czego przedłużyć? Czy miałoby to sens?A może nadwyrost się martwię i zostawić jak jest? Klima i tak musi przejść do środka w którymś miejscu. Proszę o merytoryczną odpowedź dla laika.Dziękuję! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 05.11.2023 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Nie jestem konstruktorem, ale wycięcie jednego pręta w miejscu podpartym nie jest żadną katastrofą. Mnie to dziwi, że nie próbowali jednak poniżej betonu, byłoby im prościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ameexy 05.11.2023 13:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Nie jestem konstruktorem, ale wycięcie jednego pręta w miejscu podpartym nie jest żadną katastrofą. Mnie to dziwi, że nie próbowali jednak poniżej betonu, byłoby im prościej. Cała pionowa ściana między oknem a balkonem to żelbet zbrojony, więc poniżej też byłby beton. No ale chyba nie poszukali lepszego miejsca bez zbrojenia, a może szukali ale nieskutecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 05.11.2023 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Aha. Przestań się zatem przejmować tematem. Nic się nie zawali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.11.2023 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Jak wycieli jeden pręt to albo masz dziwn wieńce albo pod katem ten otwór. Czemu tylko jeden? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.11.2023 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Może wiercili otwór pod puszkę?Albo nie przyznali się że przewiercili dwa pręty?Albo wieniec dołem ma jeden pręt?Ciekawe gdzie, względem wieńca, jest strop lub stropodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ameexy 05.11.2023 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Jak wycieli jeden pręt to albo masz dziwn wieńce albo pod katem ten otwór. Czemu tylko jeden? Nie wiem, zaglądałem do środka otworu i nie widziałem tam śladów po innym pręcie, najwyżej dopytam ekipę. Czy to by diametralnie zmieniało sytuacja gdyby wycieli oba pręty dolne?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ameexy 05.11.2023 19:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Może wiercili otwór pod puszkę? Albo nie przyznali się że przewiercili dwa pręty? Albo wieniec dołem ma jeden pręt? Ciekawe gdzie, względem wieńca, jest strop lub stropodach. Jest to otwór na wylot Nie znam odpowiedzi na pozostałe pytania niestety, jest to strop płaski, lecz co do tego jak prowadzone są zbrojenia to nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 05.11.2023 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Nie wiem, zaglądałem do środka otworu i nie widziałem tam śladów po innym pręcie, najwyżej dopytam ekipę. Czy to by diametralnie zmieniało sytuacja gdyby wycieli oba pręty dolne?? Jedna z podstawowych zasad w budownictwie mówi że nie przecina sie prętów, i tego sie należy trzymać. Co będzie jak dwa ktoś wyciął , pewnie nic się nie zadzieje, co nie znaczy że można wycinac dwa kolejne. Sporo zależy od konstrukcji budynku od tego kótre dokładnie prety ktoś rozwallił itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ameexy 05.11.2023 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Jedna z podstawowych zasad w budownictwie mówi że nie przecina sie prętów, i tego sie należy trzymać. Co będzie jak dwa ktoś wyciął , pewnie nic się nie zadzieje, co nie znaczy że można wycinac dwa kolejne. Sporo zależy od konstrukcji budynku od tego kótre dokładnie prety ktoś rozwallił itd. Rozumiem. Mam nadzieję że nie będzie żadnych negatywnych skutków, nikt tam już nie będzie nic więcej wycinał na pewno. Gdyby pojawiły się w przyszłości pęknięcia ze względu na brak ciągłości to jakie są metody na wzmocnienie ściany? Czytałem o wklejaniu prętów, taśmach węglowych, przedłużaniu prętów. Nie wiem czy te metody są fsktycznie stosowane, bo sie na tym nie znam. Mam nadzieję że nigdy nie będę musiał się dowiadywać również Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.11.2023 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Jest to otwór na wylot Nie znam odpowiedzi na pozostałe pytania niestety, jest to strop płaski, lecz co do tego jak prowadzone są zbrojenia to nie wiem Wiesz na jakiej wysokości jest spód tego stropu i jaka jest konstrukcja tego stropu? Żelbetowy? Formalnie jest to ingerencja w konstrukcję budynku - wycięcie prętów zbrojeniowych wieńca lub nadproża. Pytanie: to jest wieniec czy nadproże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej733 05.11.2023 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Otwór jest nad słupem, więc nie ma wielkiego znaczenia czy przecięty czy nie. Na blokach gdzieś robi się połączenia belek przy robieniu nadproży ( przeważnie stanowią one wieniec stropowy). Nie ma potrzeby coś przy tym kombinować.Dla wiertnicy nie ma wielkiej różnicy czy przecina pręt czy nie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ameexy 05.11.2023 21:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Wiesz na jakiej wysokości jest spód tego stropu i jaka jest konstrukcja tego stropu? Żelbetowy? Formalnie jest to ingerencja w konstrukcję budynku - wycięcie prętów zbrojeniowych wieńca lub nadproża. Pytanie: to jest wieniec czy nadproże? Strop jest żelbetowy. W dokumentacji nie pada nigdzie słowo wieniec, jedynie wymienione sa nadproża żelbetowe. Więc być może wieniec jest równocześnie nadprożem (lub odwrotnie) - tak jak pisałem, nie znam się na tym az tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 05.11.2023 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 Ile cm nad oknami jest spód stropu żelbetowego? Coś więcej jest w opisie tego stropu żelbetowego? Otwór jest tuż nad spodem nadproża okiennego. Wycięcie prętów zbrojeniowych jest karygodne ale raczej nie zagrażające konstrukcji budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ameexy 05.11.2023 22:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2023 (edytowane) Ile cm nad oknami jest spód stropu żelbetowego? Coś więcej jest w opisie tego stropu żelbetowego? Otwór jest tuż nad spodem nadproża okiennego. Wycięcie prętów zbrojeniowych jest karygodne ale raczej nie zagrażające konstrukcji budynku. Musiałbym pomierzyć, może w tym tygodniu się uda. Strop monolityczny wylewny w szalunkach, 18cm. Edytowane 6 Listopada 2023 przez ameexy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 06.11.2023 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2023 Prawdopodobnie przewiercone zostało nadproże a nie wieniec.Strop monolityczny dodatkowo pomaga w niwelowaniu skutków tego przewiercenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts