Lena40 09.11.2023 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 (edytowane) Przeniesienie pionu / nowy pion wod-kan w istniejącym budynku jednorodzinnym, bez podpiwniczenia. Miejska kanalizacja jest wzdłuż ulicy, od niej odchodzi przyłącze domu. Przyłącze biegnie wzdłuż całego domu (obok fundamentu) i wchodzi do domu od strony ogrodu. Dom bez podpiwniczenia. Czy da się przenieść (zbudować nowy) pion bliżej ulicy, tak aby łazienka / kuchnia nie musiała być od strony ogrodu, a bliżej od strony ulicy?Czy trzeba częściowo rozbierać fundament? robić jakiś podkop? Że wewnątrz budynku się da, to wiem, bardziej mi chodzi jak taki nowy pion przyłącza się do kanalizy miejskiej, jeżeli otwór / przyłącze w fundamencie jest w zupełnie mi nie pasującym miejscu. Jaki to jest orientacyjny koszt, 30tys? 100tys? Bardzo schematyczny schemat: Jest: ulica / kanalizacja miejska||========|| || . |- - - - -||| . | dom ||| . |- - - - -||| . |- - - - -||| . |- -|| - -|||=|=== - -| Zmiana na: ulica / kanalizacja miejska||========|| || . |- - - - -||| . | dom |||=|==|| - -|.... |- - - - -|.... |- - - - -|.... |- - - - -| Edytowane 9 Listopada 2023 przez Lena40 formatowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts