robert_trojmiasto 09.11.2023 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2023 (edytowane) Hej, Zaczynam wykańczanie mieszkania i myślałem, żeby zrobić taką miskę WC z wyciągiem powietrza. Gdyby ktoś nie kojarzył, to w tej rurze między zbiornikiem wody a miską jest boczna odnoga, od której można poprowadzić rurę z wentylatorem i w ten sposób wszystkie nieprzyjemne zapachy są wyciągane u źródła Ten wentylator chodzi przez 5 lub 10 minut (zależnie od ustawienia). Tylko zastanawiam się czy mogę to zastosować w bloku, gdzie mam wentylację mechaniczną. Zgodnie z instrukcją powinienem wpiąć tę rurę w komin wentylacyjny. Nie mogę jednak znaleźć informacji czy to dopuszczalne, a jeśli tak lub "na granicy", to jak to zrobić. Może mi ktoś podpowiedzieć? Myślałem jeszcze nad opcją, że po prostu podprowadzę wylot tego wyciągu blisko głównego wywietrznika, ale nie wiem na ile to się sprawdzi, bo na tym wentylatorze WC napisali wydatek powietrza 52 m3/h i nie wiem czy ten główny wentylator by zdążył wszystko wyciągnąć, czy i tak połowa by się rozwiała po łazience. Z kwestii formalnych to mieszkanie jest jeszcze przed odbiorem, więc nie ma administracji, wspólnoty itp. Co najwyżej deweloper. Edytowane 9 Listopada 2023 przez robert_trojmiasto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 14.11.2023 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 A nie lepiej poprowadzic te rurke i wpiac ja bezposrednio w odnoge wentylacji w pionie? Tuz za anemostatem. Na wyniki pomiarow wentylacji nie wplynie, a bedziesz mial ciagla wentylacje miski. Choc przy sprawnej wentylacji nie ma to wiekszego sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert_trojmiasto 14.11.2023 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 @Owczar Dzięki za odpowiedź! Z tego co widziałem, to w moim bloku to jest rozwiązane tak, że w pionach idą grube rury wentylacyjne, od których są odgałęzienia w postaci elastycznych przewodów spiro o dość małym przekroju (kilka cm). I te spiro połączone są z wywietrznikiem mechanicznym, który posiada też klapę zwrotną. Raczej ciężko byłoby się wpiąć w tę odnogę. Mój wykonawca zasugerował, że po prostu wepnie to w główny kanał i da klapę zwrotną. Czy takie rozwiązanie jest OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts