MagnetoX 12.11.2023 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 Witam wszystkich, Stoję przed dylematem dotyczącym ocieplenia stopu nad ogrzewanym parterem (strych nie ogrzewany, nie użytkowy, tylko instalacje itd.). Zdecydowałem się ostatecznie na celulozę (nie wiem jeszcze jakiej firmy) ale zastanawiam się czy oby na pewno to jest dobry pomysł aby sypać ją bezpośrednio na płyty GK. Wieszaki, które wykorzystałem do wykonania sufitu krzyżowego są dosyć niskie więc od płyty GK do górnej części belki (pasa wiązara) mam ca. 27 cm (tylko nad klatką schodową mam więcej). Konstrukcję starałem się robić zgodnie z zeszytem technicznym i zagęszczać wieszaki i wkręty. Zawsze mogę jeszcze coś dołożyć od góry I teraz pytanie. Czy zamiast ryzykować zasyp bezpośrednio na GK może warto położyć na stelaże jakąś płytę np. styrodur 2 cm lub MFP 10mm ? Odnośnie MFP to obawiam się o ciężar. Jeżeli położę płytę na stelaże to pomiędzy GK i folią paroizolacyjną a stryodurem będę miał przestrzeń powietrzną ok. 6 cm. A może lepiej zrobić ruszt z drewna ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 12.11.2023 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 "Zdecydowałem się ostatecznie na celulozę " jeśli podjąłeś już decyzję, to trudno, ale napisz, co skłoniło do podjęcia takiej decyzji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.11.2023 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 I teraz pytanie. Czy zamiast ryzykować zasyp bezpośrednio na GK może warto położyć na stelaże jakąś płytę np. styrodur 2 cm lub MFP 10mm ? Odnośnie MFP to obawiam się o ciężar. Jeżeli położę płytę na stelaże to pomiędzy GK i folią paroizolacyjną a stryodurem będę miał przestrzeń powietrzną ok. 6 cm. A może lepiej zrobić ruszt z drewna ? Ja na ruszczie położyłem 5cm sztywne płyty z wełny mineralnej Rockwool Rocton. Tak to wyglądało po ułożeniu i montażu rekuperacji: https://photos.app.goo.gl/yhEamtmanNnvit2z8 A tak bezpośrednio po wdmuchaniui celulozy: https://photos.app.goo.gl/maD1YcNETVoQ2PN1A Płyty MFP bym nie dawał, - ciężar spory, izolacyjność słaba. Za to styrodur 3 cm też byłby ok. Z ocieplenia stropu (5cm wełny + 30 celuluzy) jestem bardzo zadowolony. Doskonale wygłusza, rury wentylacji zostały idealnie zakryte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagnetoX 12.11.2023 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 "Zdecydowałem się ostatecznie na celulozę " jeśli podjąłeś już decyzję, to trudno, ale napisz, co skłoniło do podjęcia takiej decyzji? Zależy mi na granulacie stąd do wyboru miałem wełnę lub celulozę. Celulozę wybrałem ze względu na ciężar/m3, reakcję na wilgoć oraz ograniczenie przenikania ciepła latem do domu ( nie miałem nigdy do czynienia z tym materiałem, więc jest to decyzja na podstawie przeczytania kilku artykułów, postów itd.) Ja na ruszczie położyłem 5cm sztywne płyty z wełny mineralnej Rockwool Rocton. Tak to wyglądało po ułożeniu i montażu rekuperacji: https://photos.app.goo.gl/yhEamtmanNnvit2z8 A tak bezpośrednio po wdmuchaniui celulozy: https://photos.app.goo.gl/maD1YcNETVoQ2PN1A Płyty MFP bym nie dawał, - ciężar spory, izolacyjność słaba. Za to styrodur 3 cm też byłby ok. Z ocieplenia stropu (5cm wełny + 30 celuluzy) jestem bardzo zadowolony. Doskonale wygłusza, rury wentylacji zostały idealnie zakryte. Pytanie tylko czy ten styrodur nie zamknie wilgoci w tej pustej przestrzeni pomiędzy folią paroizolacyjną i właśnie dolną warstwą styroduru ? Czy twoja wełna nie ugięła się pod ciężarem celulozy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 12.11.2023 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2023 Jeśli folia paroizolacyjna zostanie położona prawidłowo, to tam nie będzie wilgoci, zresztą te płyty nie będą przecież ze skobą klejone.Czy wełna się nei ugięła nie mam gwarancji, ale nawet jeśli, to i tak większość obciążeń przenosi na ruszt, zamiast na płyty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 13.11.2023 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2023 Zależy mi na granulacie stąd do wyboru miałem wełnę lub celulozę. Celulozę wybrałem ze względu na ciężar/m3, reakcję na wilgoć oraz ograniczenie przenikania ciepła latem do domu ( nie miałem nigdy do czynienia z tym materiałem, więc jest to decyzja na podstawie przeczytania kilku artykułów, postów itd.) jest jeszcze granulat ze styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagnetoX 14.11.2023 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 jest jeszcze granulat ze styropianu. Ok. Ale chyba nie izoluje tak dobrze jak celuloza. Na pewno za granulatem styropianu przemawia, że jest lekki i mógłbym go rozsypać sam. Zastanowię się czy nie dać go w szczelinę pod styrodur (o ile będzie to opłacalne). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 14.11.2023 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Czasem niedowiarków może przekonać lub dać do myślenia doświadczenie; połóż jedną dłoń na styropianie a drugą na celulozie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 15.11.2023 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 (edytowane) Witam wszystkich, Stoję przed dylematem dotyczącym ocieplenia stopu nad ogrzewanym parterem (strych nie ogrzewany, nie użytkowy, tylko instalacje itd.). Zdecydowałem się ostatecznie na celulozę (nie wiem jeszcze jakiej firmy) ale zastanawiam się czy oby na pewno to jest dobry pomysł aby sypać ją bezpośrednio na płyty GK. Wieszaki, które wykorzystałem do wykonania sufitu krzyżowego są dosyć niskie więc od płyty GK do górnej części belki (pasa wiązara) mam ca. 27 cm (tylko nad klatką schodową mam więcej). Konstrukcję starałem się robić zgodnie z zeszytem technicznym i zagęszczać wieszaki i wkręty. Zawsze mogę jeszcze coś dołożyć od góry I teraz pytanie. Czy zamiast ryzykować zasyp bezpośrednio na GK może warto położyć na stelaże jakąś płytę np. styrodur 2 cm lub MFP 10mm ? Odnośnie MFP to obawiam się o ciężar. Jeżeli położę płytę na stelaże to pomiędzy GK i folią paroizolacyjną a stryodurem będę miał przestrzeń powietrzną ok. 6 cm. A może lepiej zrobić ruszt z drewna ? mam "nasypaną" celulozę bezpośrednio na płyty - 50 cm , nic się nie ugina, jest super, celuloza dokładnie wypełniła wszelkie zakamarki, w domu ciepło i cicho . To bardzo przyjazny materiał, jeżeli będziesz musiał coś poprowadzić np. jakiś kabel elektryczny, klimatyzację to po prostu rozgarniasz i potem zasypujesz . Jeżeli z jakichś powodów będziesz chciał usunąć ten materiał to operacja odwrotna do zasypywania... Natomiast, ja bardzo sumiennie obliczyłem jaka jest potrzebna nośność sufitu - w konsekwencji zastosowałem konstrukcję jednorzędową co 400mm, wieszaki co 900mm - nośność około 80kg/m2 - to zdecydowanie nadto ale ... Celuloza jednak opada, widzę to u siebie, stąd uważam, że optymalna grubość nasypu to około 40cm. Edytowane 15 Listopada 2023 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 15.11.2023 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 (edytowane) Czasem niedowiarków może przekonać lub dać do myślenia doświadczenie; połóż jedną dłoń na styropianie a drugą na celulozie. Jaki współczynnik przenikania ciepła ma granulat styropianowy, a jaki celuloza ? W dodatku celuloza (materiał o większym cieple właściwym) posiada większą zdolność akumulacji ciepła (co za tym idzie przesunięcia fazowego) Edytowane 15 Listopada 2023 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagnetoX 15.11.2023 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 mam "nasypaną" celulozę bezpośrednio na płyty - 50 cm , nic się nie ugina, jest super, celuloza dokładnie wypełniła wszelkie zakamarki, w domu ciepło i cicho . To bardzo przyjazny materiał, jeżeli będziesz musiał coś poprowadzić np. jakiś kabel elektryczny, klimatyzację to po prostu rozgarniasz i potem zasypujesz . Jeżeli z jakichś powodów będziesz chciał usunąć ten materiał to operacja odwrotna do zasypywania... Natomiast, ja bardzo sumiennie obliczyłem jaka jest potrzebna nośność sufitu - w konsekwencji zastosowałem konstrukcję jednorzędową co 400mm, wieszaki co 900mm - nośność około 80kg/m2 - to zdecydowanie nadto ale ... Celuloza jednak opada, widzę to u siebie, stąd uważam, że optymalna grubość nasypu to około 40cm. Jaki współczynnik przenikania ciepła ma granulat styropianowy, a jaki celuloza ? W dodatku celuloza (materiał o większym cieple właściwym) posiada większą zdolność akumulacji ciepła (co za tym idzie przesunięcia fazowego) Jakie wieszaki stosowaliście do swoich profili ? Czy były to noniusze mocowane dodatkowo pchełkami czy tylko wczepiane ? Moje wieszaki knaufa regulowane nie mają opcji przykręcenia na pchełki i zastanawiam się czy w miejscu jego wpięcia w profil nie zastosować opasek zaciskowych (trytek) ale stalowych bo ciężar styroduru + 40 cm celulozy może spowodować wypięcie się tego wieszaka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 17.11.2023 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Jakie wieszaki stosowaliście do swoich profili ? Czy były to noniusze mocowane dodatkowo pchełkami czy tylko wczepiane ? Moje wieszaki knaufa regulowane nie mają opcji przykręcenia na pchełki i zastanawiam się czy w miejscu jego wpięcia w profil nie zastosować opasek zaciskowych (trytek) ale stalowych bo ciężar styroduru + 40 cm celulozy może spowodować wypięcie się tego wieszaka. system knaufa, wieszaki grzybkowe, zupełnie nie rozumiem po co ten styrodur... sypiesz celulozę i to wszystko... z tego co pamiętam 40 cm celulozy do ciężar około 15kg/m2. , jeżeli robiłeś wszystko zgodnie z zasadami a nie po "taniości" to nie widzę żadnych ryzyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MagnetoX 19.11.2023 11:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2023 system knaufa, wieszaki grzybkowe, zupełnie nie rozumiem po co ten styrodur... sypiesz celulozę i to wszystko... z tego co pamiętam 40 cm celulozy do ciężar około 15kg/m2. , jeżeli robiłeś wszystko zgodnie z zasadami a nie po "taniości" to nie widzę żadnych ryzyk. Ja mam konstrukcję krzyżową i najsłabszym elementem nie będą wieszaki (wg specyfikacji wytrzymują 0,4 kN) ale wkręty stąd pomysł aby nie sypać bezpośrednio na GK. Wkręty dawałem co 10 cm. Czytałem również, że przy krzyżowym mogą wypinać się łączniki ale wg specyfikacji producenta taki łącznik wytrzymuje 40kg więc o to się tak bardzo nie obawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts