Janki19 14.11.2023 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 (edytowane) Hejka, na wiosnę będzie robiona instalacja co i cwu. Domek 91m2 użytkowej. Ogrzewanie podłogowe parter i poddasze użytkowe.Na parter mam w projekcie podłogówkę i wychodzi 33m2 pow. grzewczej a piętro mam grzejniki (zamienione będą na podłogówkę) ale tam sa 3 pokoje po 10m2, łazienka 7m2 i korytarz ze schodami 9m2. czyli parter = 33m2poddasze = jakieś 37m2daje około 70m2 pow. grzewczej podłogówki.Dom zamieszkały przez 3 osoby. W cieplo wlasciwe.pl wyszło mi:3,7kW to szacowana moc grzewcza (C.O. + CWU)59kWh/m2 rocznie wskaźnik zapotrzebowania na energię Jaka moc kotła jednofunkcyjnego jest mi potrzebna i czy taki mały istnieje i czy ktoś może mi jakiś polecić.Zamierzam dać zasobnik 120l i połączenie bezpośrednie (bez jakiś sprzęgieł) do rozdzielaczy podłogowych. - czytałem na tym forum, że takie coś działa. Do tego sterownik pogodowy i tyle. Czy taka instalacja może być? Czy możecie polecić jakiś ciekawy kocioł, który będzie najlepszy do takiej małej instalacji? Żeby nie był jakiś super przewymiarowany ale żeby też grzał zasobnik. Czy warto coś tutaj dodać do tej instalacji co ją usprawni ale żeby nie przekombinować? Edytowane 14 Listopada 2023 przez Janki19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 14.11.2023 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Zakładałem takie w kilku domkach o podobnej powierzchni. Parter i piętro podłogówka, bezpośrednio z kotła plus zasobnik 120l cwu. https://www.immergas.pl/produkty/victrix-12-x-tt-2-erp/b2b/Działa. cieszy i grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 14.11.2023 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Dziękuje za odp.Wyglada na to ze chyba to jedyny sensowny co ma 13kw bo kolejne maja po 15kw. Z tego co czytałem pompa tez powinna to przepchać bez problemu. Chyba ze jest jeszcze jakiś sensowny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 14.11.2023 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 (edytowane) https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/sklep/produkt/vaillant-vc-15cs-1-5-ecotec-plus-kociol-gazowy-kondensacyjny-jednofunkcyjny-wiszacy-2-8-16-4-kw-kod-0010024646.html#/ Ważne jest jaką ma modulację. Im niższa w tym przypadku tym lepiej, To, że ma górną wartość 16,4kW jest mniej ważne, bo tę wartość w trybie c.o. instalator może zmniejszyć do minimum. Edytowane 14 Listopada 2023 przez dbx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ejay3 15.11.2023 01:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 Najważniejsza jest dolna moc kotła. By była jak najniższa. Polecam junkers smart 14-5c. Moc min od. 2.1kw. Mam 100m2 i daje rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 15.11.2023 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 Ok sprawdzę sobie oba.A jest jakiś co ma mniej niż 2 kw np. 1kw? I czy tak mała moc była by potrzebna czy to już zbyt mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dbx 15.11.2023 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 Ok sprawdzę sobie oba. A jest jakiś co ma mniej niż 2 kw np. 1kw? I czy tak mała moc była by potrzebna czy to już zbyt mało? ugotujesz zupę świeczką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janki19 16.11.2023 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2023 A tutaj jest takie magiczne słowo „to zależy „ . Taką w łyżeczce to może i ugotuję. Ale rozumiem nie będę już kombinował. Czyli jakiś piecyk w zakresie 2-15kw. A czy jest jakis o którym można powiedzieć ze sterownik pogodowy działa dużo lepiej niż u innych ? Czy wszystkie maja podobny poziom? Pytam gdyż te piece dla mnie niewiele sie różnią. Jestem z dużego miasta wiec raczej serwis każdy będzie miał. Wiec muszę wybrać jakos ten najciekawszy i tu wchodzą w grę chyba szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts