yoora 14.11.2023 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Niedawno uzyskałem pomoc z oknami to może i uda się z drzwiami. Moi problem polega na tym, że drzwi na górze są za blisko ościeżnicy. I niestety nie umiem ich wyregulować a w zasadzie nie dają się wyregulować. Wiem jak to zrobić ale niestety śruba która powinna według mnie dać wkręcić się dalej nie rusza z miejsca i da się ją tylko dokręcić tak, że skrzydło będzie jeszcze bliżej bądź w zasadzie wejdzie na ościeżnicę. Jak temu zaradzić? Załączam zdjęcia zawiasu i tego jak wygląda problematyczne miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.11.2023 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Zakładam że drugie zdjęcie przedstawia stronę nad klamką (a nie od zawiasów). Górny zawias z pierwszego zdjęcia wygląda na wkręcony / ściągnięty na maksa. Szukałbym przyczyny w braku przekątnej ościeżnicy (łatwo zmierzyć miarką) i ew. próbowałbym wyprzeć zawias (opaska powinna dać się zdemontować, wygrzebać piankę i wbić pod zawias klina (jeśli ściana nie ma 30cm grubości to nie powinno być problemem). Kolejna opcja to wymiana / podmiana zawiasu. Zamień miejscami dolny z górnym i wyreguluj (górny jest "ciągnięty" a dolny "wciskany", więc pracują w innych zakresach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yoora 14.11.2023 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Wymiana odpada bo skrzydło jest dość ciężkie a nie mam żadnych sensownych narzędzi i nie chce też niczego uszkodzić. Odległości wyglądają na dobre. Dodam też, że problem pojawił się po kilku latach użytkowania drzwi a sam zawias wygląda na dość mocno sfatygowany porównując do innych w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 14.11.2023 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Ale podmiana zawiasów to nie jest nic szczególnie trudnego. Wykręcasz, zamieniasz i tyle. Do zdjęcia skrzydła może się przydać druga osoba (łatwiej). Zawsze możesz kupić nowy zawias (pewnie komplet ) i wymienić tylko jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yoora 15.11.2023 08:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 Ale chyba wiąże się to z tym, że trzeba odkręcić zawiasy, zdjąć skrzydło i przykręcić na nowo w otwory które będą już trochę wyrobione? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 15.11.2023 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 Skrzydło trzeba zdjąć. Zawiasy pasują ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts