Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Regulacja drzwi Porta z zawiasem 3D - problem.

Recommended Posts

Niedawno uzyskałem pomoc z oknami to może i uda się z drzwiami.

Moi problem polega na tym, że drzwi na górze są za blisko ościeżnicy. I niestety nie umiem ich wyregulować a w zasadzie nie dają się wyregulować. Wiem jak to zrobić ale niestety śruba która powinna według mnie dać wkręcić się dalej nie rusza z miejsca i da się ją tylko dokręcić tak, że skrzydło będzie jeszcze bliżej bądź w zasadzie wejdzie na ościeżnicę.

Jak temu zaradzić?

Załączam zdjęcia zawiasu i tego jak wygląda problematyczne miejsce.

Zakładam że drugie zdjęcie przedstawia stronę nad klamką (a nie od zawiasów).

Górny zawias z pierwszego zdjęcia wygląda na wkręcony / ściągnięty na maksa. Szukałbym przyczyny w braku przekątnej ościeżnicy (łatwo zmierzyć miarką) i ew. próbowałbym wyprzeć zawias (opaska powinna dać się zdemontować, wygrzebać piankę i wbić pod zawias klina (jeśli ściana nie ma 30cm grubości to nie powinno być problemem).

Kolejna opcja to wymiana / podmiana zawiasu. Zamień miejscami dolny z górnym i wyreguluj (górny jest "ciągnięty" a dolny "wciskany", więc pracują w innych zakresach.

Wymiana odpada bo skrzydło jest dość ciężkie a nie mam żadnych sensownych narzędzi i nie chce też niczego uszkodzić. Odległości wyglądają na dobre.

Dodam też, że problem pojawił się po kilku latach użytkowania drzwi a sam zawias wygląda na dość mocno sfatygowany porównując do innych w domu.

Ale podmiana zawiasów to nie jest nic szczególnie trudnego. Wykręcasz, zamieniasz i tyle. Do zdjęcia skrzydła może się przydać druga osoba (łatwiej). Zawsze możesz kupić nowy zawias (pewnie komplet ) i wymienić tylko jeden.