Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Walka ze smogiem : Dodatkowy wentylator kanałowy --> Filtr kanałowy --> Rekuperator

Recommended Posts

Drodzy Państwo

mam nieprzyjemny, śmierdzący case. W okolicy dym, smog, smród. Mój rekuperator wyciąga 300 m3/h. Zwykle działa na 50-60%, bo później robi się nieprzyjemnie głośny. Na dodatek nie ma w nim możliwości zastosowania filtra antysmogowego. Wycina się do niego filtry samodzielnie z włókniny filtracyjnej. Taki filtr w zasadzie wciąga do środka wszystko, kazdy zapach, pyłek i pierdnięcie.

Pomyślałem więc, że kupię na Allegro filtr kanałowy zawierający filtr wstępny, filtr HEPA i filtr węglowy. Zamontuje za czerpnią, a przed rekuperatorem. Do tego miejsca OK. Super plan. Tyle, że mój rekuperator działający na pół gwizdka pewnie zostanie przytkany taką ilością materiału filtrującego. Dlatego rozważam przed skrzynką filtracyjną zamontować dodatkowy wentylator kanałowy, który przepychałby powietrze przez filtr kanałowy do rekuperatora. Rozumiem, że musiałby pracować z równą lub nieco wolniejsza prędkością niż wentylatory w centrali rekuperacyjnej, żeby nie wpychać na siłę za dużo powietrza do jednostki? To ma szanse powodzenia?

kolejnośc wyglądałaby tak

CZERPNIA --> WENTYLATOR KANAŁOWY (Z RĘCZNĄ REGULACJĄ) --> FILTR KANAŁOWY --> REKUPERATOR

wiem, że są gotowe tego typu rozwiązania i to z czujnikami, elektronika... Ale to koszt około 6000-7000zł ;)

Nie ma potrzeby do domu dawać filtra HEPA. Wystarczy F7/F9.

A żeby zmniejszyć opory do pomijalnych wartości, najlepiej zastosować filtry kieszeniowe. Ale to zajmuje miejsce - coś za coś.

Myślisz, że 50 proc z 300m3/h czyli ok 150m3/h zdławione F7 da radę bez dodatkowego wentylatora skoro już dziś gdy dokroję grubszą włókninę to jest buczenie?

• 1 month później...
Ja zamawiam na wymir w SFM filtry - duże kieszeniowe - koncowy nanowave F9. Może być tak, że ten zapach bez węglowego jest nie do wyeliminowania. Najlepiej zaopatrz się czujnik smogu i umieść w kanale żeby sprawdzić jaka jest skuteczność filtracji. Jeśli będzie poniżej 5 ppm 2.5 i 10, to znaczy, że musisz dołożyć węglowy. Jeśli powyżej, to znaczy ze filtry nie dzialaja jak się spodziewasz.

• 4 weeks później...
Ja zamawiam na wymir w SFM filtry - duże kieszeniowe - koncowy nanowave F9. Może być tak, że ten zapach bez węglowego jest nie do wyeliminowania. Najlepiej zaopatrz się czujnik smogu i umieść w kanale żeby sprawdzić jaka jest skuteczność filtracji. Jeśli będzie poniżej 5 ppm 2.5 i 10, to znaczy, że musisz dołożyć węglowy. Jeśli powyżej, to znaczy ze filtry nie dzialaja jak się spodziewasz.

Dziękuję. Aktualnie mam następujący układ filtrów:

Skrzynka: F4 - 1szy Hepa - 2gi Hepa - Węglowy

Rekuperator: F7

Anemostaty: Węglowy

Teraz dopiero jest w miarę OK

Będę testował dalej. Dziękuję za podpowiedzi.