jebadeon 14.11.2023 23:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2023 Drodzy Państwo mam nieprzyjemny, śmierdzący case. W okolicy dym, smog, smród. Mój rekuperator wyciąga 300 m3/h. Zwykle działa na 50-60%, bo później robi się nieprzyjemnie głośny. Na dodatek nie ma w nim możliwości zastosowania filtra antysmogowego. Wycina się do niego filtry samodzielnie z włókniny filtracyjnej. Taki filtr w zasadzie wciąga do środka wszystko, kazdy zapach, pyłek i pierdnięcie. Pomyślałem więc, że kupię na Allegro filtr kanałowy zawierający filtr wstępny, filtr HEPA i filtr węglowy. Zamontuje za czerpnią, a przed rekuperatorem. Do tego miejsca OK. Super plan. Tyle, że mój rekuperator działający na pół gwizdka pewnie zostanie przytkany taką ilością materiału filtrującego. Dlatego rozważam przed skrzynką filtracyjną zamontować dodatkowy wentylator kanałowy, który przepychałby powietrze przez filtr kanałowy do rekuperatora. Rozumiem, że musiałby pracować z równą lub nieco wolniejsza prędkością niż wentylatory w centrali rekuperacyjnej, żeby nie wpychać na siłę za dużo powietrza do jednostki? To ma szanse powodzenia? kolejnośc wyglądałaby tak CZERPNIA --> WENTYLATOR KANAŁOWY (Z RĘCZNĄ REGULACJĄ) --> FILTR KANAŁOWY --> REKUPERATOR wiem, że są gotowe tego typu rozwiązania i to z czujnikami, elektronika... Ale to koszt około 6000-7000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 15.11.2023 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2023 Nie ma potrzeby do domu dawać filtra HEPA. Wystarczy F7/F9.A żeby zmniejszyć opory do pomijalnych wartości, najlepiej zastosować filtry kieszeniowe. Ale to zajmuje miejsce - coś za coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 17.11.2023 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2023 Nie ma potrzeby do domu dawać filtra HEPA. Wystarczy F7/F9. A żeby zmniejszyć opory do pomijalnych wartości, najlepiej zastosować filtry kieszeniowe. Ale to zajmuje miejsce - coś za coś. Myślisz, że 50 proc z 300m3/h czyli ok 150m3/h zdławione F7 da radę bez dodatkowego wentylatora skoro już dziś gdy dokroję grubszą włókninę to jest buczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 18.11.2023 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2023 Powierzchnia robi tutaj różnice. Żadne docinanie włókniny, tylko porządny filtr kieszeniowy o jak najwiekszym rozmiarze. U mnie G4+M5+F9 nanowave usuwają >95% PM2.5&PM10 bez większego oporu dla instalacji. Centrala nie odczuwa różnicy z filtrami i bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 01.01.2024 00:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Zamontowałem filtr kanałowy. Tam są trzy duże filtry, w tym 1 hepa. Iwiesz co? Nic nie pomogło. Dasz mi linka do filtrów, które stosujesz? Poczytam o nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 05.01.2024 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia Ja zamawiam na wymir w SFM filtry - duże kieszeniowe - koncowy nanowave F9. Może być tak, że ten zapach bez węglowego jest nie do wyeliminowania. Najlepiej zaopatrz się czujnik smogu i umieść w kanale żeby sprawdzić jaka jest skuteczność filtracji. Jeśli będzie poniżej 5 ppm 2.5 i 10, to znaczy, że musisz dołożyć węglowy. Jeśli powyżej, to znaczy ze filtry nie dzialaja jak się spodziewasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 28.01.2024 21:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia Ja zamawiam na wymir w SFM filtry - duże kieszeniowe - koncowy nanowave F9. Może być tak, że ten zapach bez węglowego jest nie do wyeliminowania. Najlepiej zaopatrz się czujnik smogu i umieść w kanale żeby sprawdzić jaka jest skuteczność filtracji. Jeśli będzie poniżej 5 ppm 2.5 i 10, to znaczy, że musisz dołożyć węglowy. Jeśli powyżej, to znaczy ze filtry nie dzialaja jak się spodziewasz. Dziękuję. Aktualnie mam następujący układ filtrów: Skrzynka: F4 - 1szy Hepa - 2gi Hepa - Węglowy Rekuperator: F7 Anemostaty: Węglowy Teraz dopiero jest w miarę OK Będę testował dalej. Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wello 29.01.2024 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia Nawet w szpitalach tak nie mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts