Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sufit - sztywna wełna plus GK

rawracer

Recommended Posts

Witam.

Jako że będę zaczynał remont mieszkania,na który porywam się sam na sam i bez doświadczenia pozwolę sobie zadać pierwsze pytanie a zarazem pierwszy mój post na tym forum.

Będę zaczynał od przedpokoju i usunięcia boazerii ,oraz kasetonów gipsowych z sufitu.

Zaczynam od przedpokoju gdyż pierwsze co muszę zrobić,to wymienić instalacje elektryczną,gdyż jest jeszcze aluminiowa.

Podwieszanego sufitu robić nie chce.

Bruzd w suficie też nie chce robić a narazie rozprowadzić kable od rozdzielni.

I pomyślałem że może zrobić tak że przewody umocowane już przykryje pierw sztywna wełna jak do elewacji zewnętrznej na klej i na wełnę później płyty GK.

Czy to dobry pomysł?

Wyciszenie swoją drogą ,bo panele położone wyżej,bez podkładu robią swoje.

Chodzi ,że kabla sporo będzie 8 obwodów i muszę iść po suficie .

Jakby można było kłaść płyty na klej na sufit to było dobrze,jednak trochę nie bardzo bez stelaża.

Ściany jeszcze będą robione bo jest na nich boazeria a pod nią gole ściany żelbetonowe.

To na suficie kable dasz bez bruzdowania, bo i tak będzie stelaż dla płyt. Na ścianach można umocować płaskie kable i przykryć je tynkiem. W moim aktualnym domu właśnie tak zostało to zrobione, wierzchem na porothermie. Tylko otwory pod puszki, przejścia przez ścianę i kołki do mocowania przewodów blaszkami były wiercone. Z wełną od środka budynku na ścianach zewnętrznych to ja bym uważał. Mam na myśli punkt rosy w ścianie. Ale piszesz o panelach, więc nad głową ktoś mieszka i tupie - więc nie chodzi o przegrodę zewnętrzną. Pomyśl o użyciu wieszaków ,,akustycznych" do płyt gipsowych. Mają gumowe wstawki tłumiące drgania.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Szanowni Państwo,

Do beztaśmowego spoinowania łączeń płyt GK można wykorzystać elastyczną masę szpachlową np. Śnieżka Acryl-Putz MS30. Ogranicza ona ryzyko powstawania pęknięć i skutecznie niweluje napięcie wynikające z łączenia ze sobą dwóch płaszczyzn.