Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszkanie w bloku - korekty ścian działowych

Recommended Posts

Moi drodzy, chciałbym skonsultować z Wami temat korekty ścian w mieszkaniu.

Blok z lat 79, ściany zewnetrzne pustak PGS, ściany działowe z cegły czerwonej. Stropy żerańskie (płyty kanałowe).

W zasadzie większość ścian wewnętrznych w mieszkaniu jest grubości 12cm (z tynkiem) - zakładam zatem, że są to ściany działowe. Nawet stukając dłonią w te ściany słychać jak ściana "wibruje".

Na rzucie zaznaczyłem na czerwono ściany, które chciałbym wyburzyć. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do takiego zabiegu?

1. Wyburzenie ścianki dzielącej salon i kuchnie - 3,5m

2. Wyburzenie ścianki w calu wykonania szafki w sypialni 1,5m

3. Powiększenie łazienki - przesunięcie ściany w stronę salonu - 2,5m

4. Wyburzenie ścianki w calu wykonania szafki w pokoju - 1,3m

Czy istnieją jakieś obawy co do takich działań? Tak jak pisałem - ściany mają 12cm z tynkiem.

Czy one pełnią w takim przypadku jakaś funkcję dla stropu? Płyty stropowe kanałowe ułożone są w poprzek mieszkania (rozstaw ok 6m - zaznaczyłem zieloną linią przybliżony przebieg)

[ATTACH=CONFIG]466981[/ATTACH]

Zdjęcie w większej rozdzielczości: https://ibb.co/VH7jz3c

Z góry dziękuję za każdą wskazówkę/uwagę

Edytowane przez pawel246

Pustak PGS to jest zwykły bloczek PGS (pełny element) czy jednak jakiś bloczek z pustkami.

Generalnie wszystkie ścianki 1, 2, 3 i 4 można usunąć ale są pytania:

- jaki przebieg mają obecne działówki?

- co w tej chwili jest w pom. 92x157 nad ścianką nr 2 i na prawo od niego?

- co w tej chwili jest w pom. "szafa pokój" nad ścianką nr 4?

- czy to są nowe ścianki?

• Like 1

Pustak PGS to jest zwykły bloczek PGS (pełny element) czy jednak jakiś bloczek z pustkami.

Generalnie wszystkie ścianki 1, 2, 3 i 4 można usunąć ale są pytania:

- jaki przebieg mają obecne działówki?

- co w tej chwili jest w pom. 92x157 nad ścianką nr 2 i na prawo od niego?

Pomieszczenie 92x157 to wydzielone WC, chce je zlikwidować (a następnie przyłączyć do sypialni - stworzyć wnękę, w której zabuduje szafę), ubikacje przenieść do pomieszczenia powyżej - łazienki, którą delikatnie chce powiększyć.Pomieszczenie na prawo to taki przedsionek pomiędzy WC, a łazienką - planowo chcę tam umieścić pralkę.

- co w tej chwili jest w pom. "szafa pokój" nad ścianką nr 4?

Aktualnie nie ma nic. To jeden wielki przedpokój - dla mnie pożeracz metrażu. Chcę do pokoju przy "4" wybić część ściany i domurować taką wnękę na szafę - kosztem zmniejszenia przedpokoju. W ten sposób mniejszy pokoik zyska wnęke na zabudowę szafy wnękowej. Wnęka na przedpokoju do otwór na również szafę w zabudowie.

- czy to są nowe ścianki?

Jedyne nowe ścianki to te w przedpokoju (na szafy).

Załączam rzut - tak wygląda aktualnie mieszkanie przed korektami. Bardzo dziękuję za pomoc!

https://ibb.co/6WZVvR3

Edytowane przez pawel246

Nowe ścianki planowałem w trybie mieszanym.

Wnęki pod szafy w systemie g-k - nie będzie ich widać i jest po prostu szybciej.

Przesunięte ściany np. łazienka lub otwory po starych drzwiach - prawdopodobnie bloczki z betonu komórkowego.

Czy w moim przypadku użyty materiał ma jakieś duże znaczenia co do konstrukcji i prowadzonych prac?

Czyli ogólnie rzecz biorąc nie ma się czego obawiać co do rozbiórek? Strop płytowy tak naprawdę opiera się na ścianach nośnych wokół mieszkania i obawy były na wyrost? Początkowo obawiałem się nieco, że przy długości stropu 6m pomiędzy scianami nośnymi - te działowe jakoś mu "asystują".

Istniejące ścianki to 8 cm + 2x tynk po 2 cm = 12 cm ?

Generalnie nie ma co się przejmować ale zawsze strop sąsiada na górze może się opierać na ściankach.

Zwłaszcza na ściance nr 1.

Im lżejsza ścianka tym lepsza dla stropu ale zwykle ma mniejszą izolacyjność akustyczną.

Aktualizacja z mojej strony:

Zbadałem dzisiaj dokładniej ścianę. Ściany działowe nie mają 12cm - są cieńsze.

W zalezności od pomieszczenia - grubości były różne tj: 10,5cm, 9,5cm, 10cm - z tynkiem.

Wnioskuję, że grubość cegły/pustaka wynosi zatem 8cm. Choć może byc nawet i cieńsza, tynk jest grubszy, momentami blisko 2cm. Dodatkowo, zauważyłem, że cegły/pustaki mają pustki w środku.

Nie chcę już hałasować w nocy, ale jutro postaram się odkryć więcej tynku i dokładniej sprawdzić sytuację.

Edytowane przez pawel246
  • Like 1

A jesteś pewny ze tam są tynki? Skoro to mieszkanie z lat '70-'80 to ścianki moga być z płyt promonta. To były takie gipsowe "pustaki" bloczki. Takie ściany nie miały tynku tylko przecierke z gipsu łaczeń. Ich grubość była poniżej 12cm na gotowo.
  • Like 1