Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odkupienie projektu domu

woj-jur

Recommended Posts

nie wolno - wg prawa autorskiego klient otrzymuje jednorazowa licencję na uzycie projektu, no chyba ze w umowie ma co innego

Witam. Ale to chyba nie dotyczy projektu niewykorzystanego ? Jeśli kupiłem projekt i z jakichś przyczyn nie mogę go zrealizować to mając oryginalne 4 egzemplarze mogę go komuś odsprzedać ? A taki który już został wybudowany nie ma 4 oryginalnych egzemplarzy i już to powinno być barierą dla kupującego. Jak to jest dokładnie ? Pozdrawiam.

• 4 weeks później...

olinek - nie wiem dokladnie, bo nie zajmuję sie gotowcami -zapytaj w biurze od którego takowy projekt kupiłeś.

woj-jur - da się zrobic skromny domek 90m2 wygodny dla 4 osób. Ale jesli zaczynasz kombinowac i oszczedzac 1000zł na gotowym projekcie to dziwnie to zaczyna wyglądać... Poszukaj, na pewno cos znajdziesz w katalogach - na indywidualny nawet nie próbuje namawiać...

pozdrawiam

nie wolno - wg prawa autorskiego klient otrzymuje jednorazowa licencję na uzycie projektu, no chyba ze w umowie ma co innego

Witam. Ale to chyba nie dotyczy projektu niewykorzystanego ? Jeśli kupiłem projekt i z jakichś przyczyn nie mogę go zrealizować to mając oryginalne 4 egzemplarze mogę go komuś odsprzedać ? A taki który już został wybudowany nie ma 4 oryginalnych egzemplarzy i już to powinno być barierą dla kupującego. Jak to jest dokładnie ? Pozdrawiam.

Olinek - kupiłem projekt indywidualny. Otrzymałem 3 egzemplarze gdyż tyle w 1999 r było mi potrzebnych. Gdybym chciał to za jakieś 50 zł z pewnościa otrzymałbym od architekta 1, 2 czy nawet 3 dodatkowe egzemplarze. Żaden problem.

Na każdej stronie projektu poniżej rysunku, rzutu była umieszczona tabelka w której jeden z napisów brzmiał

Obiekt: budynek mieszkalny

Inwestor - i tutaj były podane imiona zony i moje oraz nasze nazwisko

Nie wiem czy podobnie opisany jest projekt typowy-gotowy.

Niemniej oprócz względów prawnych i moralnych także i dlatego taki "odkupiony" projekt nie powinien być wykorzystany

--------------------

.....Ale jesli zaczynasz kombinowac i oszczedzac 1000zł na gotowym projekcie to dziwnie to zaczyna wyglądać...

Robert- w pełni się z Twoją opinią zgadzam

.....Ale jesli zaczynasz kombinowac i oszczedzac 1000zł na gotowym projekcie to dziwnie to zaczyna wyglądać...

Robert- w pełni się z Twoją opinią zgadzam

Hej, to przecież kolega woj-jura chciał zarobic i namawiał go do odkupienia projektu od niego, a woj-jur właśnie się dowiaduje jak to jest z tym odkupywaniem.

Kolega niedawno wybudował się i namawia mie na odkupienie od niego projektu domu, ponieważ zamierzam budować taki sam. Jak to się ma z prawem, czy można odkupić projekt domu.

A woj-jur z tym kombinowaniem miał na myśli chyba oszczędzanie, czemu miałby nie kupić projektu taniej, gdyby było można.

ale skoro nie można to poszukam jakiś mały projekt domku taki do 90 m

woj-jur: jeżeli sąsiad budował wg gotowego projektu to taki sam kupisz w pracowni, tam gdzie i on kupił oczywiście. I tak jeszcze dla jasności: cena gotowego projektu nie zależy raczej od wielkości domu (zwracam uwagę, bo piszesz: mały projekt domku, chyba że to tylko przejęzyczenie i masz na myśli projekt małego domku). woj-jur zwróć uwagę na koszty budowy domy wg danego projektu, a za dowolny gotowy projekt zapłacisz mniej więcej tyle samo.

ps. Gotowe projekty można czasem kupić taniej np. o 20% na targach budowlanych.

Wowka podobnie jak i Ty uważam, że odkupowanie i wykorzystywanie zrealizowanego już przez kogoś projektu jest niedopuszczalne - pytanie zadałem w kontekściie naprawienia błedu, które niektórzy popełniają kupując (przedwcześnie) projekty - potem okazuje się, że z jakichś przyczyn projekt nie pasuje i nie wiadomo co z nim robić. A Biura Projektów przy próbie zwrotu działają jak w tym wątku http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29118&highlight=c64a (ostatni post) - i co taki Inwestor ma zrobić ? Czyba tylko odsprzedawać bo nie wierzę, że koszty manipulacyjne przy zwrocie projektu dochodzą do 70% ceny nabycia. Ja na szczęście jeszcze nie kupiłem projektu ale sdybym kupił i się ..... pomylił to ... chyba bym nie wiedział co robić. Pozdrawiam.