woj-jur 11.01.2005 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Kolega niedawno wybudował się i namawia mie na odkupienie od niego projektu domu, ponieważ zamierzam budować taki sam. Jak to się ma z prawem, czy można odkupić projekt domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 11.01.2005 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 nie wolno - wg prawa autorskiego klient otrzymuje jednorazowa licencję na uzycie projektu, no chyba ze w umowie ma co innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 11.01.2005 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 nie wolno - wg prawa autorskiego klient otrzymuje jednorazowa licencję na uzycie projektu, no chyba ze w umowie ma co innego Witam. Ale to chyba nie dotyczy projektu niewykorzystanego ? Jeśli kupiłem projekt i z jakichś przyczyn nie mogę go zrealizować to mając oryginalne 4 egzemplarze mogę go komuś odsprzedać ? A taki który już został wybudowany nie ma 4 oryginalnych egzemplarzy i już to powinno być barierą dla kupującego. Jak to jest dokładnie ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woj-jur 02.02.2005 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Dzięki za odpowiedz. Ja dopiero przymierzam się do budowy, posiadam na razie znikome fundusze dla tego staram się kombinować no ale skoro nie można to poszukam jakiś mały projekt domku taki do 90 m co o tym myślisz p.robercie czy aby nie za mały na 4 osoby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 02.02.2005 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 olinek - nie wiem dokladnie, bo nie zajmuję sie gotowcami -zapytaj w biurze od którego takowy projekt kupiłeś.woj-jur - da się zrobic skromny domek 90m2 wygodny dla 4 osób. Ale jesli zaczynasz kombinowac i oszczedzac 1000zł na gotowym projekcie to dziwnie to zaczyna wyglądać... Poszukaj, na pewno cos znajdziesz w katalogach - na indywidualny nawet nie próbuje namawiać...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 02.02.2005 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 nie wolno - wg prawa autorskiego klient otrzymuje jednorazowa licencję na uzycie projektu, no chyba ze w umowie ma co innego Witam. Ale to chyba nie dotyczy projektu niewykorzystanego ? Jeśli kupiłem projekt i z jakichś przyczyn nie mogę go zrealizować to mając oryginalne 4 egzemplarze mogę go komuś odsprzedać ? A taki który już został wybudowany nie ma 4 oryginalnych egzemplarzy i już to powinno być barierą dla kupującego. Jak to jest dokładnie ? Pozdrawiam. Olinek - kupiłem projekt indywidualny. Otrzymałem 3 egzemplarze gdyż tyle w 1999 r było mi potrzebnych. Gdybym chciał to za jakieś 50 zł z pewnościa otrzymałbym od architekta 1, 2 czy nawet 3 dodatkowe egzemplarze. Żaden problem. Na każdej stronie projektu poniżej rysunku, rzutu była umieszczona tabelka w której jeden z napisów brzmiał Obiekt: budynek mieszkalny Inwestor - i tutaj były podane imiona zony i moje oraz nasze nazwisko Nie wiem czy podobnie opisany jest projekt typowy-gotowy. Niemniej oprócz względów prawnych i moralnych także i dlatego taki "odkupiony" projekt nie powinien być wykorzystany -------------------- .....Ale jesli zaczynasz kombinowac i oszczedzac 1000zł na gotowym projekcie to dziwnie to zaczyna wyglądać... Robert- w pełni się z Twoją opinią zgadzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 03.02.2005 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 .....Ale jesli zaczynasz kombinowac i oszczedzac 1000zł na gotowym projekcie to dziwnie to zaczyna wyglądać... Robert- w pełni się z Twoją opinią zgadzam Hej, to przecież kolega woj-jura chciał zarobic i namawiał go do odkupienia projektu od niego, a woj-jur właśnie się dowiaduje jak to jest z tym odkupywaniem. Kolega niedawno wybudował się i namawia mie na odkupienie od niego projektu domu, ponieważ zamierzam budować taki sam. Jak to się ma z prawem, czy można odkupić projekt domu. A woj-jur z tym kombinowaniem miał na myśli chyba oszczędzanie, czemu miałby nie kupić projektu taniej, gdyby było można. ale skoro nie można to poszukam jakiś mały projekt domku taki do 90 m woj-jur: jeżeli sąsiad budował wg gotowego projektu to taki sam kupisz w pracowni, tam gdzie i on kupił oczywiście. I tak jeszcze dla jasności: cena gotowego projektu nie zależy raczej od wielkości domu (zwracam uwagę, bo piszesz: mały projekt domku, chyba że to tylko przejęzyczenie i masz na myśli projekt małego domku). woj-jur zwróć uwagę na koszty budowy domy wg danego projektu, a za dowolny gotowy projekt zapłacisz mniej więcej tyle samo. ps. Gotowe projekty można czasem kupić taniej np. o 20% na targach budowlanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olinek 03.02.2005 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2005 Wowka podobnie jak i Ty uważam, że odkupowanie i wykorzystywanie zrealizowanego już przez kogoś projektu jest niedopuszczalne - pytanie zadałem w kontekściie naprawienia błedu, które niektórzy popełniają kupując (przedwcześnie) projekty - potem okazuje się, że z jakichś przyczyn projekt nie pasuje i nie wiadomo co z nim robić. A Biura Projektów przy próbie zwrotu działają jak w tym wątku http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=29118&highlight=c64a (ostatni post) - i co taki Inwestor ma zrobić ? Czyba tylko odsprzedawać bo nie wierzę, że koszty manipulacyjne przy zwrocie projektu dochodzą do 70% ceny nabycia. Ja na szczęście jeszcze nie kupiłem projektu ale sdybym kupił i się ..... pomylił to ... chyba bym nie wiedział co robić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts