Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ubezpieczenie domu z cesją na bank (powyżej kwoty kredytu)

Grzegorz_ST

Recommended Posts

Dobry wieczór. Mam dylemat, a może ktoś się dobrze orientuje w tych tematach. Rok temu zakończyłem budowę domu, która była finansowana częściowo kredytem hipotecznym (mniej więcej w połowie). Zgodnie z umową za bankiem, dom ma być ubezpieczony na kwotę co najmniej wartości zaciągniętego kredytu i polisa ubezpieczeniowa jest z cesją na bank. Pierwszy rok ubezpieczyłem tylko na kwotę kredytu, a teraz chciałbym powiększyć sumę ubezpieczenia do rzeczywistej wartości domu. I zastanawiam się, czy mogę spokojnie powiększyć wartość tej polisy z cesją, czy zawrzeć umowę na dodatkową polisę np. z innym towarzystwem ubezpieczeniowym na połowę wartości domu, która będzie już tylko na mnie. Zapisy z umowy z bankiem w kwestii cesji są dla mnie niejasne. Szczerze mówiąc, nie mam zaufania do banków i nie mam pewności, czy w przypadku gdyby coś się stało, bank jako cesjonariusz nie zajmie całej kwoty odszkodowania, nawet powyżej udzielonego kredytu - bo w końcu cesja to zbycie się praw do odszkodowania na rzecz cesjonariusza. Nie wiem, czy istniejąjakieś regulacje prawne, które jednoznacznie regulują te kwestie.

Zawarcie dwóch osobnych umów ubezpieczeniowych byłoby dla mnie droższe ale może to jest bezpieczniejsze?

Proszę o opinię.

Pozdrawiam

Grzegorz

Witam

Pewnie co bank to inne wymagania my mamy wzięty kredyt hipoteczny na wykończenie domu , wysokości 1/3 obecnej wartości domu.

Od początku ubezpieczyłem dom do pełnej wartości na danym etapie budowy, rzeczoznawca dla banku wycenił na 330 tys i na tyle była polisa domu w budowie a po odbiorze polisa wzrosła teraz chyba na ponad 600 tys. Ale tu już mocno podniósł sam ubezpieczyciel wartość.

Od samego początku cesja na bank była na pełną wartość.

polisy .

Czy to dobrze nie wiem ,mam nadzieję że nic się nie wydarzy i nie będzie trzeba kłócić się z bankiem o kasę.