Fafikdog 21.11.2023 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2023 Nosimy się zamiarem kupna działki rekreacyjnej (w MPZP oznaczenie Ut/ML – teren zabudowy usług turystyki i zabudowy letniskowej) i chcemy tam postawić domek letniskowy (Link do MPZP). Ponieważ nie mamy w ogóle doświadczenia w tych tematach mam pytanie: co dalej? W jakiej kolejności powinno załatwiać formalności (po zakupie - jest blisko ). Na logikę wydaje się, że tak: 1- wystąpienie o przyłącze elektryczne 2- wystąpienie o przyłączenie do sieci wodociągowej 3- zrobienie ogrodzenia 4- wybór projektu/wykonawcy domku 5- zgłoszenie budowy domku 6- zrobienie instalacji przyłączeniowej prądu i wody pod domek 7- przygotowanie podłoża pod domek 8- budowa Dobrze myślę, czy coś zmienić, a może coś pominąłem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/275367-dzia%C5%82ka-rekreacyjna-co-dalej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotr_zaj 26.11.2023 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 W zasadzie wszystkie elementy, jakie przychodzą mi do głowy wymieniłeś powyżej Ale dorzucam kilka słów od siebie do paru punktów: 1- wystąpienie o przyłącze elektryczne - zdecydowanie od tego warto zacząć, bo z tego co się orientuję, w niektórych przypadkach oczekiwanie na przyłącze może trwać miesiącami a nawet dłużej 3- zrobienie ogrodzenia - istotna kwestia jeżeli planujesz budowę domku letniskowego. Jeżeli jednak decydujesz się na zakup np. domku mobilnego czy holenderki to warto się z tym wstrzymać, ewentualnie projektując bramę wjazdową uwzględnić rozmiary domku, żeby nie trzeba było rozbierać części ogrodzenia albo zamawiać dźwigu do ustawienia domku (zwiększa koszty). 4- wybór projektu/wykonawcy domku - warto zorientować się co do terminów oczekiwania, poczytać opinie i sprawdzić oferty poszczególnych firm, ale to już za pewne wiesz 5- zgłoszenie budowy domku- należy zrobić to odpowiednio wcześnie, zanim rozpoczniemy jakiekolwiek prace. Poniżej link do całkiem przystępnego wpisu na ten temat. Teoretycznie dotyczy domków mobilnych, ale w praktyce takie same zasady obowiązują tradycyjne domki letniskowe: domki mobilne- aspekty prawne 6- zrobienie instalacji przyłączeniowej prądu i wody pod domek - proponuję też pomyśleć o odprowadzeniu nieczystości (szambo / kanalizacja/ przydomowa oczyszczalnia ścieków), chyba, że działka jest już w którąś z tych opcji uzbrojona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/275367-dzia%C5%82ka-rekreacyjna-co-dalej/#findComment-8084545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fafikdog 19.12.2023 11:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Dzięki.Okazało się, że na pierwszym miejscu jest Wyłączenie gruntów leśnych z produkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/275367-dzia%C5%82ka-rekreacyjna-co-dalej/#findComment-8088186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts