Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocena jakości ocieplenia, świadectwo energetyczne

Bemarina

Recommended Posts

Niedawno mój blok był ocieplany, ale mam podejrzenia, że zostało to wykonane niewłaściwie, bo nie widzę żadnej różnicy pomiędzy tym, co było wcześniej. W dodatku prace zostały rozgrzebane i porzucone na jesień i zimę (m.in. wykopany był rów wokół bloku, tuż przed największymi deszczami), dokończyli wiosną i latem.

Czy to normalne, że w bloku, w środkowym mieszkaniu (sąsiedzi po obu stronach ogrzewają), przy obecnych temperaturach na zewnątrz (Górny Śląsk) mam w mieszkaniu 13'C przy braku ogrzewania?

Dodam, że mieszkanie to kawalerka 37m, ale niestety parter i okna na północ. W mieszkaniu jedna osoba, używany osuszacz elektryczny tylko. Wilgotność utrzymywana cały czas ok. 50-60%.

Sprawdzam to, ponieważ będę to mieszkanie sprzedawać i będzie potrzebne świadectwo energetyczne. Zastanawiam się jak to będzie oceniane

Świadectwo powinno być sporządzone na podstawie wywiadu oględzin i dokumentacji technicznej, a w rzeczywistości zrobi to pewnie człowiek przez neta za 400 zł i to będzie kalka z poprzednich które robił tylko z twoimi danymi i zdjęciem. Nie ma się czym przejmować. Skoro jest ocieplnyu blok to zapewne był audyt i współczynniki na papierze są OK.

Natomiast przyczyn chłodu może być wiele może sąsiedzi również nie grzeją, może chód z klatki, jesli to wielka płyta to może wełny miedzy osłonówką a ścina nośna nigdy nie było itd