Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stropodach wentylowany ocieplony - plamy na suficie

Recommended Posts

Witam Wszystkich

To mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość.

Jestem posiadaczem kostki "amerykanka" stropodach wentylowany pochylony 6% (rysunek poniżej)

Chciałem się zabrać za ocieplenie , wezwałem firmę do wdmuchiwania , wycieli dziurę i okazało się że jest już wełna około 20cm, prawdopodobnie dach został ocieplony w 1999 roku ponieważ stolarka okienna jest z tego czasu i ocieplony dom styropianem.

Panowie stwierdzili że robota nie ma sensu ale dołożyli 3 kominki wentylacyjne ponieważ zauważyli że wełna jest wilgotna.

To wszystko działo się w zeszłym roku.

Dach został sprawdzony jest szczelny , na pewno deszcz nie pada do środka.

Pojawiły się plamy na suficie w dwóch pomieszczeniach z czego stare plamy w tych miejscach już były po kupnie domu.

Pojawiły się również nowe plamy , zaznaczone na schemacie kolorem niebieskim. (na żółto ułożenie PV)

Kolor czerwony to przygoda z ptactwem które zrobiło sobie gniazdo w stropodachu i zablokowało dwie rurki odpowietrzające stropodach.

Wyciąłem dziurę posprzątałem ale wełna która się tam znajduje wydaje się być taką skorupą i nie jest to materiał już sypki tylko raczej taka tafla wełny (zdjęcie

Do sedna: wełna w niektórych miejscach wydaje się być zalana a co dziwne na dnie wełny jest jakby słoma czy tak się kiedyś robiło ?

Czy ta wełna się do czegoś nadaje ?

Jak się usuwa starą wełnę i czy pod wełnę coś się daje ? folia ?

Moim skromnym zdaniem wełna stała się blokadą i trzyma wilgoć na stropie i powstają plamy czy mam rację ?

[ATTACH=CONFIG]467098[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]467097[/ATTACH]

Dziękuje za pomoc

• 4 weeks później...

Wsadziłem czujnik bezprzewodowy przez jeden z kominków wentylacyjnych. Czujnik pokazuje 80% wilgotności a na zewnątrz 56%.

Czy to może potwierdzać moją tezę że wilgoć nie jest usuwana prawidłowo z pomiędzy stropów,?

Czy dołożenie kominków poprawi sytuację?

Czy może wymusić obieg jakimś wentylatorem?