Pompeusz666 24.11.2023 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 Witam Wszystkich To mój pierwszy wpis na forum więc proszę o wyrozumiałość. Jestem posiadaczem kostki "amerykanka" stropodach wentylowany pochylony 6% (rysunek poniżej)Chciałem się zabrać za ocieplenie , wezwałem firmę do wdmuchiwania , wycieli dziurę i okazało się że jest już wełna około 20cm, prawdopodobnie dach został ocieplony w 1999 roku ponieważ stolarka okienna jest z tego czasu i ocieplony dom styropianem.Panowie stwierdzili że robota nie ma sensu ale dołożyli 3 kominki wentylacyjne ponieważ zauważyli że wełna jest wilgotna.To wszystko działo się w zeszłym roku. Dach został sprawdzony jest szczelny , na pewno deszcz nie pada do środka.Pojawiły się plamy na suficie w dwóch pomieszczeniach z czego stare plamy w tych miejscach już były po kupnie domu.Pojawiły się również nowe plamy , zaznaczone na schemacie kolorem niebieskim. (na żółto ułożenie PV) Kolor czerwony to przygoda z ptactwem które zrobiło sobie gniazdo w stropodachu i zablokowało dwie rurki odpowietrzające stropodach.Wyciąłem dziurę posprzątałem ale wełna która się tam znajduje wydaje się być taką skorupą i nie jest to materiał już sypki tylko raczej taka tafla wełny (zdjęcie Do sedna: wełna w niektórych miejscach wydaje się być zalana a co dziwne na dnie wełny jest jakby słoma czy tak się kiedyś robiło ?Czy ta wełna się do czegoś nadaje ?Jak się usuwa starą wełnę i czy pod wełnę coś się daje ? folia ? Moim skromnym zdaniem wełna stała się blokadą i trzyma wilgoć na stropie i powstają plamy czy mam rację ? [ATTACH=CONFIG]467098[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467097[/ATTACH]Dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pompeusz666 19.12.2023 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 Wsadziłem czujnik bezprzewodowy przez jeden z kominków wentylacyjnych. Czujnik pokazuje 80% wilgotności a na zewnątrz 56%.Czy to może potwierdzać moją tezę że wilgoć nie jest usuwana prawidłowo z pomiędzy stropów,?Czy dołożenie kominków poprawi sytuację?Czy może wymusić obieg jakimś wentylatorem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animuss 19.12.2023 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2023 ...czy pod wełnę coś się daje ? folia ? Tak, inaczej będzie bajorko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts