Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sam poczatek czyli WZ ... pomóżcie, bom zielona ;)

lilu

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jestem w temacie budowy(rozbudowy) zielona jak trawka na wiosnę. Mamy zamiaer rozbudować nasze mieszkanie w parterowym budynku stawiając na nim piętro z poddaszem użytkowy. Złożylismy wniosek o warunki zabudowy i .... czytam Was, czytam, oczy robią mi się coraz większe, większość z Was juz przy tym pierwszym kroku miałą przeboje z terminami. Czy jest jakiś ustawowy termin, w którym UG musi (powinien) wydać takie warunki i czy fakt, że nie budujemy nowego domu tylko rozbudowujemy istniejące, funkcjonujace mieszkanie, bo przecież nie ma nowych przyłączy, dróg, co z tymi mapami, ja tez potrzebuję mapy od geodety, czy tylko kopie mapy zasadniczej?

Mam tyle pytań, że nie skończyłabym pisać dzisiaj, na razie te , ale pewnie nie znikne z tego forum prędko, tak mi się tu spodobało.

Pomózcie początkujące, całkiem nieświadomej tego co ja czeka forumowiczce.

Pozdro.

lilu

prostuję informacje od wcześniejszych uczestników tej dyskusji: urząd ma ustawowo 65 dni na wydanie decyzji; za każdy dzień zwłoki powyżej tego terminu jest zobowiązany płacić kary, ale niestety nie na rzecz inwestora. Taka jest teoria, z praktyką bywa różnie: czasem warunki można otrzymać wcześniej a czasem - w zależności od tego, jaki jest "przerób" danego urzędu - znacznie później.

Taaak.

Urząd ma nieskończony repertuar wykrętów od załatwienia sprawy w terminie.

Sama droga pocztowa - powiadamianie stron - zajmuje mojemu np. urzędowi 2 m-ce.

Masz kilka wariantów:

1. Super optymistyczny - 2 m-ce (urząd błyskiem przygotowuje decyzję, rozsyła do stron, uzgadnia na mieście)

2. Średni krajowy - 5 m-cy (urząd pracuje skrupulatnie i po kolei.)

3. Hamulcowy - 12 m-cy (urząd tworzy Plan i korzystając z przepisu zawiesza postępowanie)

4. Pesymistyczny - 2 lata lub dłużej (przeczytaj tu