AleksanderPod 24.11.2023 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 Dzień dobryJestem nowym użytkownikiem pompy ciepła Mitsubishi SUZ-SWM80VA + EHSD-VM6D + bufor 50L. Dom ukończyłem w styczniu, jednakże dopiero teraz się przeprowadziłem. Do tej pory (styczen do maja) grzałem na stałym najniższym ustawieniu zasilania na 20 stopni, a CWU miałem wyłączoną. Do ciepłej wody użytkowej mam zbiornik 300L. Wszędzie podłogówka. Dom łącznie 183m2, parter plus piętro. Ocieplenie grafit 20cm styro, podłoga parter 17cm styro EPS 100, fundament klasyczny docieplony 15 styro hydro, skosy dach docieplone pianą PUR 25cm. Pytanie moje dotyczy ustawień krzywej grzewczej oraz grzania CWU. Wiem, że to indywidualna kwestia ale jak to wygląda u Was? Czy warto ustawiać też harmonogramy grzania. Bo czytam różne opinie niektórzy grzeją po 6 godz wg harmonogramu, inni po 14h w ciagu dnia. Druga kwestia jak najlepiej rozwiązać kwestię grzania CWU, teraz przez te 2 tyg tylko ją włączyłem i grzanie CWU było ustawione na 45stopni i dodatkowo pompka cyrkulacyjna chodziła cały czas. Dopiero gdzieś zacząłem czytać, że niektórzy grzeją CWU 2 razy niektórzy raz dziennie itd itp. Bardzo proszę o Wasze doświadczenia, bo to mój pierwszy sezon grzania PC, a nie jest to aż takie proste. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 24.11.2023 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2023 (edytowane) Z cwu to różnie ja mam ustawione na 42 i deltę na 3 stopnie. I to już kolejne ustawienie bo kiedyś miałem 40/35 i był problem bo 3 lub 4 osoba miała wieczorem już letnia wodę jak się chcieli wszyscy po kolei umyć.Przy stałe włączonym obiegu cwu też będzie szybciej wychladzac wodę. Można pompę obiegową włączać o stałych porach np 6-9, 15-22 i to trochę poprawi ekonomię. Ale już samo zmniejszenie delty na 3 dla cwu poprawia komfort ale obniża ekonomię. Ja mam 200l zasobnik I 4 osoby w domu.CO mam ustawione na grzanie non stop bez krzywej z temp 25/20. Z harmonogramem się nie bawię na razie bo COP mam na grzaniu ponad 15 chociaż nie wiem czy realnie tyle mam. Edytowane 24 Listopada 2023 przez ololek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 28.11.2023 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 Dzień dobry Jestem nowym użytkownikiem pompy ciepła Mitsubishi SUZ-SWM80VA + EHSD-VM6D + bufor 50L. Dom ukończyłem w styczniu, jednakże dopiero teraz się przeprowadziłem. Do tej pory (styczen do maja) grzałem na stałym najniższym ustawieniu zasilania na 20 stopni, a CWU miałem wyłączoną. Do ciepłej wody użytkowej mam zbiornik 300L. Wszędzie podłogówka. Dom łącznie 183m2, parter plus piętro. Ocieplenie grafit 20cm styro, podłoga parter 17cm styro EPS 100, fundament klasyczny docieplony 15 styro hydro, skosy dach docieplone pianą PUR 25cm. Pytanie moje dotyczy ustawień krzywej grzewczej oraz grzania CWU. Wiem, że to indywidualna kwestia ale jak to wygląda u Was? Czy warto ustawiać też harmonogramy grzania. Bo czytam różne opinie niektórzy grzeją po 6 godz wg harmonogramu, inni po 14h w ciagu dnia. Druga kwestia jak najlepiej rozwiązać kwestię grzania CWU, teraz przez te 2 tyg tylko ją włączyłem i grzanie CWU było ustawione na 45stopni i dodatkowo pompka cyrkulacyjna chodziła cały czas. Dopiero gdzieś zacząłem czytać, że niektórzy grzeją CWU 2 razy niektórzy raz dziennie itd itp. Bardzo proszę o Wasze doświadczenia, bo to mój pierwszy sezon grzania PC, a nie jest to aż takie proste. Z góry dziękuję za pomoc mam dokładnie taką samą PC, tylko podłogówka, żadnych buforów bo po co ?, trochę zabrało ustawienie krzywej ( duża bezwładność podłogówki) ale teraz jest idealnie - niezależnie od temperatury na zewnątrz w domu temperatura 22 +- 0,5 stopnia. CWU (200l) ustawione na 45 stopni bez żadnych harmonogramów z deltą na 7 stopni, w domu pompka cyrkulacyjna działa 7- 9 rano oraz 18-23, żadnych problemów. Mam PV na starych zasadach, zakładam jeszcze 13 lat bez r-ków za prąd (w domu wszystko na prąd, nie ma gazu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts