lukikow 26.11.2023 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 (edytowane) Hej, Kupiłem projekt wentylacji i planuję rozłożyć ją we własnym zakresie. Poniżej wrzucę zdjęcia projektu. Jeśli macie jakiś komentarz na jej temat to chętnie posłucham. Przychodzę z konkretnymi pytaniami. Słowem wstępu, całą instalację (oprócz rekuperatora) będę miał na stropie monolitycznym o grubości 15 cm. Otwory w stropie o średnicy 16 cm pod anemostaty. Otwory 26 cm pod króćce do skrzynek rozdzielczych. Czy warto rozprowadzić instalację przed tynkami, stosując przedłużenia do skrzynek rozprężnych, tak aby wystawały kilkanaście cm z sufitu? Powód to zatynkowanie(uszczelnienie) szpary w otworze pomiędzy przedłużeniem a otworem w stropie.Skrzynka rozdzielcza nawiewu będzie idealnie nad rekuperatorem, przez co rura wentylacyjna nie będzie zbyt długa. No właśnie, jak długa powinno być, bo od tego zależy jak nisko będę musiał posadowić rekuperację, a nie chcę go mieć na podłodze. Mam kilka pomysłów: 1 m rury wentylacyjnej peflex premium prowadzonej idealnie w pionie,1.5 - 2 m powykręcanej rury wentylacyjnej peflex premium, jakaś sztywna rura z lepszym tłumieniem akustycznym [*]W załączeniach wrzuciłem dwa zrzuty skrzynki rozdzielczej. To skrzynka nawiewu. Czy wydłużenie jej z 1m na 1.3m wpłynie negatywnie na instalację? Powodem dla którego chcę to zrobić jest to, że belka wywinięta do góry zasłania kilka rur z tej skrzynki. Pomyślałem więc, że mógłbym ją wydłużyć, a miejsca na to mam wystarczająco. [ATTACH=CONFIG]467115[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467116[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467125[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467121[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467122[/ATTACH] Edytowane 26 Listopada 2023 przez lukikow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukikow 26.11.2023 21:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2023 Wrzucam jeszcze zdjęcia wywiniętej belki zasłaniającej przepust do skrzynki rozdzielczej nawiewu. (Poprzedni post ograniczył mnie do 5 załączników)[ATTACH=CONFIG]467123[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]467124[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukikow 06.12.2023 09:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 Znalazłem rozwiązania na kilka problemów.Ad 1Tak warto. Szczelinę zapianować i tynkarze wykończa. Będzie szczelnie. Ad 2Przeniosę rekuperację w inne miejsce aby wydłużyć kanał do minimum 2m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horas91 12.12.2023 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Szkdoa, ze sam musiales dojsc do rozwiazania problemu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukikow 12.12.2023 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 Jeszcze jedno pytanie pozostało bez odpowiedzi. Aczkolwiek zmienić puszkę i tak muszę, więc to czysta ciekawość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Horas91 12.12.2023 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2023 a producent nie podaje takich informacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts