Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z ciśnieniem w układzie.

Drogba

Recommended Posts

Mam mały problem.

W stanie spoczynku moja pompa na manometrze ma około 1,5 bar ciśnienia w instalacji. Po uruchomieniu pompy czy to na grzanie c.o. czy c.w.u ciśnienie spada nawet do 0,1 bara. Dopuszczam wodę do 1,5 bara i do momentu, kiedy pompa pracuje jest dobrze. Po wyłączeniu się pompy manometr pokazuje 1,5 bara. Kiedy pompa załączy się ponownie problem się powtarza. Co może być przyczyną takiego zachowania ?

No jak za każdym razem dopuszczasz wodę , i ciśnienie Ci się nie zmienia to albo gdzieś jest wyciek , albo z naczynia wsbiorczego ucieka powietrze , przez co robi się miejsce na wodę. Choć drugi przykład to do czasu ,aż wyjdzie całe powietrze , wtedy ( o ile całość będzie ciągle szczelna i woda nie będzie wyciekać) zacznie się robić wyższe ciśnienie podczas grzania ( może zaczą zaworem ciśnieniowym upusczać nadciśnienie) i spadać jak woda się wychłodzi.

No jak za każdym razem dopuszczasz wodę , i ciśnienie Ci się nie zmienia to albo gdzieś jest wyciek , albo z naczynia wsbiorczego ucieka powietrze , przez co robi się miejsce na wodę. Choć drugi przykład to do czasu ,aż wyjdzie całe powietrze , wtedy ( o ile całość będzie ciągle szczelna i woda nie będzie wyciekać) zacznie się robić wyższe ciśnienie podczas grzania ( może zaczą zaworem ciśnieniowym upusczać nadciśnienie) i spadać jak woda się wychłodzi.

Wycieku nie ma. Jeżeli pompa nie chodzi ubytku nie ma.

Z jakiego naczynia wzbiorczego ma uciekać powietrze? Mam takie ;-)? Dochodzę do wniosku, że mogę mieć zapowietrzoną instalację.

Rozumiem , że mowa Panasonicu z Twojej stopki , więc ma w jednostce wewnętrznej nacznie wzbiorcze , na dole , na tylnej ściance , taki a'la prostokątny zbiornik z zaokrąglonymi rogami, zdejmiesz przednią obudowę , spojrzysz za dwa zawory z filtrem , to coś takiego tam będzie.

A zapowietrzenie instalacji również może być pokłosiem uszkodzonego naczynia , jak powietrze z niego dostaje się do instalacji.