kulfi82 28.11.2023 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2023 (edytowane) Po trzech latach użytkowania, Vaillant zaczął dziwnie falować obrotami. Sterownik ustawiony jest dzień/noc na pierwszym biegu czyli jakieś 105 m3/h. Obecnie średnio co 10-15 minut rekuperator ewidentnie wchodzi na wyższe obroty (tak jakby tryb wietrzenia) który trwa około 1-2min i później znowu 10-15min spokojnej pracy. Podczas większego przepływy sterownik dalej pokazuje 105m3/h mimo iż ewidentnie daje 160 - 200 (słychać po prędkości obrotów). W pierwszej kolejności myślałem, że to kwestia wilgotności - ale ustawienie maksymalnej możliwej wilgotności nie wpływa na zachowanie jednostki - w domu utrzymuje się stałe 50-60%. Vaillant twierdzi, że to normalne bo wentylacja reguluje sobie poziom wilgotności i ustawienie biegu na sztywno nie ma tu znaczenia. Z tym, że nigdy nie robiła tego w taki sposób i w tak regularnych odstępach czasu. W ostatnim miesiącu wymieniałem jedynie filtry na te od pe-flexa, niestety stare poszły do kosza wiec nie mam jak sprawdzić czy miałoby to wpływ. ktoś miałby jakieś sugestie odnośnie takiego zachowania? Edytowane 28 Listopada 2023 przez kulfi82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts