Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po trzech latach użytkowania, Vaillant zaczął dziwnie falować obrotami. Sterownik ustawiony jest dzień/noc na pierwszym biegu czyli jakieś 105 m3/h. Obecnie średnio co 10-15 minut rekuperator ewidentnie wchodzi na wyższe obroty (tak jakby tryb wietrzenia) który trwa około 1-2min i później znowu 10-15min spokojnej pracy. Podczas większego przepływy sterownik dalej pokazuje 105m3/h mimo iż ewidentnie daje 160 - 200 (słychać po prędkości obrotów).

W pierwszej kolejności myślałem, że to kwestia wilgotności - ale ustawienie maksymalnej możliwej wilgotności nie wpływa na zachowanie jednostki - w domu utrzymuje się stałe 50-60%. Vaillant twierdzi, że to normalne bo wentylacja reguluje sobie poziom wilgotności i ustawienie biegu na sztywno nie ma tu znaczenia. Z tym, że nigdy nie robiła tego w taki sposób i w tak regularnych odstępach czasu. W ostatnim miesiącu wymieniałem jedynie filtry na te od pe-flexa, niestety stare poszły do kosza wiec nie mam jak sprawdzić czy miałoby to wpływ.

ktoś miałby jakieś sugestie odnośnie takiego zachowania?

Edytowane przez kulfi82
https://forum.murator.pl/topic/275451-recovar-var3604-falowanie-obrot%C3%B3w-wentylator%C3%B3w/