manolo69 29.11.2023 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Witam wszystkich forumowiczów. Remontuje sobie domek z lat 80. Zdarłem starą boazerię w jednym z pomieszczeń i od tamtej pory ze ściany roznosi się zapach spalonego węgla, sadzy.Ściana jakby przesiąknięta jest tym zapachem, a to dlatego, że za nią jest szyb komina. Domek ogrzewany był przez 40 lat z pieca węglowego.Od roku już nie jest palone bo jest gaz. Ściana pokryta jest tynkiem co kiedyś w latach 80 kładli cementowy taki.Docelowo ściany mają być pokryte gładzią. Jak pozbyć się tego zapachu? Czy np. sprawdzi się tu folia w płynie? Najpierw bym oczyścił i zagruntował ścianę potem na to folię w płynie, na folie cienką warstwę KNAUF MP75 i na to już gładź? Czy ma to sens? Jeśli ma to czy KNAUF MP75 nie odpadnie od folii? Proszę o jakieś rady i pomysły. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 29.11.2023 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Miałem coś podobnego. Masz kilka możliwości, które pomogą na zawsze lub mogą pomóc w krótkim/dłuższym czasie. 1) Najlepiej to rozebrać komin i problem zniknie (tak, wiem nie jest to takie proste, ale skuteczne). 2) Skuć całość tynku na szerokość komina i na całą wysokość pomieszczenia. Nie wiem co tam masz, ale pewnie komin z cegieł. Następnie wyrównać, pozatykać szpary pomiędzy cegłami np. klejem do płytek. Na to szkło wodne, na to znowu klej do płytek i potraktować całość żywicą epoksydową (tak solidnie na 2-3 warstwy) i dopiero na to tynk CW z worka. Ja tak robiłem i było względnie ok, ale po 2-3 latach znowu zaczynało śmierdzieć. To co śmierdzi to jest sadza, smoła, która znajduje się wewnątrz komina. To jest tak śmierdzące, że przez wszystko przejdzie i niebezpieczne dla zdrowia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manolo69 29.11.2023 14:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 ... ale po 2-3 latach znowu zaczynało śmierdzieć ... Ale ty dalej palisz w piecu? I dlatego to u Ciebie wróciło? Użyłeś szkło wodne czy może folię w płynie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jambos 29.11.2023 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 To było kilka lat temu i cały czas było palone. Już tam nie mieszkam, ale wiem, że dalej śmierdzi... Używałem szkło wodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wepbitma 10.01.2024 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia Jak są takie smrodliwe tematy to można rozważyć też użycie ozonatora który może pomóc z zapachami, tylko musi to być jakiś w miarę dobry produkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts