Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Smrodliwy problem

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów.

Remontuje sobie domek z lat 80.

Zdarłem starą boazerię w jednym z pomieszczeń i od tamtej pory ze ściany roznosi się zapach spalonego węgla, sadzy.

Ściana jakby przesiąknięta jest tym zapachem, a to dlatego, że za nią jest szyb komina. Domek ogrzewany był przez 40 lat z pieca węglowego.

Od roku już nie jest palone bo jest gaz.

Ściana pokryta jest tynkiem co kiedyś w latach 80 kładli cementowy taki.

Docelowo ściany mają być pokryte gładzią.

Jak pozbyć się tego zapachu?

Czy np. sprawdzi się tu folia w płynie? Najpierw bym oczyścił i zagruntował ścianę potem na to folię w płynie, na folie cienką warstwę KNAUF MP75 i na to już gładź?

Czy ma to sens? Jeśli ma to czy KNAUF MP75 nie odpadnie od folii?

Proszę o jakieś rady i pomysły.

Pozdrawiam.

Miałem coś podobnego. Masz kilka możliwości, które pomogą na zawsze lub mogą pomóc w krótkim/dłuższym czasie.

1) Najlepiej to rozebrać komin i problem zniknie (tak, wiem nie jest to takie proste, ale skuteczne).

2) Skuć całość tynku na szerokość komina i na całą wysokość pomieszczenia. Nie wiem co tam masz, ale pewnie komin z cegieł. Następnie wyrównać, pozatykać szpary pomiędzy cegłami np. klejem do płytek. Na to szkło wodne, na to znowu klej do płytek i potraktować całość żywicą epoksydową (tak solidnie na 2-3 warstwy) i dopiero na to tynk CW z worka. Ja tak robiłem i było względnie ok, ale po 2-3 latach znowu zaczynało śmierdzieć.

To co śmierdzi to jest sadza, smoła, która znajduje się wewnątrz komina. To jest tak śmierdzące, że przez wszystko przejdzie i niebezpieczne dla zdrowia...

• 1 month później...