arek176 29.11.2023 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Witajcie, mam pytanie które mnie niesamowicie nurtuje... mianowicie jak powinna być zakończona podbitka w lukarnie lub jaskółce bo nie wiem która forma jest poprawna, chodzi o miejsce w którym podbitka dochodzi do blachy. Zdjęcie jest poglądowe z internetu, ale u mnie jest identyczna sytuacja, że podbitka nie dochodzi szczelnie do blachy i w efekcie jeżeli od środka domu spojrzę na zakończenie podbitki w miejsce styku z dachem jest tam taka szczelina na nie wiem może 1/2cm. Czy powinno się to jakoś uszczelnić czy olać temat ?[ATTACH=CONFIG]467172[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d1olph 14.12.2023 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 (edytowane) Szukasz naprawy podsufitki na lukarnie. Podsufitka niewentylowana, obecnie wykonana z blachy aluminiowej. Jest tam rynna i wygląda na to, że jest w dobrym stanie, ale warto poprosić ich o sprawdzenie krawędzi okapowej na linii dachu i upewnienie się, że rynna jest połączona z deską czołową. Mogą zasugerować wymianę całej podsufitki – co prawdopodobnie byłoby opłacalne, a nie stanowiło dodatkowej sprzedaży. Koszt materiałów jest bardzo niewielki, ale ich trud polega na zdobyciu drabiny/bezpiecznym wejściu na dach/zmierzeniu/zgięciu, przyklejeniu podsufitki. Prawdopodobnie najlepszym rozwiązaniem byłaby firma dekarska, firma zajmująca się rynnami lub wykonawca typu „poszukiwacz nieszczelności”. https://omegle.onl/ vshare Jeśli czujesz się tam komfortowo – możesz to zrobić sam. Niektóre gwoździe lub śruby z blachy pierścieniowej powinny zadziałać. Kluczem jest przede wszystkim upewnienie się, że nie ma dużych szczelin, ponieważ jakakolwiek dziura (w zależności od lokalizacji) pozostawi cię otwartą dla ptaków/wiewiórek/pszczół próbujących zbudować w nich gniazda, co spowoduje znacznie większe problemy. Edytowane 17 Grudnia 2023 przez d1olph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.01.2024 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Analizując załączone zdjęcie nasuwają się następujące uwagi:- w jakim celu został wykonany tak duży trójkąt zamykający czoło?- to zamknięcie powinno być wykonane w licu ściany (w załączeniu zdjęcia z moich realizacji obrazujące takie zakończenie),- na tym etapie powinna być już zamontowana obróbka blacharska ściany bocznej chyba, że będzie wyklejona taśma z dachówki na ścianę boczną,- uszczelnienia wymaga połączenie podbitki z dachówką i najlepiej wykonać to taśmą ołowianą lub taśmą typu "Wakaflex". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts