marcinsu 29.11.2023 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Cześć Używam do ogrzewania pieca na pellet, w kominie mam zamontowany wkład / rurę wyczystką i odskraplaczem.Ze ściany od odskraplacza wychodzi krótki wąż do butelki z wodą (trochę na dnie). Butelka służy do zbierania osadu żywicznego. Paląc w piecu pelletem sosnowowym sporo spieków pozostaje się na ściankach wkładu kominowego. Niestety pojawił się problem z wyczyszczeniem odskraplacza, na dnie zebrało się trochę tych zanieczyszczeń i nie sposób przez wyczystkę tego oderwać.Czy ktoś ma pomysł czy można byłoby wlać jakiś rozpuszczalnik lub coś innego co mogłoby pomóc w wyczyszczeniu tego? (oczywiście wszystko na wyłączonym piecu co by nie doszło do pożaru). Z góry dzięki za podpowiedź. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/275469-odskraplacz-w-kominie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 29.11.2023 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2023 Cześć Używam do ogrzewania pieca na pellet, w kominie mam zamontowany wkład / rurę wyczystką i odskraplaczem. Ze ściany od odskraplacza wychodzi krótki wąż do butelki z wodą (trochę na dnie). Butelka służy do zbierania osadu żywicznego. Paląc w piecu pelletem sosnowowym sporo spieków pozostaje się na ściankach wkładu kominowego. Niestety pojawił się problem z wyczyszczeniem odskraplacza, na dnie zebrało się trochę tych zanieczyszczeń i nie sposób przez wyczystkę tego oderwać. Czy ktoś ma pomysł czy można byłoby wlać jakiś rozpuszczalnik lub coś innego co mogłoby pomóc w wyczyszczeniu tego? (oczywiście wszystko na wyłączonym piecu co by nie doszło do pożaru). Z góry dzięki za podpowiedź.Pokaż fotkę...Generalnie do paliwa stałego odkraplaczy się nie montuje. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/275469-odskraplacz-w-kominie/#findComment-8085188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 30.11.2023 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2023 Cześć marcinsu,zgadza się - nie potrzebujesz odskraplacza. To się w tym przypadku po prostu zatka, jak to się stało u Ciebie. Potrzebny jest szczególnie do stalowych kominów z kotłem gazowym.Przy drewnie pary wodnej powstaje wprawdzie dużo (z worka pelletu jakieś ponad 7 litrów wody), ale spokojnie ona zabiera się z gorącymi spalinami. Skrapla się dopiero nad kominem - szczególnie w mroźne dni widać wtedy biały obłoczek.Nie wiem co masz na myśli z tym osadem żywicznym. Smoła? Ona nie spłynie, tylko zalepia komin wraz z przyklejonym pyłem. Z pelletowca nie powinna się wydostawać, przynajmniej w ilości robiącej jakiś problem. Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/275469-odskraplacz-w-kominie/#findComment-8085203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts