rafal9 11.01.2005 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Jaka powinna być max. odległość szamba od bramy, abyszambiara nie musiała wjeżdżać na działkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 11.01.2005 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 A to nie będzie zależało od długości węża od szambiarki? Ale zobacz jeszcze tu: http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?p=510746 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 11.01.2005 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Zapewne zależy od długości węża szambiary.Ale jakiej długości są te węże - oto jest pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 11.01.2005 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 zrób sobie złączkę w ogrodzeniu i nie analizuj długości węża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 11.01.2005 14:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Ok, ale złączka też ma podobno ograniczoną długość (bodajże 7m),a mi najbardziej pasowałoby umieścić szambo ok. 18 m od wjazdu na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DonMaliniacco 11.01.2005 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Dokładnie tak - złączka w ogrodzeniu załatwia problem szambiarki na działeczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 11.01.2005 16:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Ponawiam pytanie: Jakie są długości węża szambiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 11.01.2005 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Może zadzwoń do jednej czy drugiej firmy zajmującej się wywozem "towaru" i zapytaj. Jak już zbudujesz będziesz miał odrazu odbiorcę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koko 11.01.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Gdzie kupić taką złączkę do wmurowania w ogrodzenie. W marketach budowlanych nie mają. Jeśli szambo jest dwukomorowe to 2 złączki - to już spora "dekoracja" w ogrodzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darek71 11.01.2005 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Czy ktoś za was to przemyślał / Wyaje mi się że byłoby nieźle czuć z końcówki nawt jesli uda się "nakretkę" uszczelnić to pozostaje ten wąż który trzeba zakopać na odpowiedniej głębokości ponad 1m. Tego typu węże są parciane , a czy w ziemi nie zgnije ? Dodatkowo znaczna odległość szambiary od szamba to czy pompa uciągnie ? Ja bym nie chział takiej 'instalacji" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szczecin HENRYK 11.01.2005 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Zastanawiam się na ile celowe jest zrobienie podłączenia dla szambiarki w ścianie ogrodzenia. Podłączenie takie nie pozwoli pompować stałych resztek znajdujących się na dnie lub pływających po powierzchni cieczy. Po prosty rura ssąca będzie umocowana w stałym punkcie zbiornika i nie będzie miała możliwości manipulacji. A tak manipuluje się tą rurą jak rurą odkurzacza wyciągając wszelkie nieczystości. Należy także pamiętać, że szambiarki nie mają zbyt dużej siły ssącej. Praktycznie mogą podnosić strumień cieczy jedynie na wysokość 6 m (2 m głębokość szamba, 2 m poziom cieczy w zbiorniku szambiarki i pozostaje 2 m na pokonanie oporów przepływu). Zbyt długi wąż znacznie zmniejszy prędkość pompowania. Złącza do szambiarek są to zwykle złącza p-poż 75 lub 100 mm do kupienia w Suponie lub innym sklepie BHP. Widzę że szambiarki mają zwykle w swoim wyposażeniu kilka odcinków węża co pozwala im sięgnąć z kilkunastu metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 12.01.2005 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 ojj.... ale marudzicie. Robi się to tak, rura kanalizacyjna grubościenna o średnicy chyba 110 mm wprowadza się ją do szsmba prze ścianę boczną lub od góry tak aby dosięgała samego dna, pamiętając aby końcówka była ścięta pod ostrym kątem tak aby przylegając do dna szamba nie zatkała się. Następnie umieszcza się złączkę w ogrodzeniu, ( można to zrobić w specjalnej skrzyneczcze jeżeli komuś zależy na etetyce ), i łączy się ją tą samą rurą z szambem. Siłą ssąca szambiarki nie należy się przejmować, bo jeżeli "da radę" zwykłymi wężami to tym bardziej taką rurą, która ma dużo mniejsze opory niż wąż karbowany będący na wyposażeniu szambiarki. Zalety: - zawsze wyciąga z dna,a nie tak jak się rzuci "operatorowi"- bez obsługowe dla domowników, usługa może być wykonana nawet jak nikogo nie ma w domu- wrogie zapachy podczas "akcji" zredukowane do minimum- brak rzutów wężem przez ogrodzenie i całej tej zadymy w ogródku- zdecydowane zadowolenie "operatora", która zamiast miotać się z wężem wypala spokojnie papieroska i jeszcze zostanie mu chwila na podłubanie w nosie. Praktykuję to rozwiązanie od 1,5 roku i zdecydowanie polecam. A odpowiadając na pytanie rafal9, to z ekipa, która przyjeżdża do mnie ma na samochodzie ok 6 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 12.01.2005 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NaXoS 12.01.2005 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Mam takie samo rozwiązanie jak rafał - od ponad roku spisuje się świetnie - polecem. A odległość szambo - ogrodzenie: 6m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Koko 12.01.2005 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Podpowiecie gdzie kupic taka zlaczke? Prosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 12.01.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Pytaj w sklepach / hurtowniach z artykułami p-poż, a najlepiej zadzwoń do firmy, która będzie wywozić szambo, powiedzą ci jaki rozmiar kupić i gdzie a czasami nawet mają w sprzedaży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 12.01.2005 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Jaka może być długość tejże rury od szamba do złączki w ogrodzeniu? Reasumując - czy umieszczanie szamba w odległości ok.18 m od wjazdu ma sens? Po prostu nie chcę mieć szamba przed budynkiem. Innej lokalizacji nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 12.01.2005 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Też mam szybkozłączkę i sprawuje się świetnie. Kupiłam ja w sklepie strażackim w Piasecznie (okolice Warszawy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 01.04.2005 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 czy noze ktos zdjecia zapodac ja mam miec 2 komorowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Willie 01.04.2005 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Jaka może być długość tejże rury od szamba do złączki w ogrodzeniu? Reasumując - czy umieszczanie szamba w odległości ok.18 m od wjazdu ma sens? Po prostu nie chcę mieć szamba przed budynkiem. Innej lokalizacji nie ma. Rafał, coś nikt głośno nie chce chyba powiedzieć że z 18 metrów NIE pociagnie..... Ja planuję pod podjazdem do garażu 2m od płota..... z tej strony akurat najmniej "cywilizowana" część domu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts