Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy mierzyć otwory okienne

Recommended Posts

Cześć,

Mam obecnie mury wraz z więźba, deskowaniem i papą. Planuję w maju/czerwcu położyć dachówkę. Chciałbym też już za wczasu zamówić okna ale zastanawiam się czy to dobry moment na pomiary. Dachówka jak przyjdzie to dociąży całość konstrukcji o kilka ton. Czy wymiary zmierzone teraz będą nadal aktualne jak przyjdzie dachówka? Pytanie dotyczy wysokości otworów. Mam obawy ze nadproża mogą się lekko jeszcze ugiąć. Najdłuższy otwór u mnie ma 5 metrów i jest nadprozowiencem z slupami z każdej strony otworu.

Co byście polecali ? Plan miałbym taki o ile sprzedawca okien by się zgodzil:

Grudzien-luty pomiary otworów.

Maj-czerwiec położenie dachowki

Lipiec/sierpień wstawienie okien

Wrzesień być może elewacja ?

Ewentualnie jeszcze rozmyślałem nad tym żeby do obliczeń przyjąć poziom zero wyższy o 1 cm żeby w przypadku ugięcia nadproża maksymalnie o 1 cm móc poszerzenie jakoś Skrócić o 1 cm i wylewka pozostała by na normalnym poziomie. Bo w przypadku gdybym nie zwiększył aby się okazało że trzeba dać w dół to wymuszałoby zmniejszenie grubości wylewki która obecnie przyjęta jest na 7 cm. A w najgorszym przypadku dolanie jednego centymetra więcej wylewki nie jest żadnym problemem.

Jeśli są otwory, to można mierzyć.

Przewiduje się dobre 1,5cm luzu górnego. To osiadanie to chyba mit - przez lata nie spotkałem na tyle różnic by się tego bać.

W ostateczności tak jak mówisz można przewidzieć 1cm więcej na posadzkę (o ile zakładasz okna niskoprogowe). bo przy zwykłych można zwyczajnie wyżej wjechać podłogą na okno.

Zwyczajowo teraz są najlepsze ceny. W tym roku są one realne i najlepsze rabaty skończą się jeszcze przed świętami. Okna zamawia się teraz, produkują na wiosnę a montaż może być w dowolnym momencie - kwestia ustalenia z wykonawcą.

Jak będzie po Nowym Roku? Trudno zgadnąć. Już dostałem info o planowanej podwyżce cen na drzwi zewnętrzne (wzrost kosztów funkcjonowania zakładu).