Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wam ukradli z budowy?

Recommended Posts

Wstyd się przyznac, ale nasz domek został obrobiony 10 wrzesnia.

Co nam zginęło

- wszystkie rurki, kolanka...itp do montażu instalacji wodno-kanalizacyjnych

- wszystkie rurki i rozdzielnie od ogrzewania podłogowego ( rurka 800 metrów) - razem 195 pozycji....

- przęsła

- 2 furtki

- brama 2 skrzydłowa + wszystkie śrubki itp

- okno Fakro + kołnierz, które było do oddania

- 11 słupków do ogrodzenia na siatkę + wszystko to co jest potrzebne do naciągnięcia i przymocowania siatki

- agregat prądotwórczy, który był wypożyczony z firmy Ramirent

wartość, około 18 tyś.... :x , nie do odzyskania! :evil: :evil: :evil:

:evil: :evil: :evil: szlak mnie trafia jak czytam takie coś normalnie za jaja bym powiesił takich skurwieli ludzie harują a taki wpadnie na łatwiznę po drugie to dla czego ludzie trzymają takie rzeczy na niezabezpieczonej budowie...

parę postów wyżej opisałem jak pies pogryzł złodzieja

• Odpowiedzi 556
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

własnie dziś czytałam na necie, że w Kotowie złapali ekipę która okradała budowy w okolicach Poznania. Mnie okradli 23 września.

Dzwoniłam wczoraj na policję i poinformowali mnie, że będą robione szczegółowe zdjęcia... będzie można obejrzeć je na stronie policji w Poznaniu i w przypadku rozpoznania zgłosić się na policję . Sprawę prowadzi policja na ul. Taborowej.

Wstyd się przyznac, ale nasz domek został obrobiony 10 wrzesnia.

Co nam zginęło

- wszystkie rurki, kolanka...itp do montażu instalacji wodno-kanalizacyjnych

- wszystkie rurki i rozdzielnie od ogrzewania podłogowego ( rurka 800 metrów) - razem 195 pozycji....

- przęsła

- 2 furtki

- brama 2 skrzydłowa + wszystkie śrubki itp

- okno Fakro + kołnierz, które było do oddania

- 11 słupków do ogrodzenia na siatkę + wszystko to co jest potrzebne do naciągnięcia i przymocowania siatki

wartość, około 18 tyś.... :x , nie do odzyskania! :evil: :evil: :evil:

:evil: :evil: :evil: szlak mnie trafia jak czytam takie coś normalnie za jaja bym powiesił takich skurwieli ludzie harują a taki wpadnie na łatwiznę po drugie to dla czego ludzie trzymają takie rzeczy na niezabezpieczonej budowie...

parę postów wyżej opisałem jak pies pogryzł złodzieja

Martex wszystko ok. ale z drugiej strony to gdzie mam trzymac bramy i inne urzadzenia. które sa potrzebne na buowie. Mieszkam w Poznaniu w samym centrum w 50 metrowym mieszkaniu. Twoim zaniem powinnam trzymać bramy, furtki i przęsła na balkonie. Cała instalacja zjechała kilka ni wcześniej. Włamanie było ze środy na czwartek, a w czwartek rano pojawiła się firma, która miała zacząć robić imstalację.

Z pierwszą częścią Twojego postu się zgadzam, ludzie harują, wyrzekają sie wielu rzeczy, żeby miec swój własny kąt, a przyjzie taki darmoc\zja, pasożyt i bez mrugnięcia okiem zabiera wszystko. To jest przerażające a nie to, że ludzie zworzą materiały na budowę.

Martex wszystko ok. ale z drugiej strony to gdzie mam trzymac bramy i inne urzadzenia. które sa potrzebne na buowie. Mieszkam w Poznaniu w samym centrum w 50 metrowym mieszkaniu. Twoim zaniem powinnam trzymać bramy, furtki i przęsła na balkonie. Cała instalacja zjechała kilka ni wcześniej. Włamanie było ze środy na czwartek, a w czwartek rano pojawiła się firma, która miała zacząć robić imstalację.

Z pierwszą częścią Twojego postu się zgadzam, ludzie harują, wyrzekają sie wielu rzeczy, żeby miec swój własny kąt, a przyjzie taki darmoc\zja, pasożyt i bez mrugnięcia okiem zabiera wszystko. To jest przerażające a nie to, że ludzie zworzą materiały na budowę.

od momentu, gdy masz cioś cennego na budowie, musisz po prostu tam zamieszkać. Albo wynająć ciecia na ten miesiąc czy dwa do czasu zamknięcia domu i podłączenia do firmy ochroniarskiej.

Prawda stara jak świat i wszyscy to o tym piszą.

niedawno mielismy dziwny telefon- dzwonił jakiś facet ( nie przedstawił się oczywiście, więc żadna firma) i oferował nam tanio dobry agregat prądotwórczy..Mąż oczywiście odmówił.. ale dopóki znajda się chętni na cudze, dopóty kradzieże będą się powtarzać. Nas to pewnie też nie ominie. W ogóle zastanawiam się skąd miał tel. do nas i skąd wiedział, że zaczyniemy budowę. Czy to tylko ja taka naiwna...?

od momentu, gdy masz cioś cennego na budowie, musisz po prostu tam zamieszkać. Albo wynająć ciecia na ten miesiąc czy dwa do czasu zamknięcia domu i podłączenia do firmy ochroniarskiej.

Prawda stara jak świat i wszyscy to o tym piszą.

Ja też o tym wszystkim wiem.... jednak jest cos takiego...jak brak technicznych możliwości...i u nas właśnie tak było.

Nie jestem osobą, której nie zalezy na budowie, na zakupionym towarze, była firma ochroniarska rozłożyła ręce.... brak prądu ograniczył nas maxymalnie w każdej kwesti....

Nam z placu budowy w okolicach Czempinia w nocy z 23-24 pazdziernika skradli:

- styropian styrodur XPS (charakterystyczny kolor błekitny) grubości 5cm - 7paczek

- styropian styrodur XPS (charakterystyczny kolor błekitny) grubości

10cm - 2paczki

- hydrofor do wody (zbiornik zielony ok 20l) na nim zamontowana włoskiej

produkcji pompa o mocy 650W koloru niebieskiego

- łopata (z tych lepszych) zielona

- butla z gazem i palnikiem (do przygrzewania papy)

- rolka foli budowlanej 100m2

- rolka papy ICOPAL Fundament Szybki ProfilR SBS - 10m2

- przedłużacz na bębnie 50m gumowy

- reflektor halogenowy 150W

To są rzeczy które mi sie rzuciły w oczy , mam nadzieje że nic więcej

nie

zginęło, to wyjdzie z czasem bo już nie pamiętam co tam do końca się

znajdowało z narzędzi i osprzętu.

Jakby ktos mial takowa oferte lub znal sprawców proszę o kontakt.

dobrym sposobem zabezpieczania domu lub budowy sa halogeny solarne z czujka ruchu.Nie trzeba ciagnac pradu,wystarczy gdziekolwiek go przybic i juz odstrasza,koszt ok 50zl/szt.Odnosze wrazenie,ze wiekszosc budow zostala okradziona na wsiach przez okolicznych zuli lub przyglupow.W miastach dzilaja grupy zlodzieji ,ale wlamuja sie do domow ,kradna rzecy wartosciowe typu gotowka drogie rtv,nie biora taniego badziewia w stylu stary telewizor czy mikrofalowka ,bo sie to im po prostu nie oplaca,zas na budowach ginie wszystko.Biorac pod uwage,iz wiekszosc kradziezy dokonuja ludzie raczej nie grzeszacy wielkim iq, trzeba sie dostosowac do ich pozimu,zamontowac kilka halogenow,kilka atrap kamer po 10zl,wyjace bateryjne alarmy przyklejane do okien po kilka zlotych migajace diody i to juz powinno odniesc skutek.Mozna tez pod czujke ruchu podpiac jakies mp3 z nagranym szczekaniem psa.Raczej nikt nie bedzie sie wlamywal do domu w ktorym szczeka wrewiony pies :-) .Pzdr

• 2 weeks później...

Taaa... alarm można zainstalować, ale w mieście, kiedy wiadomo, że przyjedzie firma ochroniarska.

A na tak zwanym "zadupiu"?

O czujniku ruchu myślałam, ale nie wiedziałam, że jest też i solarny.

Trzeba będzie pomyśleć.

Na szczekającego psa "swoi" złodzieje to się raczej nie nabiorą, bo

przecież dobrze wiedzą, kto kiedy przyjeżdża na okoliczne działki. :evil:

juz za kilkadzisat zlotych mozna kupic alarm z powiadamianiem telefonicznym)dokladnie za taki alarm dalem 60zl ,koncowka seri z wyprzedazy), w dobie internetu mozesz tez zrobic monitoring intenetowy.Mozna tez przerobic bez problemu telefon bezprzewodowy na domofon,kiedys cos takiego zrobilem ,ktos dzwonil domofonem automatycznie telefon stacjonarny wybieral moj numer komorki i dobieralem .Ktos stojacy przed domem myslal ze jestem w domu.Pzdr

no problem ,jeszcze jedno jakbys robil/robila domofon z wybieraniem automatyczym komorki to mozesz tez przerobic go tak ze sluchawka bezprzewodowa bedzie robila za domofon bezprzewodowy,wygodne ,bo mozna go brac na ogrodek ,lub jak kupisz o wiekszym zasiegu to nawet bedzie dzialal w promieniu nastu kilometrow :-).Jakby ktos byl tym zainteresowany to moge tu wyjasnic jak najbanalniej przerobic telefon bezprzewodowy na domofon.Pzdr

• 3 weeks później...
Jak już pisałem nic mi nie ukradli bo mam dobrego psa ale ostatnio kupiłem 10 rolek waty a mojemu pieskowi wystarczyła jedna noc żeby 9 rolek przerobić na totalne strzępy jedną mi zostawił pewnie pomyślał niech sobie pan sam poszarpie bo fajna zabawa, ale co popakowałem w worki i gdzieś się upcha :-?