Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wam ukradli z budowy?

Recommended Posts

A teraz z upełnie innej beczki:

Przez trzy dni ( a raczej noce, bo cały boży dzień mój dzielny Father coś działał na froncie robót ) mieliśmy pewien kłopot ze wstawieniem drzwi, a stare ( takie na oko 60-letnie) zdążyliśmy wyrwać ( bo musieliśmy ). I co? I nic. Nie zniknął ani jeden gwóźdź, śrubka, czy nawet nowe drzwi, które stały oparte o ścianę w środku i cała wioska była tego świadoma!

Szczęście, cud, czy inny czort?

Teraz śpimy spokojnie, bo są wstawione i nowe drzwi i nowe okna. Ze stolarką mamy spokój.

• Odpowiedzi 556
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej, tez dopisze sie do tego watku.

Nie ma ogrodzonej jeszcze calej dzialki, a trwa wlasnie budowa. Masa rzeczy po calej dzialce, a nic nie zginelo. Czesc ekipy budowlanej znam a Oni znaja mnie. Ale nie o tym chcialem mowic.

Mam sasiada ... dosc meczacy jest, robil mi sporo problemow na poczatku budowy, teraz juz jest lepiej, ale jest lepszy od psa ... jak tylko ktos przyjedzie na plac jak juz nie ma budowlancow to od razu wyskakuje z pytaniem a PAN TU CZEGO :D. Wazne jest wiec miec rowniez sasiada, ktory zwraca uwage na to kto przyjezdza i co robi.

A budowa idzie do przodu .. wlasnie wylewac beda stropik ;)

Pozdro:

• 3 weeks później...

Witam

W nocy z 5.09 na 6.09 ukradli mi z budowy 11 grzejników PURMO plus dwa łazienkowe. Bandyci dobrze wiedzieli po co przyszli. Wykręcili nawet pompkę z instalacji c.o. Co ciekawe w tym samym rejonie działania Policji

kilka wsi dalej w następną noc został obrobiony z grzejników inny dom.

Czy to przypadek?. Jedynym pocieszeniem jest, że nie miałem zmontowanej całej instalacji c.o. z piecem.

Gość M@riusz_Radom

Współczuję :(

Kurna, mimo wszystko tego typu sprzęt wstawiałbym tylko kiedy :

- mam zamontowany alamr

- ktoś zaufany śpi na budowie

Całe szczęście, że pieca nie zwinęli.

A ja mysle ze najwiecej kradna Wam - ekipy ktore u was robia. Jesli nie jestescie caly dzien na budowie to kto wiec co pod koniec pracy fachowcy zabieraja ze soba? A to troche gwozdzi, a to troche gipsu, cementu, calowke, troche desek, resztki kafelek etc.

Oczywiscie te resztki upychaja innym na budowach ;-(

• 3 weeks później...

Sąsiad sobie ogrodził działkę. Prowizorycznie, ale bardzo solidnie: słupki z metalowych rur, do tego siatka mocowana przez przyspawane (w trakcie montażu, po dociśnięciu siatki spawali) do słupków kawałki pręta fi6. Pewnie mu się wydawało, że tego już nikt nie ruszy.... Niestety :( Siatki nie ma, pod prętami jedynie odcinki powycinanych drutów z siatki zostały.

Powiedzcie mi, na jaką cholerę komu siatka z powycinanymi regularnie co 3m dziurami? Do sprzedania w rolce bez rozwijania, jako "panie, kup pan, okazja!"? Jeśli tak, to sukinsynowi, który tą "okazyjną" siatkę kupi, już teraz gratuluję!.

J.

Powiedzcie mi, na jaką cholerę komu siatka z powycinanymi regularnie co 3m dziurami? Do sprzedania w rolce bez rozwijania, jako "panie, kup pan, okazja!"? Jeśli tak, to sukinsynowi, który tą "okazyjną" siatkę kupi, już teraz gratuluję!.

J.

Takie kawalki bez problemu mozna polaczyc w jeden. Przeciez to zwykla siatka splatana.

Takie kawalki bez problemu mozna polaczyc w jeden. Przeciez to zwykla siatka splatana.

Tak, ale co innego jak się łączy odcinki po 10m, a co innego, jak siatkę trzeba co 3m rozpleść i spleść od nowa, coś mi się zdaje, że to będzie sprzedane tak jak jest...

J.

• 4 weeks później...

Okradli nas z 24 na 25 października 2005

Już nie mamy betoniarki, lampy halogenowej, łaty aluminiowej 3 metrowej i 1,5 metrowej i piły traczowej - straty oceniamy na 1300 - 1400 zł. :cry: :cry:

Wszystko to było schowane do baraku zamkniętego na kłódkę.

Pozostaje mi tylko życzyć złodziejom: niech im ziemia lekką będzie.

Okradli nas z 24 na 25 października 2005

Już nie mamy betoniarki, lampy halogenowej, łaty aluminiowej 3 metrowej i 1,5 metrowej i piły traczowej - straty oceniamy na 1300 - 1400 zł. :cry: :cry:

Wszystko to było schowane do baraku zamkniętego na kłódkę.

Pozostaje mi tylko życzyć złodziejom: niech im ziemia lekką będzie.

:cry: :cry: :cry:

Mi podprowadzili dwie rzeczy:

1. grill z Tesco za 65 zl (i w sumie ciesze sie z tego bo byl w koncu pretekst zeby postawic kamienny)

2. wlasnorecznie wykonana lawke drewniana (ale ta zgube znalazlem kilka dzialek dalej u pewnych panow ktorzy kazdy dzien zaczynaja od jabola i po krotkiej rozmowie skladajacej sie w wiekszosci ze slow na k i ch odebralem zgube)

Świetny wątek, mimo że temat mało śmieszny, można z niektórych opisów popłakać... ze śmiechu.

Może dlatego mi tak do śmiechu, że przez 3 i pół roku budowy kompletnie nic mi nie zginęło, choć sąsiadom jakieś 200 metrów ode mnie, pościagali bandziory całą instalację centralnego ogrzewania. Wszystko !! Rurki, grzejniki, piec.

Fachowcy, psia ich mać !

u nas stolik plastikowy - spełnił złodziejom funkcję transportową, bo do oddalonego samochodu przenieśli sobie na nim 20-30 moich polan do kominka.

Poza tym wzięli też paczkę styropianu, aby móc wyżej sobie stanąć, kiedy wycinali 4 szt. zamontowanych okien w budynku mojego sąsiada. Swój styropian odzyskałem, bo był sklejony jedynie taśmą, sąsiadowi podpieprzyli oprócz tych okien jeszcze 10 paczek styropianu :x

• 2 weeks później...