Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wam ukradli z budowy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 556
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jadę sprawdzić! :lol: W zeszłym sezonie jakoś nas oszczędzało. Była jedna trudna sytuacja. Ktoś zostawił przyciśniętą kamieniem kartkę "Jeśli chcesz mieć jeszcze ten piękny namiot, to zostaw 50zł!". Ponieważ "piękny" namiot (tzw. "turecki") kosztował w Praktikerze w promocji 40 zł i mieliśmy przekonanie nie ulegać szantażom olalismy sprawę i dodatkowo specjalnie zaczęłam zostawiać na noc lampki solarne - i nic! Na działce stoi też garaż-blaszak, na razie włamania nie było. Staramy się też dobrze żyć z sąsiadami oraz ich pieskiem. :wink: Budowę zaczniemy dopiero od wiosny, więc może złodzieje czekają.

Do mnie włamali się z poniedziłku na wtorek ok. miesiąc temu - z garażu blaszaka ukradli 25 metrowy przedłuzacz i pół worka puszek po piwie a za miesiąc z poniedziałku na wtorek kolejne włamanie ale już nie było dla nich nic atrakcyjnego - wypili ćwiartkę gorzkiej żołądkowej któa leżała na stoliku i poszli.

• 2 weeks później...

Przykro mi to pisać, ale niestety okazało się, że ekipa budowlana budująca mój dom oraz inne w okolicach Zalesia/Prażmowa/Czachówka okradała mnie za każdym razem, gdy cokolwiek wykonywali. Nigdy nie zginęło mi nic podczas nieobecności ekipy - zawsze wtedy, gdy byli na działce! Gdy pytałem, jak to się mogło stać, że nie dopilnowali, zgodnie twierdzili, że nic nie słyszeli i nie widzieli ale że to na pewno narkomani ze wsi...

Ostatnio wyprowadzili 8-10 worków cementu i sporo drewna, które prawdopodobnie odsprzedali innemu inwestorowi z okolicy. Jak się dowiedziałem syn szefa budowy, który kiedyś z nim pracował jest już w więzieniu za kradzieże, reszta ekipy wciąż u mnie na działce...

:evil:

zaczęliśmy latem ubiegłego roku i mamy stan surowy zadaszony, a zginął nam tylko kabel od betoniarki; ktoś usiłował oderwać jeszcze metalowa klapę z silnika, ale nie dał rady :lol:

za to ostatnio przed wejściem na działkę pojawiła nam się...wycieraczka :D

czyżbyśmy wnosili zbyt dużo piachu :wink:

W biały dzień traktorem z dwukółką podkradają piasek ktory zostal mi z wykopu. Ale jeszcze gnojów przyczaje :evil: Na razie w okolicy piachu pałętają sie deski nabite gwozdziami :lol:

Poza tym buchneli kawalki stempli (pewnie ogrzaly dom zlodziejowi), poręczny łom, starą kurtkę. Sąsiadowi rąbneli kilkadziesiąt dachówek, oprocz tego przyłapał złodzieja jak mu w nocy drewno z posesji podpieprzał. Oczywiscie z tej samej miejscowosci złodziej :roll:

Co do tych moich od piasku to tez stawiam na miejscowych :evil:

Kumpel niezly patent zrobil - mial w altanie (a wlasciwie pod nia) wykopana piwniczke (taka dwa metry na dwa) w ktorej trzymal przetwory itp. Wchodzilo sie do niej przez klape w podlodze zaraz przy oknie. A ze przez to okno juz pare razy mu sie wlamywali to se wkurzyl, zdemontowal klape i dziure przykryl tym samym dywanikiem ktorym zawsze byla przykryta klapa :lol: Tydzien pozniej znalazł rozbite okno, dywanik w piwniczce i zęba na podłodze :lol:

• 6 months później...

Dopiszcie jak zabezpieczacie budowę przed złodziejami, mam na myśli tych co to np. okna , albo drzwi w całości "demontują". Oczywiście nie chodzi mi o to, że tata śpi na budowie, mój nie będzie spał i ja też nie mogę.

To chyba jeden z większych problemów jak to zaplanować przed rozpoczęciem budowy. Będę budował sam, więc ekip budowlanych będzie znikoma ilość.

• 5 months później...

witam,

mam nadzieję że nikomu już nic nie kradną :wink:

rozpoczynamy budowę na wiosnę-skończyliśmy uzbrajać teren i:

1. zwinęli z kilku studzienek wodociągowych wodomierze wraz zaworami-musieliśmy kupić nowe bo wodociągi nie chciały podpisać umowy bez numeru wodomierza;

2. wybebeszyli szafki elektryczne-nie musimy nic kupować bo elektrownia odtworzy je ale dopiero przed rozpoczęciem budów.

słyszałem że potrafią też ukraść całe studzienki ale to chyba chodziło o jakieś z tworzyw bo chyba nie kręgi...

pozdrawiam

• 1 month później...

garnek z rosolem :o :evil:

i jestem zla okrutnie,bo...to naprawde fajny garnek byl!

na tarasie (byl to listopad) przechowywalam rosol i potrawke z kurczaka..

potrawke ktos skonsumowal na miejscu (garnek zostawil) a rosol zabral chyba na "pozniej" :x

podejrzewalabym okoliczne koty lub psy,ale te oszczedzilyby naczynie ;)