Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wam ukradli z budowy?

Recommended Posts

Sprawdziłam wszystkie skupy złomu w promieniu 20 km i...znalazłam swoją blachę i słupki w jednym z nich!!! Złodzieja namierzyła Policja a ja nie czekając na prokuratora sama wnoszę pozew do Sądu Cywilnego (bo szybsza procedura a facet biedny nie jest... już ja ściągnę odszkodowanie :evil: ), blacha i słupki są do niczego :cry:

• Odpowiedzi 556
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No właśnie. U mnie ukradli 400 metrów ogrodzenia (siatka+słupki, które wycieli z podmurówki), następnie zabrali się za miedziane pokrycie dachu - amatorzy złomu cholera jasna!!! :evil: Inna kwestia, że nie potraktowałam na serio rad, że w tym kraju lepiej nie robić nic z miedzi w widocznym miejscu, bo ukradną. Teraz pokryję zwykłą blachodachówką. Żeby tylko złodzieje nie wiedzieli, że prawie wszystkie instalacje (ogrzewanie wodne podłogowe) mam miedziane... :p

• 3 weeks później...
Mam takie pytanko apropo kradzieży. Czy ktoś zmyślny nie byłby w stanie opracować szkicu albo jakiegoś rysunku drzwi kture można otworzyć tylko i wyłacznie z zewnatrz. powiecmy 4 kantowniki arkusz blachy i ZAMEK tego typu. Taki bajer plus alarm nawet Bardzo prostu ułatwi Ukaranie w momecie szybkiej reakcji

mi ukradli 2 lampy halogenowe takie z Nomi po 15zł/szt tzn. 1 ukradli a drugą zepsuli bo były przymocowane do takich drewnianych stojaków i chcieli je urwać a ona zamiast sie urwac to pękła na pół ta druga też chyba im się zepsuła bo podstawa została na stojaku - dobrze ze to jednorazowy produkt z Nomi - przynajmniej tego nie użyją :)

Teraz zamontowałem kamere bezprzewodową przed wejsciem

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam Wszystkich! Do tej pory nic takiego nie mielismy na działce aby warto było sie pokusić. Owszem, stoi barak, blaszak i latrynka - wszystko porzadnie zamkniete- ale przeciez dla złodzieja to tylko jakies tam małe utrudnienie. Nie ma jednak żadnych śladów aby ktoś chciał się włamać. Obecnie zaczynamy sadzić drzewa, ciagniemy prad w głąb działki, zacznie sie budowa.. I ... będzie coraz więcej do stracenia... Oby złodzieje nasze działki obchodzili wielkim łukiem. Tego sobie i Wam Wszystkim życzę.

P.s. Z tą piwniczką - świetny pomysł. :wink:

Witam,

Ja miałem dwie kradzieże na budowie - działka ogrodzona.

1. Ukradli reduktor do gazu od przyczepki kampingowej.

2. Ukradli papier toaletowy z wychodka - niestety ktoś przy okazji chciał załatwić potrzebę i chyba nie trafił. Śmierdząca sprawa.

Pozdrawiam,

Sly

:lol: :lol: :lol:

• 2 weeks później...
Witam,

2. Ukradli papier toaletowy z wychodka - niestety ktoś przy okazji chciał załatwić potrzebę i chyba nie trafił. Śmierdząca sprawa.

Pozdrawiam,

Sly

:lol: :lol: :lol:

Też się uśmiałem :lol: - z opisu oczywiście :)

Witam,

Pozdrawiam,

Sly

Zaprawde smierdzaca,

Nam jeszcze nic nie ukradli ale jedna ze scian zyskala kiepskie graffiti. Teren jeszcze nieogrodzony.

Pozdrawiim

S

u mnie na chwilę obecną majstrowi podprowadzili kilka ramek rusztowania

gościu od którego będę kupował okna opowiadał, że swego czasu montował komuś okna i na sąsiedniej budowie również inna firma montowała okna. Firma odjechała i po krótkim czasie wjechała kolejna i zaczęła te okna wymontowywać :o

wysłali kogoś do sprawdzenia o co chodzi, a tamci powiedzieli że okna są w złym kolorze i inwestor kazał wymienić

Jak się okazało inwestor nic o tym nie wiedział

wniosek - jak kraść to w biały dzień :evil:

to co państwo opisujecie to tzw. "betka", mnie okradziono na kilkanaście palet cegieł. Można za to wybudować drugi dom. A historia wygląda następująco: cegły kupiłam w poleconym przez znajomych składzie przed rozpoczęciem budowy na parę miesięcy wcześniej. Potem telefonowałam do hurtowni, kiedy mają przywieźć kolejną partię materiałów. Ponieważ buduję pierwszy raz nie orientuję się ile cegieł "idzie". Kupiłam natomiast zgodnie z kosztorysem i wyliczeniami. Właściciel składu nie poinformował nas, kiedy wyczerpałam swój zakup, według moich zapisków wszystko było OK. Gdy kończyłam stan surowy, a ekipa murarska właśnie zeszła z placu budowy, o czym właściciel składu nie wiedział (a może właśnie wiedział od swoich kierowców) zjawiła się via faks faktura, z której wynikało, że zużyłam o 1/3 więcej cegieł niż kupiłam. Zaznaczam, że w międzyczasie były realizowane faktury na inne materiały, o cegłach nie było mowy za wyjątkiem cegieł pełnych. Cała dostawa (2 rodzaje cegieł) była realizowana z tej samej cegielni, na każdej cegle jest oznakowanie (nazwa i data produkcji). Policzyliśmy ręcznie wszystkie wbudowane cegły, kierownik budowy policzył szacunkowo, nasze dane są zgodne. Tylko hurtowni nie zgadza się. Hurtownik nie dawał tzw. wuzetek, tylko dawał karteczki, na nich oraz w zeszycie prowadzonym przez hurtownię są podpisy. Jest to nazwisko wykonawcy. Do podpisu on się nie przyznaje.