Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wam ukradli z budowy?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 556
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nam na razie niczego nie ukradli (budujemy od czerwca br). Mamy na działce przyczepę kampingową + stróż 24 h/dobę, ktory przy okazji wykonuje drobne prace typu: budowa kregu z kamieni na ognisko, malowanie słupków ogrodzeniowych, malowanie sztachet, sprzątanie. Owszem przyjeżdżali różni najczęsciej wieczorową porą (nawet HDS-em), ale stróż plus piesek są skuteczni. Tylko borsuki kradły nam śmieci z worka.

U mnie co dziwne, to nie tylko że nic nie ubyło, a wręcz przeciwnie - przybyło. Przyjeżdżam pewnego dnia na budowę i patrzę, a tu leżą jakies kłody drzewa. Drewno super do kominka, pieknie obciosane, równo pocięte.

Już lezy pół roku i do dzisiaj nie wiadomo kto je przywiózł. Mogę jedynie podejrzewać, że po prostu ktoś komus zlecił przewiezienie a ten ktos pomylił budowy. I tym sposobem za darmo mam opał na zimę do kominka.

A nam z budowy zginął grill. Taki najtańszy jednorazowy badziew z hipermarketu, który nowy kosztuje 10zł, a w stanie wielokrotnie używanym jego realna wartość przypuszczalnie była ujemna (znaczy trzebaby dopłacić za jego zabranie).

I wielką zagadką pozostanie dla mnie po co komu to cholerstwo było. Nie wyniósł tego złomiarz, bo dużo więcej na wagę ścinków prętów zbrojeniowych się obok poniewierało i to nie zginęło. Jedyne wytłumaczenie, to że kogoś tak bardzo potrzeba grillowania ogarnęła, że po prostu musiał.

I pozwolę sobie powtórzyć apel ze swojego dziennika budowy:

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie, prosimy o przekazanie złodziejowi, że jakby był tak miły, to tą stertę gruzu i worków po cemencie sprzed domu też niech ukradnie. Za worki w skupie makulatury na wagę chyba więcej zarobi, niż na tym grillu, a gruz... nie wiem, gruzem może się na przykład dwa razy dziennie, w durny, pusty łeb walić, co dzień innym kawałkiem.

J.

Murarzom latem ukradziono rusztowanie. Po zamontowaniu okien, wyjeli jedno okno ( nie niszcząc go) i skradli przewody elektryczne i wiertarkę. Dostali się do blaszaka gdzie była betoniarka i inne cenne przedmioty ale na szczęście nic nie zabrali. Instalacje alarmową mam pociągniętą, ale czekam aż wyschną tynki i nie mocuję czujników i centrali bo ukradną :wink:

Wstyd się przyznac, ale nasz domek został obrobiony 10 wrzesnia.

Co nam zginęło

- wszystkie rurki, kolanka...itp do montażu instalacji wodno-kanalizacyjnych

- wszystkie rurki i rozdzielnie od ogrzewania podłogowego ( rurka 800 metrów) - razem 195 pozycji....

- przęsła

- 2 furtki

- brama 2 skrzydłowa + wszystkie śrubki itp

- okno Fakro + kołnierz, które było do oddania

- 11 słupków do ogrodzenia na siatkę + wszystko to co jest potrzebne do naciągnięcia i przymocowania siatki

- agregat prądotwórczy, który był wypożyczony z firmy Ramirent

wartość, około 18 tyś.... :x , nie do odzyskania! :evil: :evil: :evil: