Johnadias 27.02.2010 00:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 A nam wczoraj z budowy ukradli instal.elektryczną.Powyrywali wszystkie kable jak sie dało.Ponieważ są już tynki i na sufitach płyty to częściowo to porozwalali.Do zamontowania gniazdek wystaje zawsze kawałek kabla to nawet te parę cm wszędzie poodcinali.Mam doła, cała instalacja jest do robienia od nowa.Wszystko jest zniszczone. (( Masakra... Ciekawe czy miałaś już wstawione okna i drzwi? A co z instalacją co i cwu? Współczuję, ale potencjalnie każdego może to spotkać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 27.02.2010 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Właśnie wróciliśmy z inspekcji budowy po zimie. Nie chciało nam się paru drobiazgów zabierać do domu. Oczywiście urwali zamknięcie do metalowego baraczku oraz przeszukali cały dom po strych (rozwalona płyta zabezpieczająca wyjście). Ukradli 2 przedłużacze, młotek i co najśmieszniejsze wynieśli pod drzewo stare kalosze do których wrzucili szpachelkę i jakieś drobiazgi. Nie wiem czy mieli po to wrócić, czy doszli do wniosku, że za to piwa nie kupią. Już się zastanawiamy jak to będzie dalej. Okolicznym żulom pracować się nie chce, a pić niestety tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nicola.01 27.02.2010 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Mam już okna i drzw ale od tyłu były takie prowizoryczne drzwi i tamtędy ktoś wszedł. Rurki od c.o. są nieruszone, pieca i kaloryferów jeszcze nie mamy.Przyszli chyba przygotowani specjalnie po kable.Skoro poucinali nawet kawałki po 4 cm to pewnie na miedz,zarobią grosze a my mamy całą instal .el.do robienia.Był to ktoś kto się nie znał bo skrzynka el.została a części z niej sprzedaliby drożej.Wydaje mi się że to ktoś kto u nas na budowie pracował bo instalacja była skończone ze 2 tyg. wcześniej,ktoś musiał wiedzieć.Zastawili deskami drzwi(żeby w razie czego miec czas na ucieczkę)takie boczne którymi wchodzą budowalńcy a nie główne od domu.Ktoś kto tam nie pracował nie wiedziałby że wchodzi się tamtym wejściem.Kurcze,mam doła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Achaja 27.02.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 no problem ,jeszcze jedno jakbys robil/robila domofon z wybieraniem automatyczym komorki to mozesz tez przerobic go tak ze sluchawka bezprzewodowa bedzie robila za domofon bezprzewodowy,wygodne ,bo mozna go brac na ogrodek ,lub jak kupisz o wiekszym zasiegu to nawet bedzie dzialal w promieniu nastu kilometrow .Jakby ktos byl tym zainteresowany to moge tu wyjasnic jak najbanalniej przerobic telefon bezprzewodowy na domofon.Pzdr Ja jestem zainteresowana tym jak i innymi "antywłamaniowymi" rozwiązaniami. Czy gdzieś można o tym poczytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia_Artur 27.02.2010 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Klocki Lego - a dokladnie plecak klocków Lego z dziecińsktwa mojego męza - strata nie do opisania, zwlaszcza teraz jak sie ma syna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 01.03.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witajcie! Czytam, czytam i się martwię, ponieważ moja budowa zacznie się w maju i jest to na uboczu Ale właśnie kupuję proste urządzonko z powiadamianiem GSM. Jak będzie ktoś chciał coś ukraść to w zależności co zabezpieczę (czujnikami, lub rozwarciami obwodów) będzie wyło i dostanę info, a wtedy w samochód i jazda poganiać. W 95% kradzież organizowana jest przez żuli, więc taki hałas powinien odstraszyć. Mam nadzieję, że to pomoże. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.03.2010 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Ale właśnie kupuję proste urządzonko z powiadamianiem GSM. A możesz się pochwalić, co kupujesz? Bo kurcze, czytam coraz liczniejsze informacje o znikających z budów całych rozłożonych na ścianach instalacjach i zaczynam mieć problemy ze spaniem w nocy (sam mam na ścianach nieotynkowane jeszcze instalacje). Znalazłem na allegro takie gotowe zestawy: http://www.allegro.pl/item942466225_bezprzewodowy_alarm_z_powiadomieniem_gsm_jednostr.html Co o tym sądzicie? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 01.03.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Ja myślę o tym. http://www.allegro.pl/item913914210_powiadomienie_sterowanie_podsluch_alarm_sms_gsm.html Dokupię akumulator, telefon, sygnalizator i czujki (ew. kawałki przewodu).Wszystko powinno się zamknąć w kwocie 200 pln.Planuję używać to na budowie, więc szkoda kasy na coś co się zniszczy, ew. co też ukradną. Wprawdzie nie sprawdziłem tego jeszcze w praktyce, ale pewnie złożenie tego nie jest trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 01.03.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Ja myślę o tym. http://www.allegro.pl/item913914210_powiadomienie_sterowanie_podsluch_alarm_sms_gsm.html Podoba mi się Zwłaszcza, że syrenę mam (samochodową, ale głośna), stara nokia też się znajdzie, a czujki - wystarczy mi tak właściwie jedna. Mam tylko wrażenie, że zasilanie tego jedynie z akumulatora, to kiepski pomysł (no, chyba, że budowa bez prądu), trzebaby tu dodać normalny zasilacz, najwyżej z buforowym akumulatorem, w tym momencie już niekoniecznie takim dużym. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kafi_ga 01.03.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 a nam ukradli węgiel który zwieśliśmy przekonani że już tej zimy bedziemy ogrzewać i wykańczać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 22.03.2010 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 dzisiejszej nocy mnie okradli Geberity 2szt, 5szpulek po 240m każda podłogówki, rozdzielacze z podłogówki i sporo innych......11800poszło. Załamka Od początku budowy NIC, KOMPLETNIE NIC nie zginęło. W piątek coś mnie naszło i zadzwoniłem do jednej z firm ochroniarskich po ofertę na pilnowanie budowy w weekendy ale podziękowałem (25netto/h)....po dwóch dniach włamanie. Może to zbieg okoliczności a może jednak nie. Odechciewa się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szafa 22.03.2010 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2010 Mnie jak na razie nic nie ukradli ale po lekturze tego tematu założony już mam alarm z monitoringiem i dopiero teraz rozpoczynam dalsze działanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emilus18 28.06.2010 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 nam w weekend zdemolowali skrzynkę od prądu (uczyli się w nią kopać) - złamana w połowie, kable na wierzchu. Dobrze że naprawa na koszt elektrowni ale i tak trzeba czekać, włóczyć sie po policji, napraszać żeby szybciej zrobili bo bez prądu nie da rady... Dodatkowo do ogniska użyczyli sobie desek, kantówki i paru stempli... - trzeba było jakoś uświęcić zakończenie szkoły czyimś kosztem Ale nie pozostaliśmy dłuzni Nie mają już miejsca do imprez - krzaki mąż z bratem wczoraj wycięli a kamień służący chyba tylko do nierządu - posmarowali olejem silnikowym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 28.06.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Hmm... Czytając ten wątek można się załamać i poważnie przestraszyć budowy, ale przecież nie wszędzie _musi_ się zdarzyć kradzież. Nasza budowa jest tego przykładem - nie zginęło nam z budowy absolutnie nic a nic. Do tej pory nie mamy ogrodzenia Jedynym "straszakiem" na ew. menelstwo było założenie monitoringu przy stanie SSZ, oraz czujność sąsiadów Myślę, że takie rozwiązanie jest optymalnym pod względem kosztów i faktycznego bezpieczeństwa. Niby ten monitoring kosztuje nas 73 zł / m-c, ale parafrazując znaną reklamę, są rzeczy bezcenne, których nie kupi się nigdy. Np. święty spokój Decydując się na budowę własnego domu, gdzie oczywistym jest, że wkłada się w tę (tą?) budowę masę własnego potu, krwi, o pieniądzach nie wspominając, warto wkalkulować tę drobną kwotę za monitoring w ogólne koszta budowy i połączyć to z ubezpieczeniem budowy od kradzieży, m.in. Osobom poszkodowanym serdecznie współczuję, bo ja w swoją budowę też włożyłem całe moje dotychczasowe życie i oszczędności, więc potrafię wczuć się w ich sytuację. Jednakże pytam: co z ubezpieczeniem Waszych budów? Dlaczego zaniedbaliście ochrony placu budowy? Gdzie stosunki dobrosąsiedzkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 28.06.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2010 Ale nie pozostaliśmy dłuzni kamień służący chyba tylko do nierządu - posmarowali olejem silnikowym... tego to nawet ja bym chyba nie wybaczył - Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafsli_rs 05.07.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2010 My mamy stan surowy zamknięty i pewno coś tam ukradli, ale nie są to duże ilości, bo na razie braków nie zauważyłem.Mój sąsiad to nawet kładł elektrykę, zanim zamontował drzwi i okna, przewód zostawiał na budowie i nie ukradli.Są tacy którzy mówią że im bardziej zabezpieczona budowa tym więcej do kradzieży, na tej budowie, ale chyba nie ma reguły. Jest pewne że lepiej cennych rzeczy na budowie nie zostawić, a jest takie przysłowie które mówi "okazja czyni z człowieka złodzieja" więc lepiej takich okazji nie stwarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlena10 19.07.2010 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 a mi włamali sie dwie noce pod rząd i wymontowali oknaposzłam i ubezpieczyłam od kradzieży na budowie w pzu /nowe ubezpieczenie/warunek zamknięty budynek /okna drzwi/polecam od sumy ubezpieczenia 50 tys składka goszowa i śpię spokojnienajbardziej obawiałam się kradzieży po zamontowaniu instalacjii założyłam alarm z ochroną koszt 5 tys /alarm/ dom 350 m2ochrona 80 zł miesięcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marlena10 19.07.2010 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2010 poza tym kradną głównie ci co znają teren u mnie kradli sąsiedzi ale przy drugim włamaniu mój narzeczony /prawnik/ zarządał dochodzeniowców z psami i pieski doprowadziły do sąsiadównic nie znaleziono ale trochę spokoju mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monjan 20.07.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2010 mamy sso, czekamy na okna, ale elektrykę już robią-ukradli nam drabiny(naszą i fachowców)jakieś narzędzia dekarzy, opryskiwacz i uwaga!!stare buty majstra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michur 22.10.2010 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Kilka płyt styroduru 10cm, 2 plandeki budowlane, śrubokręt... Wartość około 150zł. Wszystko zniknęło w obecności ekipy murarzy i/lub dachowców. Wnioski nasuwają się same ale dowodów brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts