Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wam ukradli z budowy?

Recommended Posts

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 556
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Nic. W sąsiedztwie mam pałac, a przy pałacu w parku dom z lokatorami - dawnymi pracownikami PGR. Grzecznie mówię dzień dobry jak ktoś z nich przechodzi, częstuję papierosem jak poproszą, zamienię kilka zdań jak trzeba. Od 3 lat mam nieskończone ogrodzenie. Nieraz samochód otwarty nocował, różne sprzęty zostawały na trawniku i nic nie zginęło. Chyba nawet nie było takiej próby. To chyba prawda, że najlepszym zabezpieczeniem są dobrzy sąsiedzi ;)

• 4 weeks później...
Nam na szczęście nic nie wynieśli. Dom bez alarmu był, bez ogrodzenia od ulicy. Teraz czasem brama zostaje nawet otwarta i dalej nic...oby tak dalej. Ale tak całkiem baz strat to się niestety nie obyło - "dzieciaki" a raczej "podpite bachory" na zakończenie roku postanowili zabawić się naszym kosztem i zniszczyli skrzynkę od prądu. Na szczęście do elektrowni należy...

mi gość jesienia podprowadzil na swoja budowe ok.dwóch ton piasku.Najlepsze,ze zrobil to przy uzyciu taczki.Troche się przy tym nalatał pozostawiając piękne ślady od kółka prowadzące z jednej budowy na drugą.Ręce mi opadły jak to zobaczyłem.

wiem, ze to mało śmieszne dla Ciebie ale się uśmiałam:):) głupota ludzka nie zna granic...

• 2 weeks później...
Witam.Zaintrygował mnie temat,więc podzielę się jednym z wielu doświadczeń na budowie...Kupiliśmy opuszczone gosp.rolne,bez ziemi,od gminy.Po wysprzątaniu terenu z chaszczów,naprawie ogrodzeń itp,powiesiłem samodzielnie wykonaną skrzynkę pocztową (znam się na blacharstwie artystycznym).Jakież było nasze zdumienie,gdy okazało się,że ktoś ją ukradł,mało tego,razem z 2mb ogrodzenia!!!Zgłosiłem na policję...zeznając jako świadek,emeryt.-listonosz,odpowiedział,że nigdy tak pięknej skrzynki nie widział,jak długo roznosi pocztę...Na pytanie o wygląd,odpowiada-piękna ....czerwona:D:Ps.Skrzynki,ani ogrodzenia,nie odnalazłem do dziś....Minęło 17 lat...:bye:

Co ukradli? Wszystko co dało się podnieść i wynieść:

- pozostawione kawałki desek od ławic

- stemple drewniane (nawet nie były okorowane) złożone na strychu

- skrzynkę od prądu

- wszystkie odcinki kabli - starannie przycięli przy samej ziemi, ścianie, podłodze

- pompę głębinową ze sterownikiem i głowicą studni

U sąsiada, który jeszcze nie zaczął drzwi od kontenera (miał być magazynek solidny bo z blachy). Do wiosny pewnie wyniosą mu resztę.

Wszystkie sprawy zgłoszone na policję. Policja zgłosiła do prokuratury, bo duża wartość przedmiotów. Czekam na efekty.

• 1 month później...
  • 2 weeks później...

Niestety muszę się zapisać do grona okradzionych. Dzisiaj w nocy ukradli mi 20m. siatki. Dokładnie to ukradł bo ślady na polu były od jednego gościa. Niestety bardzo ciężko miał z nią iść bo ślady ciągnięcia jej prowadziły do lasu. Więc idąc za śladami jakieś 300m. znalazłem siatkę w młodych sosenkach. Miałem na niego zaczekać, ale odpuściłem, siatkę przywiozłem, niestety pogięta i nie wiem czy się ją jeszcze da założyć.

Mam nadzieję że już na tym poście się nie pochwalę

Pozdrawiam

• 1 month później...
Mieliśmy dwa tygodnie temu dość dwuznaczną sytuację. W świeżo zamkniętym domu mieliśmy alarm, ale wiosną stwierdziliśmy że praktycznie cały czas ktoś będzie na budowie (dopiero ocieplamy) i poprosiliśmy w firmie ochroniarskiej o zawieszenie umowy. Trochę marudzili ale przyjęli. I dwa dni po tym jak Pan od alarmów wyłączył czujniki mieliśmy włamanie... Dwie szyby zbite, wyrwane drzwi zastępcze, ale z domu nic nie zginęło. Była wiartarka i kable ale nie zabrali. Firma ochroniarska oczywiście twierdzi że wszelkie próby łączenia ich z tym wydarzeniem to pomówienia i lepiej mieć alarm i nie szukać dziury w całym bo złodzieje wiedzą kiedy alarm działa, a kiedy nie. Mam swoje zdanie na ten temat, ale jeśli rozważacie zawieszenie umowy to się dobrze zastanówcie.