ewuś 11.01.2005 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Jesteśmy na 90% przekonani, że budujemy c74b - Bliski z MuratoraSpełnia on wszystkie nasze wymagania, usuniemy jedynie garaż co wy na ten projekthttp://www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=251http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/c74b_front_new_300.jpghttp://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/C74b_parter_ok.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 11.01.2005 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Gratuluję, bardzo fajny, zgrabny domek. No i ma taras zadaszony... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 11.01.2005 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Bardzo fajny. Do określenia WZ przedstawiłem w Gminie właśnie ten projekt, ale kiedy miało dojść do kupna projektu - zmieniłem zdanie. Niestety wbrew pozorom będzie on dosyć drogi i trudny do wykonania przez przeciętnie zdolną ekipę bo :- przez środek domu biegnie ściana nośna i podciąg ze słupami,- praktycznie każde okno jest na innej wysokości i ma inny wymiar,- ogromniasty dach- malutki garaż Piszę to nie dlatego aby Ciebie zniechęcić tylko po to Abyś spojrzała na niego z dystansem ale jeśli zdecydujesz się to kup projekt w wersji pierwotnej bo każda zmiana kosztuje. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iksdees 11.01.2005 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 C74b uważam za jeden z moich faworytów. Fajnie rozwiazana funkcja. nie ma zmarnowanych powierzchni na długie korytarze - co w parterówce jest standardem. wygodne łazienki, spizarka, duza kuchnia (zastanawiam sie czy jej nie zamknac - ma prawie 11m). fajnie rozwiazany salon - kwadratowy - co uwazam za b. duza zaletę - z otwarciem na ogród. dom na kwadracie - czyli zgrabnie zmiesci sie na działce - i do tego zwarty czyli energooszczedny. Dla mnie nic dodac nic ująć.Nie za bardzo rozumiem czemu Maxymov pisze, żedom bedzie dosyc drogi i trudny. Nawet w katalogu muratora piszą, że będzie prosty w realizacji.- przez srodek faktycznie biegnie sciana konstrukcyjna- ale w kazdym domu biegna sciany konstrukcyjne - gdyby ich nie było byłyby bardzo duze rozpietosci stropów - czyli stropy musiałyby byc odpowiednio zbrojone czyli drogie. - co do okien to nie rozumiem - okna sa bardzo proste i zróżnicowane w normie - trudno mi sobie wyobrazic prostszy dach - jest on niski, czterospadowy, o powierzchni takiej jaką wymaga dom o tej powierzchni (ponadprogramowe jest zadaszenie tarasu i ganek - ale dla mnie jest to jedna z wazniejszych zalet tego domu - że ma zadaszony taras bezposrednio przy salonie z widokiem na ogród i ganek jak w westernowych domach - za to mogę dopłacić), dach nie ma żadnych fikuśnych form, lukaren, połamań więc oszcędzam na prostocie i jako premie otrzymuję zadaszenie tarasu.Dla mnie C74b wygrywa. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio 11.01.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 iksdees nie w każdym... http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=20 http://www.projekty.murator.pl/prezentacja.htm?IdProjektu=270 a prostszy dach to chyba dwuspadowy...i tańszy...ot to taka mała dygresja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 12.01.2005 10:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 dzieki za odpiwiedzi My zastanawialiśmy się jeszcze nad D53 - Spokojny z Muratora, ale tam musielibyśmy dokonać paru zmian wydaje nam się te ten domek będzie tańszy niż D53 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 12.01.2005 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Piszę to nie dlatego aby Ciebie zniechęcić tylko po to Abyś spojrzała na niego z dystansem ale jeśli zdecydujesz się to kup projekt w wersji pierwotnej bo każda zmiana kosztuje. nie rozumiem jak w wersji pierwotnej? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 12.01.2005 14:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Pisałaś, że chcesz zlikwidować garaż dlatego polecam wersję podstawową czyli c74 http://www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=191. To są dokładnie te same wymiary a za każdą zmianę ( nawet likwidację garażu) musisz dodatkowo zapłacić architektowi przeprowadzającemu adaptację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 12.01.2005 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 a tytaj za zmianę garażu na pokój i pomieszczenie gospodarcze to nie muszę zapłacić, chyba też więc wyjdzie na to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mechanics 12.01.2005 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Jesteśmy na 90% przekonani, że budujemy c74b - Bliski z Muratora Spełnia on wszystkie nasze wymagania, usuniemy jedynie garaż co wy na ten projekt http://www.projekty.murator.pl/rzuty.htm?IdProjektu=251 http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/c74b_front_new_300.jpg http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/C74b_parter_ok.jpg Super dom, też go rozważałem, niestety z uwagi na położenie działki (wjazd od południa) odpadł, bo nie chciałem mieć kuchni od południa. Ale domek bradzo funkcjonalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek1719499676 13.01.2005 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2005 maxymov -Myślę, że nawet średnio zdolna ekipa potrafi zrobić porządnie ścianę nośnąZaskoczył mnie twój argument. Przy parterówce trzeba sie liczyć z dużą powierzchnią dachu, który to wydatek rekompensuje się m.in. brakiem schodów. Mały garaż - i dobrze, jest pomieszczenie gospodarcze i zapewne duży strych na graty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 14.01.2005 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Fajny. Podoba mi się, że kuchnia jest wystarczająco duża, aby można ją było zamknąć. Otwarta kuchnia to gruby bląd. ( chociaż niektórzy są z takiego rizwiązania zadowoleni ) A taka zadaszona weranda to coś cudownego!! Ciekawa jestem tylko dlaczego nie chcecie garażu?? Czy działka jest za wąska?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 14.01.2005 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 możliwe, że dobudujemy go w póżniejszym terminie - decyzja nasza to przede wszystkim ograniczenia finansowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smutna lidka 14.01.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 Rozumiem, w przyszłości możecie też zrobić wolnostojący, nie pali się. Bez garażu tez można żyć, zwłaszcza, że dobudowa nie jest wykluczona. Jak mojej mamie zepsuła się półtora roku temu elektrycznie podnoszona brama garażowa, to do tej pory parkuje na zewnątrz . (bardzo nie lubi monterów - mam to po niej) Ewuś, ale ta weranda.... Nie zadne kłopotliwe markizy, tylko stałe zadaszenie. Meble mogą tam stać na stałe nawet z jakimis poduszkami. Pycha. Ja mam przy sypialni loggię i w lecie przez cały czas jest na niej rozłożony leżak. Deszcz pada, a ja nic sobie z tego nie robię i czytam dalej. Ale weradnda jest jeszcze lepsza, bo na parterze i przy salonie i w ogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 14.01.2005 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2005 zadaszony taras to była dla nas podstawa przy wyborze - a weranda też jest super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 26.01.2005 11:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2005 waszym zdaniem lepiej kupić projekt c74 i z garażu zrobić pokój i zmodyfikować wc i kotłownię na wzór c74b czy kupić c74b i usunąc garaż http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/c74_parter.jpghttp://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/C74b_parter_ok.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iksdees 27.01.2005 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2005 prostsze jest w adaptacji projektu skreślenie przez projektanta czerwonym kolorem garażu (czyli zlikwidownie go), niż kombinowanie z przerabianim garażu na pokój, przeprojektowanie komina itd. Zauważ, że domy te trochę się różnią-w C74b jest większa kuchnia - może są jeszcze inne różnice ( już zauważyłem że salon w C74b jest odrobinę większy. Ja bym się nie bawił w przerabianie C74, jeżeli pasuje wam wc i kotłownia w C74b - to wybrałbym C74b. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxymov 30.01.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2005 prostsze jest w adaptacji projektu skreślenie przez projektanta czerwonym kolorem garażu (czyli zlikwidownie go), niż kombinowanie z przerabianim garażu na pokój, przeprojektowanie komina itd. Zauważ, że domy te trochę się różnią-w C74b jest większa kuchnia - może są jeszcze inne różnice ( już zauważyłem że salon w C74b jest odrobinę większy. Ja bym się nie bawił w przerabianie C74, jeżeli pasuje wam wc i kotłownia w C74b - to wybrałbym C74b. pozdrawiam Jest to dokładnie ten sam dom. To nie jest tak, że skreślasz sobie czerwonym markerem rysunek i już wszystko jest w porządku. Każda korekta wymaga rysunku zamiennego, co w moim przypadku wynosiło 100 PLN/szt. Zamiana garażu w bryle na pokój stanowi nieistotną zmianę, która może być dokonana przy na etapie projektowania wnętrza i nie wymaga projektu zastępczego. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewuś 31.01.2005 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 przecież likwidacja garażu w istotnym stopniu zmieni dach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iksdees 02.02.2005 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2005 Maxymow przyjrzałem sie jeszcze raz c74 i c74b- te domu sa bardzo podobne - ale jednak roznia sie. To zalezy jak bardzo w nie wnikać. dla mnie roznica w powierzchni salonów ok. 3m2 i roznica w powierzchniach kuchni (1m2) jest znaczna. Wnikajac dalej - moim zdaniem sciana garaz/hol w C74 jest scianą konstrukcyjna wiec jezeli Ewuś będziesz chciała ja zlikwidować lub zmienic na dzialową - bedzie to zwiazane ze zmianą konstrukcji stropu. No ale to tak jak mówię zalezy od stopnia wglębiania się w szczegóły.Co do skreslania czerwonym markerem rysunku - wydaje mi sie ze to tak wyglada - ale to chyba zależy od konkretnego urzednika czy bedzie wymagal rysunku zamiennego czy wystarczy mu korekta markerem - szczerze mowiac nie mam doswiadczen z adaptacja projektów gotowych wiec na ten temat juz sie nie wypowiadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts