Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Układ hybrydowy pompa ciepła oraz piec na gaz ziemny

luque

Recommended Posts

jest w stanie ktos merytorycznie doradzic?

czy można ogrzewać dom jakby nie było kaloryferów, tj zasilania podłogówki temp ok 30C a nie jak teraz ok 40C? (Na mieszaczu mam ok 26-28C a ogrzewam wodę do 40C. Nie wiem gdzie są te brakujące 14-12C. Dolewania jest chyba zimną woda na mieszaczu

czy można ogrzewać dom jakby nie było kaloryferów, tj zasilania podłogówki temp ok 30C a nie jak teraz ok 40C?

(Na mieszaczu mam ok 26-28C a ogrzewam wodę do 40C. Nie wiem gdzie są te brakujące 14-12C. Dolewania jest chyba zimną woda na mieszaczu

Podłogowka poprawnie wykonana - wymaga zasilania ; 30 C do 35 C,

Grzejniki - muszą być znacznie przewymiarowane pod względem mocy cieplnej - aby wystarczyła temperatura 30 C do 35 C,

Dlatego zastosowano;

-bufor - bo montujący PC nie znał danych podłogówki i grzejników,

- mieszacz - aby czynnik o temperaturze 40 C mógł zasilić grzejniki a następnie podłogę,

Ogrzewać możesz temperaturą 30 C ;

- z tym ze pomieszczenia z grzejnikami będą chłodne

Masz OZC budynku?

Masz projekt podłogówki i mocy grzejników w zależności od pomieszczenia???

czesc, dziekuje za wiadomosc. co do projektu -niestety nie posiadam. pompa jest ustawiona na krzywa wysokich temperatur. tam minimalna temp do ustawienia to 35C (chociaz w aplikacji jest opcja trybu wakacje z temp25C - chyba do edycji).

Czy Twoim zdaniem warto zamknac wszystkie kaloryfery? 1 i tak, w gornej lazience jest na stale wlaczony i dodatkowo mam tam grzalke z termostatem wiec uklad jest zawsze wlaczony.

zastanawiam sie nad zalozeniem za rokklimatyzacji na pietrze na dogrzewanie.

na dole temp jest ok, chociaz dlugo wzrasta np rano z 20,5C do 21,5C zwykle zajmuje caly dzien do 20 lub pozniej. u gory robi sie niestety rano czasemnawet ok 17,5C - 18,5C

• 2 weeks później...
zeby bylo 35 na kaloryfery i 35 na podloge? (jesli daje 38 na pompie tona podloge wchodzi w mieszaczu ok26-27C

Należy generalnie podnieść temperaturę zasilania do ok;45 C i obserwować;

- masz prawdopodobnie za małą moc cieplną grzejników i aby one grzały muszą być zasilanę czynnikiem o wyższej temperaturze,

Konieczność sporządzenia OZC budynku z podziałem;

...1/ mocy cieplnej dla parteru - podłogówka,

...2/ mocy cieplnej dla piętra -grzejniki ;

.......-podział mocy cieplnej dla poszczególnych pomieszczeń

Mam PC wpiętą bezpośrednio w układ podłogówki bez bufora i U Ciebie na pewno też się da z mniejszymi lub większymi przeróbkami instalacji.

Żeby coś doradzić konkretnie potrzeba opisu twojej instalacji ale dokładnego...

Mam PC i gaz, mogę używać co chcę ale używam PC bo taniej.

Podgrzewanie gazem przed pompą to średni pomysł. Lepiej PC kiedy na zew. więcej niż 3*C(mniejsze zużycie pompy) a gazem gdy mniej niż 3*C(czas defrostów).

Ustaw na PC temperaturę jaką chcesz zasilać dom(np.28*C) i puść na grzejniki i podłogówkę(bufor). Zobaczysz czy taka temperatura zapewni Ci komfort w domu, jeśli nie to zwiększaj temperaturę zasilania układu lub przerabiaj układ.

Pozdrawiam

U mnie jest najpierw pompa ciepła a później gaz.

Obecnie pompa ciepła jest zasilana temperaturą między 35 a 40 stopni Celsjusza.

Przy takiej temperaturze na rozdzielni na podłogę dostarczana jest woda o temperaturze około 26- 29 stopni Celsjusza. Temperatura w domu wtedy wzrasta około 0,2 stopnia na godzinę.

Firma która montowała mi pompę twierdzi że dużo lepiej z buforem ale szczerze mówiąc mam co do tego wątpliwości bo po co zasilać taką temperaturą jak można niższą A dodatkowo planuje na piętrze instalację klimatyzacji więc zupełnie mógłbym wtedy nie zasilać grzejników.

U mnie przy temperaturze zewnętrznej więcej niż 3*C przy ustawieniu pompy na zasilanie 27*C pobór wynosi ok 0.4 kWh, przy ustawieniu na 35*C pewnie ponad 1 kWh...

Dla mnie najoszczędniej jest grzać jak najniżej .

Ustaw pompę na stałe zasilanie bufora ok 29*C i niech idzie to na grzejniki i podłogówkę. Porównaj zużycie prądu z poprzednimi ustawieniami. Wtedy będziesz wiedział czy grzanie bufora wyżej jest dobre dla ciebie.

Jak zrobię niższe grzanie chociaż najniższe możliwe z tego co widziałem to jest 35 stopni to wtedy na mieszaczu na podłogówce będzie pewnie jakieś 25 stopni.....

Temat o którym pisze dotyczy tego że chciałbym grzać na przykład do 30 stopni i żeby było 30 stopni na mieszaczu tylko nie wiem jak to zrobić żeby nie dolewało zimnej wody i tyle ile podgrzeje żeby wchodziło na podłogę bo chyba taka opcja byłaby najlepsza