luque 05.12.2023 17:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 Ma ktoś wiedzę merytoryczną? Można to jakoś uzyskać/przerobić delikatnie układ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 05.12.2023 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 jest w stanie ktos merytorycznie doradzic?czy można ogrzewać dom jakby nie było kaloryferów, tj zasilania podłogówki temp ok 30C a nie jak teraz ok 40C? (Na mieszaczu mam ok 26-28C a ogrzewam wodę do 40C. Nie wiem gdzie są te brakujące 14-12C. Dolewania jest chyba zimną woda na mieszaczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 06.12.2023 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 czy można ogrzewać dom jakby nie było kaloryferów, tj zasilania podłogówki temp ok 30C a nie jak teraz ok 40C? (Na mieszaczu mam ok 26-28C a ogrzewam wodę do 40C. Nie wiem gdzie są te brakujące 14-12C. Dolewania jest chyba zimną woda na mieszaczu Podłogowka poprawnie wykonana - wymaga zasilania ; 30 C do 35 C, Grzejniki - muszą być znacznie przewymiarowane pod względem mocy cieplnej - aby wystarczyła temperatura 30 C do 35 C, Dlatego zastosowano; -bufor - bo montujący PC nie znał danych podłogówki i grzejników, - mieszacz - aby czynnik o temperaturze 40 C mógł zasilić grzejniki a następnie podłogę, Ogrzewać możesz temperaturą 30 C ; - z tym ze pomieszczenia z grzejnikami będą chłodne Masz OZC budynku? Masz projekt podłogówki i mocy grzejników w zależności od pomieszczenia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 06.12.2023 20:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 czesc, dziekuje za wiadomosc. co do projektu -niestety nie posiadam. pompa jest ustawiona na krzywa wysokich temperatur. tam minimalna temp do ustawienia to 35C (chociaz w aplikacji jest opcja trybu wakacje z temp25C - chyba do edycji).Czy Twoim zdaniem warto zamknac wszystkie kaloryfery? 1 i tak, w gornej lazience jest na stale wlaczony i dodatkowo mam tam grzalke z termostatem wiec uklad jest zawsze wlaczony.zastanawiam sie nad zalozeniem za rokklimatyzacji na pietrze na dogrzewanie.na dole temp jest ok, chociaz dlugo wzrasta np rano z 20,5C do 21,5C zwykle zajmuje caly dzien do 20 lub pozniej. u gory robi sie niestety rano czasemnawet ok 17,5C - 18,5C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 06.12.2023 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2023 jakmoglbym zrobic zeby sutawic ompe dajmy na to nawet 35C ale zeby bylo 35 na kaloryfery i 35 na podloge? (jesli daje 38 na pompie tona podloge wchodzi w mieszaczu ok26-27C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 20.12.2023 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2023 tak wiec ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 21.12.2023 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 zeby bylo 35 na kaloryfery i 35 na podloge? (jesli daje 38 na pompie tona podloge wchodzi w mieszaczu ok26-27C Należy generalnie podnieść temperaturę zasilania do ok;45 C i obserwować; - masz prawdopodobnie za małą moc cieplną grzejników i aby one grzały muszą być zasilanę czynnikiem o wyższej temperaturze, Konieczność sporządzenia OZC budynku z podziałem; ...1/ mocy cieplnej dla parteru - podłogówka, ...2/ mocy cieplnej dla piętra -grzejniki ; .......-podział mocy cieplnej dla poszczególnych pomieszczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 21.12.2023 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2023 Nie, ja chcę właśnie coś przeciwnego- zasilać niższa temperaturą. Kaloryfery mogą być zimne, ważne żeby zasilać podłogowe na np 26 C i żeby tyle było w rozdzielaczu podlogowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 24.12.2023 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 Mam PC wpiętą bezpośrednio w układ podłogówki bez bufora i U Ciebie na pewno też się da z mniejszymi lub większymi przeróbkami instalacji.Żeby coś doradzić konkretnie potrzeba opisu twojej instalacji ale dokładnego...Mam PC i gaz, mogę używać co chcę ale używam PC bo taniej.Podgrzewanie gazem przed pompą to średni pomysł. Lepiej PC kiedy na zew. więcej niż 3*C(mniejsze zużycie pompy) a gazem gdy mniej niż 3*C(czas defrostów).Ustaw na PC temperaturę jaką chcesz zasilać dom(np.28*C) i puść na grzejniki i podłogówkę(bufor). Zobaczysz czy taka temperatura zapewni Ci komfort w domu, jeśli nie to zwiększaj temperaturę zasilania układu lub przerabiaj układ.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 24.12.2023 13:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2023 U mnie jest najpierw pompa ciepła a później gaz.Obecnie pompa ciepła jest zasilana temperaturą między 35 a 40 stopni Celsjusza. Przy takiej temperaturze na rozdzielni na podłogę dostarczana jest woda o temperaturze około 26- 29 stopni Celsjusza. Temperatura w domu wtedy wzrasta około 0,2 stopnia na godzinę. Firma która montowała mi pompę twierdzi że dużo lepiej z buforem ale szczerze mówiąc mam co do tego wątpliwości bo po co zasilać taką temperaturą jak można niższą A dodatkowo planuje na piętrze instalację klimatyzacji więc zupełnie mógłbym wtedy nie zasilać grzejników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carpenter78 25.12.2023 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 U mnie przy temperaturze zewnętrznej więcej niż 3*C przy ustawieniu pompy na zasilanie 27*C pobór wynosi ok 0.4 kWh, przy ustawieniu na 35*C pewnie ponad 1 kWh...Dla mnie najoszczędniej jest grzać jak najniżej .Ustaw pompę na stałe zasilanie bufora ok 29*C i niech idzie to na grzejniki i podłogówkę. Porównaj zużycie prądu z poprzednimi ustawieniami. Wtedy będziesz wiedział czy grzanie bufora wyżej jest dobre dla ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luque 25.12.2023 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 Jak zrobię niższe grzanie chociaż najniższe możliwe z tego co widziałem to jest 35 stopni to wtedy na mieszaczu na podłogówce będzie pewnie jakieś 25 stopni.....Temat o którym pisze dotyczy tego że chciałbym grzać na przykład do 30 stopni i żeby było 30 stopni na mieszaczu tylko nie wiem jak to zrobić żeby nie dolewało zimnej wody i tyle ile podgrzeje żeby wchodziło na podłogę bo chyba taka opcja byłaby najlepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts