Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieszczelne okno

Recommended Posts

Po wymianie mechanizmu ze zwykłego na uchylny mam problem z drzwiami balkonowymi.

Niestety mam cały czas nieszczelność w tych drzwiach (czuć wyraźny ciąg na dole pomiędzy futryną i drzwiami) mimo:

- wymiany uszczelki,

- próby doszczelnienia za pomocą uszczelek płaskich.

Próbowałem i ja i firma, która się zajmuje uszczelnianiem.

Nie chce już zimą dalej eksperymentować i chciałbym jednorazowo doszczelnić te drzwi przy założeniu, że na wiosnę zdejmę to uszczelnienie.

Co mogę użyć (silikon, pianka, ..) i jaki, aby definitywnie uszczelnić te drzwi, ale ich nie zniszczyć - czyli na wiosnę będę mógł zdjąć to uszczelnienie.

Chcę na wiosnę spróbować jeszcze raz z porządnymi uszczelkami, a jak to nie zda rezultatu zastanowię się nad wymianą drzwi.

Z góry dziękuje.

Poszukaj firmy która się zajmuje serwisem okien. Uszczelniacze pchają te uszczelki bez opamiętania (bo to szybki i dobry zarobek) a często efekt jest odwrotny do założonego. Za grube uszczelki nie pozwalają dobrze dolegać skrzydłu do ramy i niszczą okucia !

Ciężko zgadnąć dlaczego masz przewiew. Może przeszkadza uszczelka, może ktoś wymieniający mechanizm nie dał wystraczająco elementów ryglujących, może coś się urwało, może źle jest przykręcone.

Możesz zrobić zdjęcie / filmik otwartego okna tak by było widać wszystkie okucia i zaznaczyć gdzie dokładnie wieje?

Ps. Uszczelnienie drzwi pianką definitywnie je zniszczy. Możesz okleić je srebrną taśmą.