idkam 11.01.2005 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Witam Wszystkich, proszę o pomoc. Kupiłem działkę, złożyłem wniosek o pozwolenie na budowę i okazało się, że: - w wyniku podziału duuużej działki na mniejsze wydzielono doatkowo 3 działki stanowiące drogę dojazdową do działek powstałych w wyniku podziału duuużej działki - firma X przekazała te 3 działki (droga dojazdowa) gminie w formie darowizny - gmina nie przejęła na siebie tych działek (księgi wieczyste) - w starostwie w wydziale ewidencji gruntów te 3 działki stanowią w dalszym ciągu własność firmy X - KTÓRA JUŻ NIE ISTNIEJE !!! - gmina nie chce tych działek (nie chce brać na siebie odpowiedzialności), firmy X nie ma, a mnie urzędnicy ścigają by właściciel zezwolił mi na poruszanie się po tych działkach (drodze dojazdowej) - nadmienię, iż w zdłuż tej drogi stoją już domy zamieszkałe oraz w trakcie realizacji POMOCY !!!!! POMOCY !!!!! POMOCY !!!!! CO ROBIĆ??? KOGO WZIĄĆ ZA ŁEB?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz M. 11.01.2005 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Odpowiedziałem już w innym wątku (słuszna decyzja, żeby założyć odrębny wątek), ale niżej znajdziesz kopię tego co napisałem: "Zacznij od wyjaśnienia kilku spraw: - Jak to jest z tą darowizną - jeśli była darowizna, to w zasadzie musiała być umowa darowizny w formie aktu notarialnego, podpisana także przez gminę. Wówczas darowizna jest skuteczna niezależnie od tego czy wpisano ją do księgi wieczystej. Ale być może nie było darowizny, a tylko propozycja takowej, której gmina nie przyjęła? - Co to za firma X? Jeśli jednoosobowa albo spółka cywilna, to po likwidacji firmy właścicielem ziemi są prawdpodobnie nadal właściciel firmy albo byli wspólnicy. - Co to znaczy, że firma nie istnieje? Została formalnie zlikwidowana (wówczas, jeśli to była spółka handlowa, cały jej majątek powinien był zostać sprzedany lub w inny sposób rozdysponowany przed zakończeniem likwidacji), czy tylko faktycznie przestała działać (wówczas jest szansa ustanowienia dla niej sądownie kuratora) - Kto jest wpisany w księdze lub księgach wieczystych dla tych działek? (numery KW powinny być w ewidencji gruntów, pamiętaj, że wpisy w ewidencji gruntów dotyczące tzw. "władającego" są bardzo często nieaktualne, najważniejsze co jest w KW - trzeba sprawdzić nie tylko kto jest wpisany, ale także czy są wzmianki o wnioskach dot. wpisów w dziale II KW). " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 11.01.2005 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Dzięki za błyskawiczną odpowiedź! Powtórzę odpowiedż i kolejne pytania. Zacznij od wyjaśnienia kilku spraw: - Jak to jest z tą darowizną - jeśli była darowizna, to w zasadzie musiała być umowa darowizny w formie aktu notarialnego, podpisana także przez gminę. Wówczas darowizna jest skuteczna niezależnie od tego czy wpisano ją do księgi wieczystej. Ale być może nie było darowizny, a tylko propozycja takowej, której gmina nie przyjęła? I właśnie chyba jest problem, bo aktu notarialnego nie ma, gdyby był to pojawiłby się wpis do ksiąg wieczystych. Mam jakieś pismo od firmy X, że zobowiązuje się przekazać w formie darowizny i już. - Co to za firma X? Jeśli jednoosobowa albo spółka cywilna, to po likwidacji firmy właścicielem ziemi są prawdpodobnie nadal właściciel firmy albo byli wspólnicy. Spółka Akcyjna - Co to znaczy, że firma nie istnieje? Została formalnie zlikwidowana (wówczas, jeśli to była spółka handlowa, cały jej majątek powinien był zostać sprzedany lub w inny sposób rozdysponowany przed zakończeniem likwidacji), czy tylko faktycznie przestała działać (wówczas jest szansa ustanowienia dla niej sądownie kuratora) Tutaj muszę ustalić, ale jak??? - Kto jest wpisany w księdze lub księgach wieczystych dla tych działek? (numery KW powinny być w ewidencji gruntów, pamiętaj, że wpisy w ewidencji gruntów dotyczące tzw. "władającego" są bardzo często nieaktualne, najważniejsze co jest w KW - trzeba sprawdzić nie tylko kto jest wpisany, ale także czy są wzmianki o wnioskach dot. wpisów w dziale II KW). W KW jest właśnie wpisana ta firma i tu zaczął się dylemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpanek 11.01.2005 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Postaraj się dotrzeć do decyzji zatwierdzającej podział tych działek, tam musi być dokładnie opisany sposób dojazdu /prawo przejścia i przejazdu / bądź właśnie przekazanie działek drogowych nieodpłatnie gminie. Po prostu nie uregulowano sprawy do końca tzn. hipotecznie. Decyzje zatweirdzające podział działek są w tzw. dowodach zmian w każdym obrębie ,tam gdzie prowadzą ewidencję gruntów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 11.01.2005 17:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Dzięki za odpowiedź Postaraj się dotrzeć do decyzji zatwierdzającej podział tych działek, tam musi być dokładnie opisany sposób dojazdu /prawo przejścia i przejazdu / bądź właśnie przekazanie działek drogowych nieodpłatnie gminie. Po prostu nie uregulowano sprawy do końca tzn. hipotecznie. Decyzje zatweirdzające podział działek są w tzw. dowodach zmian w każdym obrębie ,tam gdzie prowadzą ewidencję gruntów. Właśnie urzędnik ze starostwa z wydziału ewidencji gruntów wyraźnie powiedział, że decyzja dotycząca poziału działki (mam kopię) nie reguluje ostatecznie sprawy. Musi być akt notarialny a za nim wpis do KW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpanek 11.01.2005 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Myślę, że to nie Twoja sprawa,że gmina nie dopełniła formy ANot.względem tej darowizny, z tego powodu nie mogą Ci nic utrudniać.W decyzji podziałowej i na mapie podziałowej musi być zapewniony dojazd do każdej działki. Inaczej Sąd wydzieli drogę konieczną na koszt gminy bo wydała taką decyzję. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idkam 11.01.2005 23:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 Myślę, że to nie Twoja sprawa,że gmina nie dopełniła formy ANot. względem tej darowizny, z tego powodu nie mogą Ci nic utrudniać. W decyzji podziałowej i na mapie podziałowej musi być zapewniony dojazd do każdej działki. Inaczej Sąd wydzieli drogę konieczną na koszt gminy bo wydała taką decyzję. Pozdrawiam. Witam, poproszę Cię o akty prawne, które pomogą mi w walce z gminą. Dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marpanek 12.01.2005 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Droga konieczna to kodeks cywilny, podziały to ustawa o gospodarce nieruchomościami Dz.Ust. nr 261 z 2004 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts