tomasz8585 04.12.2023 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 Dzień dobry, Posiadam Vitodensa 200 z najnowszym regulatorem dotykowym, który daje wskazania zużycia gazu. Po kilkunastu dniach eksploatacji widzę, że zużycie jest zawyżone. Tzn. piec pokazuje każdego dnia, że zużył więcej gazu niż pokazuje to licznik z gazowni. Rozumiem, że trzeba zmienić kaloryczność gazu w ustawieniach pieca, ale pytanie do forumowiczów - gdzie znaleźć informację o kaloryczności, albo jak ją ustalić, żeby wiedzieć co wpisać do ustawień pieca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 04.12.2023 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 Ile pokazuje Vitodens W-200 a ile licznik gazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz8585 04.12.2023 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 70,5 pokazuje piec, a na liczniku na "ulicy" zeszło 63 m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 04.12.2023 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 Tutaj możesz porównać jakość gazu ziemnego na przestrzeni lat https://www.psgaz.pl/mapa-orcs-i-jakosc-gazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz8585 04.12.2023 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2023 Super, wygląda, że ta mapa i współczynniki konwersji to jest to co potrzebne. Ustawię wartość z mojego rejonu i dam znać jak wyglądają dalsze pomiary. Ale w moim obszarze jest więcej niż 10,0 kWh z m3, a piec miał tyle ustawione fabrycznie, więc wygląda, że teraz będzie pokazywać dobrze, bo pokazywał większe zużycie niż w rzeczywistości. A ktoś wie do czego jest druga opcja: wskaźnik stanu gazu - mam tam fabrycznie ustawione 1,0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 05.12.2023 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2023 jest to współczynnik stosowany przez niemieckie gazownie. W Polsce niestety jego wartość nalezy dobrac doświadczalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasz8585 07.12.2023 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Współczynnik konwersji, który odczytałem z mapy przesłanej przez kolegę Greengaz, pomógł, bo piec teraz pokazuje zużycie w stosunku do licznika gazu na ulicy prawie identycznie, więc ten problem wygląda, że jest rozwiązany.Pytanie do Konsultanta Viessman - mam fabrycznie ustawiony wskaźnik stanu gazu 1,0 - co to jest za współczynnik o czym on decyduje? Czy też bierze udział w wyliczeniu zużycia przez kocioł - jeżeli tak to w jaki sposób bierze udział w tych wyliczeniach i w jaki sposób można go dobrać doświadczalnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 07.12.2023 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2023 Współczynnik konwersji, który odczytałem z mapy przesłanej przez kolegę Greengaz, pomógł, bo piec teraz pokazuje zużycie w stosunku do licznika gazu na ulicy prawie identycznie, więc ten problem wygląda, że jest rozwiązany. Pytanie do Konsultanta Viessman - mam fabrycznie ustawiony wskaźnik stanu gazu 1,0 - co to jest za współczynnik o czym on decyduje? Czy też bierze udział w wyliczeniu zużycia przez kocioł - jeżeli tak to w jaki sposób bierze udział w tych wyliczeniach i w jaki sposób można go dobrać doświadczalnie? Oba współczynniki mjaą wpływ na wyliczenia zużycia paliwa. . Wskaźnik stanu gazu uwzględia parametry fizyczne gazu, niestety nie posiadam żadnych tabeli ani wzorów do jego wyliczania gdyż jest on okresany przez dostawcę gazu. W niemczech sa one podawane na fakturze za gaz. Najlepiej pozostawić go ustawionym na 1 a korekty wprowadzać kalorycznością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts