Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Vitodens 200 - kaloryczność gazu - zawyża wskazania zużycia

Recommended Posts

Dzień dobry,

Posiadam Vitodensa 200 z najnowszym regulatorem dotykowym, który daje wskazania zużycia gazu. Po kilkunastu dniach eksploatacji widzę, że zużycie jest zawyżone. Tzn. piec pokazuje każdego dnia, że zużył więcej gazu niż pokazuje to licznik z gazowni. Rozumiem, że trzeba zmienić kaloryczność gazu w ustawieniach pieca, ale pytanie do forumowiczów - gdzie znaleźć informację o kaloryczności, albo jak ją ustalić, żeby wiedzieć co wpisać do ustawień pieca?

Super, wygląda, że ta mapa i współczynniki konwersji to jest to co potrzebne. Ustawię wartość z mojego rejonu i dam znać jak wyglądają dalsze pomiary. Ale w moim obszarze jest więcej niż 10,0 kWh z m3, a piec miał tyle ustawione fabrycznie, więc wygląda, że teraz będzie pokazywać dobrze, bo pokazywał większe zużycie niż w rzeczywistości.

A ktoś wie do czego jest druga opcja: wskaźnik stanu gazu - mam tam fabrycznie ustawione 1,0?

Współczynnik konwersji, który odczytałem z mapy przesłanej przez kolegę Greengaz, pomógł, bo piec teraz pokazuje zużycie w stosunku do licznika gazu na ulicy prawie identycznie, więc ten problem wygląda, że jest rozwiązany.

Pytanie do Konsultanta Viessman - mam fabrycznie ustawiony wskaźnik stanu gazu 1,0 - co to jest za współczynnik o czym on decyduje? Czy też bierze udział w wyliczeniu zużycia przez kocioł - jeżeli tak to w jaki sposób bierze udział w tych wyliczeniach i w jaki sposób można go dobrać doświadczalnie?

Współczynnik konwersji, który odczytałem z mapy przesłanej przez kolegę Greengaz, pomógł, bo piec teraz pokazuje zużycie w stosunku do licznika gazu na ulicy prawie identycznie, więc ten problem wygląda, że jest rozwiązany.

Pytanie do Konsultanta Viessman - mam fabrycznie ustawiony wskaźnik stanu gazu 1,0 - co to jest za współczynnik o czym on decyduje? Czy też bierze udział w wyliczeniu zużycia przez kocioł - jeżeli tak to w jaki sposób bierze udział w tych wyliczeniach i w jaki sposób można go dobrać doświadczalnie?

Oba współczynniki mjaą wpływ na wyliczenia zużycia paliwa. . Wskaźnik stanu gazu uwzględia parametry fizyczne gazu, niestety nie posiadam żadnych tabeli ani wzorów do jego wyliczania gdyż jest on okresany przez dostawcę gazu. W niemczech sa one podawane na fakturze za gaz. Najlepiej pozostawić go ustawionym na 1 a korekty wprowadzać kalorycznością