Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana głównych tematów na forum muratora

formurat

Recommended Posts

Może warto byłoby się zastanowić nad małym przemeblowaniem forum.

Np w części o budowaniu połączyłbym ze sobą wymiana doświadczeń, sondaże, lista płac, zrób to sam w jeden dział. Na dobrą sprawę wszystkie tematy tam umieszczane klasyfikują się jako wymiana doświadczeń.

Bardziej celowy byłby chyba podział wymiana doświadczeń na poszczególne etapy budowy. Część o budowaniu można byłoby podzielić na fundamenty, ściany, dachy, instalacje okna, prawo i pieniądze(+dokumenty), ogrody, wnętrza, itp...

Z części o budowaniu wyprowadzłbym do innej psycholog dyżurny.

Co w muratorze oraz napiszcie w muratorze przeniósłbym do części gdzie znajdują się; zaczarowany parasol, uwagi o forum, spotkanie forumowe.

Takie uporzadkowanie tematów byłyby chyba bardziej korzystne?

Walka z wiatrakami.

I tak większośc Forumowiczów swoje posty umieszcza w "Wymianie doświadczeń"

Niektórzy nawet swoje posty zaczynają od słów - "wiem, że nie w tym dziale powinno się to znaleźć ale innych działów nikt nie czyta"

Czy to nie najlepszy dowód, że należy coś zmienić w strukturze tematów forum, może by to coś zmieniło?!?

Walka z wiatrakami.

I tak większośc Forumowiczów swoje posty umieszcza w "Wymianie doświadczeń"

Niektórzy nawet swoje posty zaczynają od słów - "wiem, że nie w tym dziale powinno się to znaleźć ale innych działów nikt nie czyta"

Czy to nie najlepszy dowód, że należy coś zmienić w strukturze tematów forum, może by to coś zmieniło?!?

Nalezało by coś zmienić ale.... w mentalności Forumowiczów.

Moim zdaniem Wymianę Doświadczeń należało by skasować albo zrobić z niego archiwum bez możliwości dopisywania nowych postów. Zamiast tego nowe działy jak pisał formurat.

Może spowodowało by to większy porządek na forum i łatwiej było by poszukać informacji, na których nam zależy. A tak wszystko w jednym wątku, a na pozostałych wieje nudą.

Bardziej celowy byłby chyba podział wymiana doświadczeń na poszczególne etapy budowy. Część o budowaniu można byłoby podzielić na fundamenty, ściany, dachy, instalacje okna, prawo i pieniądze(+dokumenty), ogrody, wnętrza, itp...

Moim zdaniem Wymianę Doświadczeń należało by skasować albo zrobić z niego archiwum bez możliwości dopisywania nowych postów.

Nie kasować, nie blokować. Zawsze jest szansa, że ktoś zamiast rozpoczynać nowy temat, dopisze się w już istniejącym. Ale ponieważ to trochę jak stajnie Augiasza, jestem za koncepcją rozbicia tego na kilka mniejszych działów, tylko trzeba pomyśleć nad jakimś kluczem. Nie wiem, czy ma sens zakładanie działów: 'Działka', 'Stan surowy otwarty', 'Okna i drzwi', 'Ogrzewanie'. A może ma ? Więc jakie działy ?

O ile operacja miałaby się powieść, trzeba by chyba kilku moderatorów, który na bieżąco przenosiliby tematy niefortunnie zaczęte do odpowiednich działów. Do tego przesuwanie wszystkich starych tematów do odpowiednich, nowych miejsc.

Np w części o budowaniu połączyłbym ze sobą wymiana doświadczeń, sondaże, lista płac, zrób to sam w jeden dział. Na dobrą sprawę wszystkie tematy tam umieszczane klasyfikują się jako wymiana doświadczeń.

I można byłoby oszaleć po zalogowaniu się widząc 3 strony nowych postów...

Z tymi etapami budowy - nie wiem. To naprawdę gigantyczna praca. Ale nade wszystko chodzi o jasny klucz do decydowania o przynależności danego tematu. Jasny dla wszystkich Forumowiczów, nowych i starych.

Z części o budowaniu wyprowadzłbym do innej psycholog dyżurny.

Tu pełna zgoda, do działu "O was". Z prawem pisania bez koniecznosci logowania się.

Co w muratorze oraz napiszcie w muratorze przeniósłbym do części gdzie znajdują się; zaczarowany parasol, uwagi o forum, spotkanie forumowe.

No nie wiem, przecież to o budowaniu. Ale raczej na koniec działu 'O budowaniu'.

Ja zlikwidowałbym 'O projektach', oba działy stamtąd przenosząc do działu 'O budowaniu'. I widziałbym taki [lub zbliżony] jego układ:

- Wymiana doświadczeń [lub to co z niej zostanie]

- Prawo i pieniądze

- Projekty

- Pamiętajcie o ogrodach

- Przebudowy i remonty

- Wnętrza

- Sondaże

- Ogłoszenia drobne

- Napiszcie w "Muratorze"...

- Lista płac wykonawców

- Zrób to sam

- Dokumenty własne

- Co w "Muratorze" - skomentuj...

Dom bez granic - do działu 'O was'.

Oczywiście jest to propozycja, która akcentuje główną rolę Forum jako doradcy w budowie domu, od działki i projektu do zamieszkania.

Nie wiem, czy takie zmiany jest łatwo wprowadzić, czy nie. Nie wiem nawet, czy są potrzebne :D.

Ja uważam iż potrzebne są 2 rzeczy na uleczenie forum

a) silna ręka moderatora i przenoszenie tematów nie na temat do odpowiednich działów, czyli jak ktoś zrobi post o płytkach, to post zostaje przeniesiony do forum wnętrza, itd…to poprawi „czytelność” inny forów

b) zgrupowanie forów jest ich chyba prawie z 30, wystarczyło by z 10 podstawowych. Stan surowy, wnętrza, ogrody, itd…

• 3 weeks później...

Moim skromnym zdaniem wyszukiwanie informacji poprawiłoby wprowadzenie bardziej szczegółowych opcji wyszukiwania, tzn. albo możliwość dodawania kliku forum do przeszukiwania z danym zapytaniem albo możliwość pominięcia jakiegoś forum. Przyznaję się iż jeżeli coś wyszukuję to z opcją "wszystkie dostępne" no i na początku trzeba zwłaszcza przebrnąć przez (dla mnie) niepotrzebnie widoczne tematy z "Klubu Budujących", "Dziennik Budowy". Przeszukiwanie pojedyncze, forum po forum też jest męczące.

Reasumując więcej opcji w opcjach wyszukiwania !!!

Pzdr

Moim skromnym zdaniem (i nie tylko moim) robi się bajzel w wymianie doświadczeń. Podzielcie proszę ten dział na mniejsze. Dlaczego? Ano wątek interesujący forumowicza "ucieka" na następne strony i potem piszemy, że go odświeżamy i tak w koło Macieju. Może zrobić podział, już było o tym pisane, na: ogrzewanie, ściany, elektryka, hydraulika, dach itp. Mimo większej ilości grup porządek byłby. Wiem, że Ameryki nie odkryłem, ale PODCIĄGAM wątek, może Redakcja zobaczy :lol: .

Pozdrawiam

Przyznaję się iż jeżeli coś wyszukuję to z opcją "wszystkie dostępne" no i na początku trzeba zwłaszcza przebrnąć przez (dla mnie) niepotrzebnie widoczne tematy z "Klubu Budujących", "Dziennik Budowy".

Możesz zawęzić poszukiwania - zaznaczyć w 'Opcje Wyszukiwania' zamiast kategorii "wszystkie dostępne" kategorię "O budowaniu" - wtedy masz w wynikach posty tylko z pierwszego działu na Forum.

Więcej tutaj

• 2 months później...

Podciągam wątek, z zachętą do składania propozycji zmian w "Wymianie doświadczeń". Całe to Forum jest jedną wielką wymianą doświadczeń, a tam powoli robi się jedyne miejsce na wszystkie tematy.

Mam też propozycję, niezbędną na czas "przejściowy" [i nie tylko], kiedy to będzie się odbywało [ewentualne] czyszczenie działów, przenoszenie tematów w odpowiednie miejsca itp.

1. Można rozdać Forumowiczom funkcje "site moderatorów".

Jeśli się nie da, to:

2. Część z nas jest zalogowana na Forum przez dłuższą część dnia, czyta większość lub wręcz wszystkie nowe wpisy, na całym Forum bądź w poszczególnych działach. Wystarczy zgłaszać posty nie na temat, napisane nie w tym dziale, zdublowane, głupie, chamskie, wulgarne do Admina, podając linka i krótko powód zgłoszenia. Decyzja o ewentualnym usunięciu lub przeniesieniu należałaby do Admina właśnie.

Można by informować osoby, których przeniesienie / usunięcie dotyczyło, korzystając z 'gotowca' w rodzaju:

"Forumowiczu, twój post z wątku / wątek http://murator.com.pl/forum/.......... został przeniesiony do działu / usunięty z powodu ... / ..."

Ja w swojej pracy najczęściej pisane teksty mam w pliku na pulpicie, wystarczy skopiować i dodać zmienną.