Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy sami i jakim sposobem wypełniacie Zeznanie roczne -PIT

Wowka

Czy sami i jakim sposobem wypałniacie PIT  

50 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sami i jakim sposobem wypałniacie PIT

Recommended Posts

Robię to sama odkąd zaczęłam płacić PIT - czyli od jakichś 10 lat. Prowadziłam tez mężowi książkę przychodów i rozchodów. Za VAT bałabym się zabrać. I wychodzi mi to chyba dobrze, po miałm już wezwania do US, żeny uzupełnić np NIP aktualizacujny, a rachunków się nie czepiali. A poza tym to jestem imbecyl matematyczny...

W wielu postach napominacie, że Wasze Deklaracje-Pit wypełniają Wam krewni lub znajomi. Także i Wy wypełniacie grzecznościowo te deklaracje innym osobom.

Czyli poznajecie sytuacje finansową tych osób (ich rodzin) lub też sami ją odsłaniacie przed innymi.

Pamiętam wątki sprzed kilku miesięcy. Jak znajomi reagują na roizpoczęcie budowy, Jak znajomi reagują, że macie przed nimi tajemnice

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=31032&highlight=

http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=32701&highlight

Odpowiedzi były skrajnie różne.

Dlatego też mam kolejne pytanie na które jeśli uznacie to za możliwe odpowiedzcie rozszerzając wypowiedzi na zasadnicze pytanie ankiety.

Czy nie macie jakiś oporów przed ujawnianiem swojej kondycvji finansowej?

Czy osoby którym Wy pomagacie w wypełnianiu zeznania nie czują się tym skrępowane?

Ja nie czułam nigdy skrępowania przed ujawnieniem swoich finansów, przynajmninej jeśli chodzi o zrobienie tego przy rozliczaniu podatku. Tak poza tym to raczej nie ujawniam za bardzo ile kasy zarabiamy, bo po co? Ja nigdy nikomu nie rozliczałam PITów, więc czyjegoś uczucia skrępowania nie zaznałam. A tak to raczej nie wypytuję o zarobki, w końcu to nie moja sprawa. Ale czasami to ciekawość aż zżera :oops: .

Witam

Wybrałem opcję 2 w pierwotnym pytaniu. Pytanie dodatkowo więc mnie nie dotyczy.

Natomiast zdecydowanie unikam dzieleniu się wiedzą o zarobkach (mimo, że nie są szokujące ani w jedną, ani w druga strone). Wiedzą Ci co muszą wiedzieć i nikt więcej. Sam też nikogo nigdy nie spytałem.

Pozdrowienia B.

Wypełniam sama za pomocą programów. Całej rodzinie, sąsiadom, rodzinie znajomych i wszystkim którzy przyjdą. Jakbym zaczęła brac za to pieniądze to chyba bym drugi dom postawiła :wink: a ja głupia wszystkim za friko :D A tak naprawdę uważam iż jest to coś tak prostego że za to nie można brać pieniędzy. A co do jawności - nie wgłębiam się w kwoty wypełnienie pitu to dla mnie parę minut przepisuję cyferki i nie zwracam uwagi ile i za co. Z nikim nigdy nie dysktuję o ich zarobkach a i o swoich z nikim nie rozmawiam. A z zawodu księgową jestem :D