Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy sami i jakim sposobem wypełniacie Zeznanie roczne -PIT

Wowka

Czy sami i jakim sposobem wypałniacie PIT  

50 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy sami i jakim sposobem wypałniacie PIT

Recommended Posts

do tej pory, od jakichs osmiu lat robilem to sam, wczesniej na kratce z kalkulatorem, potem programem, ale za 2004 rok to juz chyba nie dam rady, ulga, limity, zmiana stanu cywilnego, wspolne rozliczanie, dzialalnosc gosp., darowizny, umowy o dzielo... pogubilem sie w tym i dam sobie spokoj chyba... ale jeszcze nie wiem :lol:

Gajoss

do tej pory, od jakichs osmiu lat robilem to sam, wczesniej na kratce z kalkulatorem, potem programem, ale za 2004 rok to juz chyba nie dam rady, ulga, limity, zmiana stanu cywilnego, wspolne rozliczanie, dzialalnosc gosp., darowizny, umowy o dzielo... pogubilem sie w tym i dam sobie spokoj chyba... ale jeszcze nie wiem :lol:

Gajoss

To nie jest problem:

zmiana stanu cywilnego - jeśli nastąpiła w 2004 r. to oznacza, ze nie możecie rozliczyć sie wspólnie

darowizny - nie wlicza sie ich do dochodu rocznego wykazywanego w PIT (od kwoty powyżej kwoty zwolnionej płaci się podatek zryczałtowany)

umowy o dzielo- wpisujesz w rubryki 58 - 62 formularza PIT 36

Powodzenia

Wowka:

ochajtalismy sie w 2003, wiec za 2004 rozliczym sie wspolnie, ale ja mam jeszcze ulge budowlana, a cos tam w Muratorze stalo, ze w zwiazku ze wspolnym rozliczeniem zmienia sie limit odliczenia - no, nie bardzo jeszcze kumam, ale ze jestem generalnie qumaty 8) to pewnie skumam

darowizny - nie wlicza sie ich do dochodu rocznego wykazywanego w PIT (od kwoty powyz˙ej kwoty zwolnionej p?aci sie˛ podatek zrycza?towany)

nie wlicza sie, czyli odejmuje od dochodu?

drecza mnie te limity qurde :o

Dziekuje za zainteresowanie

Gajoss