Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja mechaniczna jak socjalizm i dlaczego mówię nie.

Recommended Posts

Są grzejące gazem, są grzejące prądem.

No to trzeba Elfir zapytać jaki jest u niej, ja takich na prąd póki co nie widziałem.

A który nie wymaga prądu do działania?

Przecież sam napisałeś, że mają prąd do chłodziarek, to chyba do pieca gazowego te kilkadziesiąt watów też się znajdzie.

• Odpowiedzi 55
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przecież sam napisałeś, że mają prąd do chłodziarek, to chyba do pieca gazowego te kilkadziesiąt watów też się znajdzie.

I kolejne waty do kasy fiskalnej, do oświetlenia, do zmywarki, do innych urządzeń potrzebnych do normalnego funkcjonowania punktu.

I myślisz, że przy awarii zasilania będzie czynny? Byle jakim agregatem sprzętu gastronomicznego nie zasilą - obstawiam, że tylko do zamrażarek i chłodziarek mają zasilanie awaryjne.

Będzie, jak nie ten to następny 10 minut dalej. Kórnik zasilany jest z trzech osobnych linii, więc nigdy nie ma tak ze w całym mieście prądu nie ma. W zasięgu kilku kilometrów inne miasta i wsie z knajpami, więc nawet dowiozą.

Ale w przypadku gdybym mieszkała na jakimś odludziu to pewnie miałabym awaryjną butlę z palnikiem. Budując na odludziu trochę inaczej się projektuje dom niż na suburbiach miasta wojewódzkiego.

Edytowane przez Elfir

Do autora wątku.

Dwa lata temu miałem podobne dylematy. Od roku mieszkam w domu z WM. Ekonomii nie widzę w tym żadnej. Natomiast komfort jest nie porównywalny. Pamiętam pierwsze dni jak się budziłem i wstawałem rano. W sypialni świeżo rześko tak jakby całą noc było otwarte okno.

Następny plus. Smażysz frytki czy rybę. Podkręcasz WM na full i za chwilę masz te wszystkie smrody wywalone na zewnątrz. W starej chałupie kisiły się te smrodki jeszcze dwa dni zanim wyleciały.

Jest natomiast jedna sytuacja kiedy nie polecam montażu WM. Sąsiad który po zmroku dorzuca do pieca śmieci z całego dnia albo pokrojone opony. Za chwilę wszystko co wyleci mu z komina masz u siebie w domu. Mam dwóch takich znajomych którzy tak mieszkają.

Ogólnie czy polecam? Tak. Zdecydowanie. A co do kosztów. Jak porównasz koszt montażu WM nawet firmą, z kosztami budowy dwóch kominów to wychodzi podobnie.

Edytowane przez tomasziolkowski

Fuj :sick:! A jak ktoś nie je śmieci?

Serio pytasz? Nie domyśliłeś się ów "kebs" to przenośnia?

W zasięgu do 10 km mam przynajmniej 5 eleganckich restauracji z wyższej półki, w tym z jedzeniem wegańskim, fit, eko. Do tego kuchnia domowa, tańsze knajpki, smażalnia ryb, kebabownie, kurczaki z rożna, pizzerie. Jedyne czego nie ma to barów azjatyckich i hinduskich.

Jest natomiast jedna sytuacja kiedy nie polecam montażu WM. Sąsiad który po zmroku dorzuca do pieca śmieci z całego dnia albo pokrojone opony. Za chwilę wszystko co wyleci mu z komina masz u siebie w domu.

To nie jest taka oczywista sytuacja, bo mając WM możesz ją wyłączyć, możesz mieć skrzynkę z węglem aktywnym czy innymi filtrami a do domu z WG, jak to mówił w technikum mój kolega "powietrze wchodzi przez dziuły i szpały" bez możliwości filtrowania.

Jak już zostało wspomniane, ekonomia z tego żadna po montazu WM z odzyskiem, chyba, że ktoś wczesniej mial nawietrzniki/czesto otwieral okna to moze cos zauwazy. Ja u siebie nawet musialem podniesc nastawy na kotle gazowym po montazu, bo teraz w koncu jest odpowiednia wentylacja a nie jej brak jak przez ostatnie prawie 4 lata.

Poprawna wentylacja i wilgotnosc to jeden z glownych czynnikow zmniejszjacaych infekcje gornych drog oddechowych.

Nie rozumiem naprawde dalszych dywagacji i sensu montowania WG i budowy kominow w obecnych czasach. To jest po prostu nieoplacalne i wrecz niezdrowe.

Witam szanownych forumowiczów.

Rozpoczynam niebawem budowę trzeciego domu w moim życiu :-).

Przy budowie pierwszego kilkanaście lat temu zainteresowałem się WM. Czytałem, analizowałem i nie zdecydowałem się i mieszkałem z WG.

Cztery lata temu przy budowie drugiego podobnie jak przy pierwszym. Nie zdecydowałem się i mieszkałem z rodziną w domu z WG.

Nadszedł czas na dom trzeci i chyba ostatni. Teraz już zawziąłem się i zdecydowałem, że jednak czas na nowoczesny dom z WM.

Znowu lektura forum, artykuły, wyliczenia itp. Przecież jak tyle osób montuje WM to musi być dobre i dla mnie.

Czytam i czytam długie godziny i ...... moje wnioski:

1. tysiące zapytań, problemów technicznych i porady jak je rozwiązać, nieprzebrane zasoby wiedzy jak poradzić sobie z:

- generowanym hałasem

- nadmierną suchością bądź wilgotnością, nawilżacze itp

- regulacjami przepływów

- filtrami

- drganiami

- odczuwaniem nawiewu zimnego powietrza

- eksploatacją, uszkodzeniami, serwisowaniem i mnóstwem innych problemów

2. brak potrzeby uruchamiania WM w ciepłych porach roku - otwarte okna i drzwi na ogród (dom zlokalizowany poza ośrodkami miejskimi)

3. koszty montażu i eksploatacji

Zawodowo zajmuję się automatyką przemysłową i nie straszne mi wszelkie zawiłości techniczne, w które zagłębiłbym się eksploatując WM.

Ale ja tak naprawdę chciałbym mieszkać w jak najbardziej bezobsługowym domu nie walcząc na emeryturze np z wyliczeniami i regulacją anemostatów.

I proszę nie piszcie o zabójczym powietrzu w domu z WG.

Skąd socjalizm w tytule?

Problemy z użytkowaniem WM przypominają sentencję Kisielewskiego, którą niniejszym parafrazuję:

"Wentylacja mechaniczna to system, którego użytkownicy bohatersko przezwyciężają problemy przez niego i dla siebie stworzone" :-)

Dzięki temu forum i ogromowi dylematów technicznych w nim poruszonych zbuduję kolejny dom z WG.

Daj sobie spokój. Nie wchodź w polemikę z tymi francuskimi pieskami. Ja niedawno też skończyłem mały domek i również z WG choć WM mogłem kupić cenie o jakiej ci państwo mogą pomarzyć. Co prawda przy dobrze wykonanej instalacji te problemu, które wymieniłeś nie mają prawa bytu ale z kosztem "utrzymania" pełna zgoda. Jak czytam, że przy WG śmierdzi to domyślam się, że ktoś nie stosuję się do podstawowych zasad higieny.

Daj sobie spokój. Nie wchodź w polemikę z tymi francuskimi pieskami. Ja niedawno też skończyłem mały domek i również z WG choć WM mogłem kupić cenie o jakiej ci państwo mogą pomarzyć. Co prawda przy dobrze wykonanej instalacji te problemu, które wymieniłeś nie mają prawa bytu ale z kosztem "utrzymania" pełna zgoda. Jak czytam, że przy WG śmierdzi to domyślam się, że ktoś nie stosuję się do podstawowych zasad higieny.

No to jaki to koszt "utrzymania ?

I dlaczego wchodząc w dyskusję od razu obrażasz większą część jej uczestników ?

Przede wszystkim powszechnie uważa się, że jak się pozamyka wszystkie okna, to WG nie działa. Mi działa :eek:

Natomiast jednak komfort jest zupełnie inny w domu z WG i np biurze, gdzie pracuję. To dwa inne światy i nie mam co do tego wątpliwości.