Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Droga prywatna - kto ma ją utwardzić?

Magdala

Recommended Posts

Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją w której gmina zrobiła coś takiego na prywatnym terenie. Wójt/burmistrz po zrobieniu czegoś takiego musiałby pakować manatki.

Droga jest prywatna i do właścicieli należy jej utrzymanie

( nie mówiąc o jej uzbrojeniu i utwardzeniu ! ).

Oddajcie gminie drogę wtedy możecie wypomóc ( jak gmina ma pieniądze :lol: :lol: :lol: ) uzbrojenie i utwardzenie drogi.

Pamiętaj jednak, że za taką "usługę" gmina może skasować opłatę adiacencką za : drogę, wodę, kanalizację, gaz,.....

Przemyśl to, może własna inwestycja będzie tańsza ( na 4 wypada po 10 mb drogi ) :-?

Pozdro

J

• 3 weeks później...
droga jest współwłasnościa 3 właścicieli działek w tym 1/3 moja. Jest to droga do naszych 3 działek. Jest też pewien ważny plus takiej ślepej działki a mianowicie fakt że nikt więcej po niej nie będzie jeździł oprócz 3 naszych rodzin. Nawet mamy już nazwe Polna :lol: :lol: I mamy oczywiście akt notarialny na droge oczywiście i przy kopaniu np. teraz gmina montuje kanalize i to właśnie gmina występuje do nas o zgode na wejscie na naszą droge a nie my do gminy :D :D

Witam Wszystkich!

Ja także w temacie drogi. Przez mój plac przechodzi droga 4 m dojazdu bezpłatnego dla właściciela placu za mną. Czy mam rozumieć, że z racji iż jest to mój kawałek podłogi, mam odsnieżać drogę dojazdu sąsiadowi :o

I jeszcze jedno, czy mam obowiązek ją utwardzić?

Pozdrawiam Jerzymat

Wydaje mi się że "prawo przechodu i przejazdu" nie jest jednoznaczne związane z odśnieżaniem, utwardzeniem, oświetleniem itp. placu czy drogi. Być może odpowiedź znajdzie się w dość długim kodeksie cywilnym. Podejrzewam, że będzie można ją interpretować w różnych znaczeniach, jak to zwykle bywa.