Magdala 11.01.2005 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2005 (edytowane) . Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Magdala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 12.01.2005 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2005 Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją w której gmina zrobiła coś takiego na prywatnym terenie. Wójt/burmistrz po zrobieniu czegoś takiego musiałby pakować manatki. Droga jest prywatna i do właścicieli należy jej utrzymanie ( nie mówiąc o jej uzbrojeniu i utwardzeniu ! ). Oddajcie gminie drogę wtedy możecie wypomóc ( jak gmina ma pieniądze ) uzbrojenie i utwardzenie drogi. Pamiętaj jednak, że za taką "usługę" gmina może skasować opłatę adiacencką za : drogę, wodę, kanalizację, gaz,..... Przemyśl to, może własna inwestycja będzie tańsza ( na 4 wypada po 10 mb drogi ) Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdala 31.01.2005 18:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 (edytowane) . Edytowane 18 Grudnia 2010 przez Magdala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobiczek 01.02.2005 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2005 Oddać drogę gminie. HmmmJeszcze muszą ją chcieć, w co wątpię, bo i po co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
api 04.02.2005 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Czy gmina z mocy prawa:może (jak chce) przejąć prywatną drogę osiedlową? czy musi?, jeśli zwrócą się o to właścicielejeśli ktoś spotkał się z tym problemem proszę o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
api 04.02.2005 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2005 Czy gmina z mocy prawa:może (jak chce) przejąć prywatną drogę osiedlową? czy musi?, jeśli zwrócą się o to właścicielejeśli ktoś spotkał się z tym problemem proszę o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 06.02.2005 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 40 m- ja sam musialem utwardzic 120 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 06.02.2005 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Jeżeli w planach jest to droga obligatoryjna to przejmie, jeżeli tzw. ślepa dojazdówka do posesji to nie ma w tym interesu.PozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 06.02.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2005 Oczywiście że slepej nie przejmie ja ma około 100m i też z nia walcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 09.02.2005 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 PRO ...a Ty masz ślepą, że tak walczysz J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 09.02.2005 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 droga jest współwłasnościa 3 właścicieli działek w tym 1/3 moja. Jest to droga do naszych 3 działek. Jest też pewien ważny plus takiej ślepej działki a mianowicie fakt że nikt więcej po niej nie będzie jeździł oprócz 3 naszych rodzin. Nawet mamy już nazwe Polna I mamy oczywiście akt notarialny na droge oczywiście i przy kopaniu np. teraz gmina montuje kanalize i to właśnie gmina występuje do nas o zgode na wejscie na naszą droge a nie my do gminy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 09.02.2005 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 Ale próbowaliście ją przekazać gminie ? Dbanie o kilkset m2 drogi, odśnieżanie to niestety sporo obowiązków J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PRO 09.02.2005 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 na razie nie bo dopiero budujemy domy, ale o przekazaniu jeszcze nie było dyskusji z sąsiadami może później, ale chyba nie myślisz że gmina odśnieży Tobie droge do 3 działek mimo ze im ja przekazesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 09.02.2005 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2005 No już tak nie płaczcie - my mamy ok. 300 m swojej nieutwardzonej drogi i już się boję wiosny Gmina ewent. na początku postawi mi lampę - kę i nic poza tym ( a mieszkam w jednej z najbogatsz(rz)ych gmin w Polsce ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 10.02.2005 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Ale Ty masz chyba drogę gminną skoro lampkę chcą Ci postawić J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
duduś 10.02.2005 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Nie -ponieważ moja droga odchodzi w bok a lampę postawią na prostej ( która jest gminna ) ale to i tak ok.300 m do mojego domku - więc mocno nie poświeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 10.02.2005 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Tylko coby słupa na środku Twojej drogi Ci nie wyfasonowali Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzymat 12.02.2005 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2005 Witam Wszystkich! Ja także w temacie drogi. Przez mój plac przechodzi droga 4 m dojazdu bezpłatnego dla właściciela placu za mną. Czy mam rozumieć, że z racji iż jest to mój kawałek podłogi, mam odsnieżać drogę dojazdu sąsiadowi I jeszcze jedno, czy mam obowiązek ją utwardzić? Pozdrawiam Jerzymat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
woreczek 15.02.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Wydaje mi się że "prawo przechodu i przejazdu" nie jest jednoznaczne związane z odśnieżaniem, utwardzeniem, oświetleniem itp. placu czy drogi. Być może odpowiedź znajdzie się w dość długim kodeksie cywilnym. Podejrzewam, że będzie można ją interpretować w różnych znaczeniach, jak to zwykle bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 15.02.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2005 Proponuję uważne przeczytanie pierwszego wpisu Nie chodzi o odśnieżanie ! pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts