Gość 10.12.2002 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Ale czy nawet po wyschnięciu domu, nie ma znaczenia,że one będą z kolei źle wysuszone? Czy mogą sobie wtedy schnąć na tych naszych wysuszonych podłogach. Ufff... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 10.12.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 W pierwszym roku nie należy robić drewnianych podłóg. Dom b. długo traci wilgoć. Jeżeli koniecznie musicie połozyć te deski, to nie mocujcie ich na stałe /będą sobie pracować/ i niech to będzie ostatnią czynnościa w budowanym domu /przed wnoszeniem mebli/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2002 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Ale czy jest tu jakiś reżim dotyczący suchości tych desek? Bo z tego, co się zorientowałam z róznych wypowiedzi, to właściciele tartaków wciskają niewysuszone deski. Czy jeśli odczekam ten rok czy dwa, to nie ma wtedy znaczenia?One się "uleżą"? Czy dochodzi jednak kwestia precyzyjnego ustalenia ich suchości.Czyli muszą być to deski "odleżałe" nawet jeśli podłoga jest już sucha.Jeśli tak, to ile mają się suszyć, jak to sprawdzić? Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 10.12.2002 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 wilgotność desek powinna chyba wynosić około 8% - powinno wystarczyć - (powiedzmy 8 - 10 %) chyba w wyd. specjalnym muratora drewno w domu o tym pisano (ale pewny nie jestem) snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 10.12.2002 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 chyba ma być tak jak pisał snow - i podłoga sucha, i deski o odpowiedniej wilgotnosci. Tak myslałam o tej wykładzinie -co z połaczeniem miejsca gdzie będzie terakota przechodzić w deski? jesli dam tam na razie wykładzinę to będzie przecież dużo niżej. A tą wykładzinę to na gołą posadzkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2002 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 Słuszna uwaga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 10.12.2002 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 aby zniwelować różnicę poziomów możnaby pod wykładzinę dać płyty wiorowe - wiem że zaraz zarzucicie mnie błotem - faktycznie jeśli posazka jest wilgotna - zniszczą się (zgniją) - ale nic innego mi do głowy we wtorek nie rzychodzi (o tej godzinie) - w bloku u rodziców kładli tak wykładziny - i jest ok (po skuciu starych posadzek) ociepliło to podłogę (wykładzina jest na takiej jakby włosiance - nie wiem jak to nazwać)ale w tym mieszkaniu działało ogrzewanie - nowe podłogi z tego co pamiętam w miarę szybko wyschły nie wiem jak się to sprawdzi w nowobudowanym domu pozdrowkasnow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.12.2002 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2002 A dlaczego miałybyśmy Cię błotem obrzucać? Nie za dużo byś chciał? Jak mają zgnić, to po co?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 11.12.2002 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 czy zgniją czy nie to się zobaczy - a obrzucicie mnie błotem bo jest to w pewnym sensie herezja (na wilgotne podłoże kłaść wyrob drewnopodobny) - czyżnie??? wszystko zależy od wentylacji - jeśli pomieszczenia są juz ogrzewane - to nie powinno być większych problemów - poza tym jest to oczywiście tylko rozwiązanie czasowe... pozdrowka snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 11.12.2002 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 Snow - na pewno nie obrzucimy Cie błotem dziękujemy za rady i pomysły dzięki Wam, drodzy Forumowicze, chyba wreszcie dotarło do mojej połowicy, że z tych desek to na razie nici...bo na początku to strasznie się upierał żeby je koniecznie położyć....i nawet zaczyna się zastanawiać nad Barlinkiem. A czy ktos użytkuje deskę barliniecką w nowo wybudowanym domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 11.12.2002 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 ni ma sprawy ivonesca... a w taką pogodę to małe błotko (dla ocieplenia by sie przydało)...podobno też błoto działa uzdrawiająco na skórę... :grin::grin::grin::grin::grin::grin::grin::grin::grin::grin::grin::grin::grin::grin::grin: pozdrowka snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 11.12.2002 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2002 no, można by było się pokusić o maseczkę błotną upiększającą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 12.12.2002 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 obecnie nazywało by sie to "skucie michy" - :grin::grin::grin: pozdrowka snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 12.12.2002 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 do OPALNajlepiej trzymaj je w domu aby uzyskały taką samą wilgotność jak powietrze w pomieszczeniach gdzie będą układane. [ Ta wiadomość była edytowana przez: zedgrajewo dnia 2002-12-12 09:34 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.12.2002 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 zed-dzięki!!pozdrowienia dla grajewa,które zawsze wakacje przypomina. ale jak to zrobić? tak pomieszkiwać z tymy dechamy? przez rok? czy poświęcić na to jedno pomieszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Snowdwarf 12.12.2002 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 zależy ile tych dech będzie - ale sądze że chyba cały pokoik na składzik trzeba będzie przeznaczyć... pozdrowka snow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 12.12.2002 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Dzięki za pozdrowienia! Pamiętaj że deski powinny być ułożone równo i każda warstwa na przekładkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 12.12.2002 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 ale jak to zrobić, skoro dechy są na wymiar i np. bedą za długie w tym pokoju przeznaczonym na dechy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zedgrajewo 12.12.2002 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2002 Może zrób inaczej, pomaluj deski Caponem ułóż podłogę bez przybijania desek klinując je przy ścianach a po sezonie lub dwóch dopiero wykonasz prawidłową podłogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.12.2002 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2002 zed-dzięki. a czy to na pewno wygodnie rozwiązanie?czy nic się z nimi nie stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts