Vendeur 14.12.2023 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 (edytowane) Cześć, muszę wykonać instalację ogrzewania oraz wodną w mieszkaniu w starej kamienicy. Instalacja wodna będzie w cienkich ściankach działowych. Bardzo krótka, gdyż łazienka i kuchnia są obok siebie, najdłuższy odcinek połączenia będzie miał około 2 metrów długości. Początkowo chciałem to zrobić na zgrzewanych PP, gdyż wydaje się to być najpewniejsze długoterminowo. Potem z kolei dowiedziałem się, że obecnie stosuje się w większości przypadków różne systemy PEX. Tylko, że przecież tam są gumowe uszczelki na złączkach, a jak wiadomo, guma nie jest wieczna. I mało interesuje mnie gwarancja 10-15 lat na instalację albo jej przewidziana żywotność powyżej 50 lat, bo co mi po niej? Nie chcę za 50 lat, ja albo moi potomkowie, spotkać się z sytuacją, że jakaś złączka zaczęła przeciekać i trzeba kuć wszystko w ścianach i wymieniać... Tym sposobem dotarłem do systemu PEX firmy TECEflex, który jest łączony bezuszczelkowo https://www.tece.com/pl/systemy-rurowe/teceflex . Wydaje się on najpewniejszy, ale z kolei nie spotkałem się z instalatorem, który by go stosował (w przypadku wody, której instalację chcę zrobić sam, to akurat mniejszy problem). W przypadku TECEflex byłby też ten plus, że mógłbym od nowego przyłącza wody w piwnicy, pociągnąć przewodem kominowym nową (obecna może być "zasyfiona") instalację do mieszkania, aby całość była nowa i "czysta". Natomiast nie rozumiem aż takiej popularności systemów PEX łączonych za pomocą złączek z gumowymi uszczelkami - czy naprawdę nikt nie przejmuje się, co się stanie za te 50 lat...? Przy okazji moje zapytanie dotyczy także instalacji ogrzewania (od kotła w łazience rozprowadzenie po mieszkaniu do grzejników). Instalacja będzie poprowadzone w podłodze przy ścianach. Tutaj też każdy instalator proponował PEX. Co ciekawe, każdy z nich używa innego systemu (np. Roth, Duro) i każdy z tych producentów jest dość mało popularny - np. nikt nie oferował polecanego przez większość i mającego dobre opinie (oraz ceny) WAVIN... Natomiast także nie wyobrażam sobie sytuacji, że po dekadach zacznie mi coś w tej instalacji przeciekać... Zatem czy jednymi bezpiecznymi rozwiązaniami są właścnie TECEflex albo miedź? Z tym ostatnim wiąże się jeszcze jeden problem, że muszę pilnie poprowadzić 4m instalacji do grzejnika w jednym z pokoi, aby móc go wykańczać. I w przypadku miedzi nie byłbym w stanie tego zrobić... Przy TECE mógłbym, ale z kolei pewnie trudno byłoby w przyszłości "zmusić instalatora", aby zrobił w tym systemie instalację, skoro pewnie nie będzie miał do tego odpowiedniego sprzętu... Nie wiem, już co robić. Edytowane 14 Grudnia 2023 przez Vendeur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts