Vendeur 14.12.2023 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2023 (edytowane) Cześć, muszę wykonać instalację ogrzewania oraz wodną w mieszkaniu w starej kamienicy. Instalacja wodna będzie w cienkich ściankach działowych. Bardzo krótka, gdyż łazienka i kuchnia są obok siebie, najdłuższy odcinek połączenia będzie miał około 2 metrów długości. Początkowo chciałem to zrobić na zgrzewanych PP, gdyż wydaje się to być najpewniejsze długoterminowo. Potem z kolei dowiedziałem się, że obecnie stosuje się w większości przypadków różne systemy PEX. Tylko, że przecież tam są gumowe uszczelki na złączkach, a jak wiadomo, guma nie jest wieczna. I mało interesuje mnie gwarancja 10-15 lat na instalację albo jej przewidziana żywotność powyżej 50 lat, bo co mi po niej? Nie chcę za 50 lat, ja albo moi potomkowie, spotkać się z sytuacją, że jakaś złączka zaczęła przeciekać i trzeba kuć wszystko w ścianach i wymieniać... Tym sposobem dotarłem do systemu PEX firmy TECEflex, który jest łączony bezuszczelkowo https://www.tece.com/pl/systemy-rurowe/teceflex . Wydaje się on najpewniejszy, ale z kolei nie spotkałem się z instalatorem, który by go stosował (w przypadku wody, której instalację chcę zrobić sam, to akurat mniejszy problem). W przypadku TECEflex byłby też ten plus, że mógłbym od nowego przyłącza wody w piwnicy, pociągnąć przewodem kominowym nową (obecna może być "zasyfiona") instalację do mieszkania, aby całość była nowa i "czysta". Natomiast nie rozumiem aż takiej popularności systemów PEX łączonych za pomocą złączek z gumowymi uszczelkami - czy naprawdę nikt nie przejmuje się, co się stanie za te 50 lat...? Przy okazji moje zapytanie dotyczy także instalacji ogrzewania (od kotła w łazience rozprowadzenie po mieszkaniu do grzejników). Instalacja będzie poprowadzone w podłodze przy ścianach. Tutaj też każdy instalator proponował PEX. Co ciekawe, każdy z nich używa innego systemu (np. Roth, Duro) i każdy z tych producentów jest dość mało popularny - np. nikt nie oferował polecanego przez większość i mającego dobre opinie (oraz ceny) WAVIN... Natomiast także nie wyobrażam sobie sytuacji, że po dekadach zacznie mi coś w tej instalacji przeciekać... Zatem czy jednymi bezpiecznymi rozwiązaniami są właścnie TECEflex albo miedź? Z tym ostatnim wiąże się jeszcze jeden problem, że muszę pilnie poprowadzić 4m instalacji do grzejnika w jednym z pokoi, aby móc go wykańczać. I w przypadku miedzi nie byłbym w stanie tego zrobić... Przy TECE mógłbym, ale z kolei pewnie trudno byłoby w przyszłości "zmusić instalatora", aby zrobił w tym systemie instalację, skoro pewnie nie będzie miał do tego odpowiedniego sprzętu... Nie wiem, już co robić. Edytowane 14 Grudnia 2023 przez Vendeur Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/275615-jaki-system-ogrzewania-oraz-instalacji-wodnej-wybra%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts