Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nakrokwiowo płyta PIR, a punkt rosy

OlaOna

Recommended Posts

Dzień dobry,

Mam kilka pytań dotyczących ocieplenia nakrokwiowego płytami PIR

Planuję wymianę blachodachówki, przy okazji chcielibyśmy docieplić poddasze - dom z 2004 r. Nie wchodzi w grę docieplenie od środka, bo dom jest świeżo po remoncie. Stan który mamy obecnie patrząc od środka domu (wentylacja grawitacyjna) :

- karton gips

- folia paroizolacyjna

- ocieplenie międzykrokwiowe wełną na oko 12-15 cm (dom kupiony, więc nie mam dokładnej wiedzy na ten temat)

- membrana

- blachodachówka

1. Czy ocieplenie nakrokwiowe (PIR) mieszane z międzykrokwiowym (wełna) to na pewno dobry pomysł? Jakie problemy pojawić się mogą przy mieszaniu obu rodzajów ociepleń?

2. Jaką najmniejsza grubość płyty PIR wchodzi w grę, żeby punkt rosy nie znalazł się pod płytą PIR ( wybrana płyta z obustronną okładziną z aluminium, lambda 0,022)?

Nie pytam tu o sam efekt ociepleniowy, bo tu oczywiste jest, że im więcej tym lepiej. Chodzi mi o to jaka jest najmniejsza, bezpieczna grubość płyty PIR dla krokwi i wełny pomiędzy nimi pod kątem skroplin 5 cm? 8 cm? 10 cm?

• 3 weeks później...
Aby tak zwana temperatura "punktu rosy" nie wystąpiła w warstwie wełny mineralnej nie wiedząc ile jej tam jest to w tym konkretnym przypadku powinno się zastosować płytę PIR grubości minimum 14 cm. Do tego należy zamknąć wszelkie możliwe wloty powietrza pod płytę PIR.