OlaOna 16.12.2023 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2023 Dzień dobry, Mam kilka pytań dotyczących ocieplenia nakrokwiowego płytami PIR Planuję wymianę blachodachówki, przy okazji chcielibyśmy docieplić poddasze - dom z 2004 r. Nie wchodzi w grę docieplenie od środka, bo dom jest świeżo po remoncie. Stan który mamy obecnie patrząc od środka domu (wentylacja grawitacyjna) : - karton gips- folia paroizolacyjna- ocieplenie międzykrokwiowe wełną na oko 12-15 cm (dom kupiony, więc nie mam dokładnej wiedzy na ten temat)- membrana - blachodachówka 1. Czy ocieplenie nakrokwiowe (PIR) mieszane z międzykrokwiowym (wełna) to na pewno dobry pomysł? Jakie problemy pojawić się mogą przy mieszaniu obu rodzajów ociepleń? 2. Jaką najmniejsza grubość płyty PIR wchodzi w grę, żeby punkt rosy nie znalazł się pod płytą PIR ( wybrana płyta z obustronną okładziną z aluminium, lambda 0,022)? Nie pytam tu o sam efekt ociepleniowy, bo tu oczywiste jest, że im więcej tym lepiej. Chodzi mi o to jaka jest najmniejsza, bezpieczna grubość płyty PIR dla krokwi i wełny pomiędzy nimi pod kątem skroplin 5 cm? 8 cm? 10 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.12.2023 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2023 Wykraplanie liczy sie w całej przegrodzie, nie w jednej warstwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 01.01.2024 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia Aby tak zwana temperatura "punktu rosy" nie wystąpiła w warstwie wełny mineralnej nie wiedząc ile jej tam jest to w tym konkretnym przypadku powinno się zastosować płytę PIR grubości minimum 14 cm. Do tego należy zamknąć wszelkie możliwe wloty powietrza pod płytę PIR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts