bartolomeooo 16.12.2023 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2023 (edytowane) Mam kilka pytań o ścianki działowe na poddaszu, proszę o pomoc. 1. Jaką wybrać grubość ścianki działowej na poddaszu...? Rozumiem, że ta decyduje przede wszystkim o akustyce tak? Wobec tego profile 5cm będą dość słabe, profile 7.5 cm mają chyba dość niestandardowy wymiar dla wełny, zostają więc 10 cm... Zakładam, że w takiej ścianie będą szły tylko kable... 2. Ściany w łazience chcę zrobić z pustaków H+H. Jaka minimalna grubość jest wymagana, żeby ścianka z bruzdami pod rury i ciężkimi płytkami wytrzymała? (Ścianka ta będzie dochodzić TYLKO do podwieszonego sufitu (niżej zdjęcie - na niebiesko). 3. Kupiłem pustaki z BK o gr. 8 cm z których ułożę jedną warstwę właśnie pod te profile pod ścianki z GK. Łatwiej będzie się w takim pustaku wwiercić niż w stropie. Można tak...? 4. Profil sufitowy ścianki działowej przykręcam do profilu CD na suficie podwieszanym tak? Zaznaczyłem na czerwono ile takich ścianek mam zrobić...[ATTACH=CONFIG]467516[/ATTACH] Edytowane 25 Grudnia 2023 przez bartolomeooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 25.12.2023 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 25.12.2023 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2023 3. Kupiłem pustaki z BK o gr. 8 cm z których ułożę jedną warstwę właśnie pod te profile pod ścianki z GK. Łatwiej będzie się w takim pustaku wwiercić niż w stropie. Można tak...? To złe rozwiązanie. Wywiercenie kilku otworów w betonie fi 8 to nie jest wielkie wyzwanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 26.12.2023 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 Łączna długość ścianek działowych będzie miała minimum 60 metrów, więc tych otworów będzie sporo... ale to jest do zrobienia. Problem polega na tym, że mam bardzo nierówny strop. Wystarczy delikatnie miejsce pod profile na stropie wyrównać zaprawą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.12.2023 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2023 . Wystarczy delikatnie miejsce pod profile na stropie wyrównać zaprawą? Zależy co masz na mysli piszac zaprawa. Jeżeli cos w stylu kleju do płytek, albo cos na bazie cementu to powinno byc ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartolomeooo 10.01.2024 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia Myślałem po prostu o betonie... tylko tak się zastanawiam czy ma sens taka minimalna, cienka, wyrównująca warstwa... to na pewno dobrze nie zwiąże. Może lepiej będzie pod profile aluminiowe (i na pewno prostsze) wylać takie pasy z najtańszej wylewki samopoziomującej? To samo pod ścianki z betonu komórkowego - wylewka, na to ta folia gruba (papa) i pierwsza warstwa pustaków na betonie, reszta na klej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts