Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ścianki działowe z gk

Recommended Posts

Mam kilka pytań o ścianki działowe na poddaszu, proszę o pomoc.

1. Jaką wybrać grubość ścianki działowej na poddaszu...? Rozumiem, że ta decyduje przede wszystkim o akustyce tak? Wobec tego profile 5cm będą dość słabe, profile 7.5 cm mają chyba dość niestandardowy wymiar dla wełny, zostają więc 10 cm... Zakładam, że w takiej ścianie będą szły tylko kable...

2. Ściany w łazience chcę zrobić z pustaków H+H. Jaka minimalna grubość jest wymagana, żeby ścianka z bruzdami pod rury i ciężkimi płytkami wytrzymała? (Ścianka ta będzie dochodzić TYLKO do podwieszonego sufitu (niżej zdjęcie - na niebiesko).

3. Kupiłem pustaki z BK o gr. 8 cm z których ułożę jedną warstwę właśnie pod te profile pod ścianki z GK. Łatwiej będzie się w takim pustaku wwiercić niż w stropie. Można tak...?

4. Profil sufitowy ścianki działowej przykręcam do profilu CD na suficie podwieszanym tak?

Zaznaczyłem na czerwono ile takich ścianek mam zrobić...

[ATTACH=CONFIG]467516[/ATTACH]

Edytowane przez bartolomeooo

• 2 weeks później...

3. Kupiłem pustaki z BK o gr. 8 cm z których ułożę jedną warstwę właśnie pod te profile pod ścianki z GK. Łatwiej będzie się w takim pustaku wwiercić niż w stropie. Można tak...?

To złe rozwiązanie. Wywiercenie kilku otworów w betonie fi 8 to nie jest wielkie wyzwanie.

• 2 weeks później...
Myślałem po prostu o betonie... tylko tak się zastanawiam czy ma sens taka minimalna, cienka, wyrównująca warstwa... to na pewno dobrze nie zwiąże. Może lepiej będzie pod profile aluminiowe (i na pewno prostsze) wylać takie pasy z najtańszej wylewki samopoziomującej? To samo pod ścianki z betonu komórkowego - wylewka, na to ta folia gruba (papa) i pierwsza warstwa pustaków na betonie, reszta na klej.