Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy odebrać podłogę drewnianą po renowacji ze skórką pomarańczy?

Recommended Posts

Szanowni Forumowicze,

Zleciłem cyklinowanie i lakierowanie podłogi drewnianej, firma skończyła piętro i mam wątpliwości co do poprawności położenia lakieru - widzę efekt skórki pomarańczy jak na zdjęciu - czy możecie pomóc mi w ocenie czy taki efekt prac powinienem zaakceptować? Pojawia się w kilku miejscach, to pokazane na zdjęciu jest największe powierzchniowo. Lakier Blanchon Intensive Satin. Są również braki w wypełnieniu szczelin - czy one wszystkie powinny zostać wypełnione czy jest jakaś reguła norma która dopuszcza ubytki pomimo szpachlowania? Wpadł też większy włosek - ale to wydaje mi się czymś co może się przytrafić.

8018e6f55fe65715.jpg

41466eac9206f166.jpg

0a228a8283090539.jpg

• 2 weeks później...

Proces naprawy lakieru z fakturą skórki pomarańczy może wymagać cierpliwości i precyzji.

Ten problem mógł być spowodowany różnymi czynnikami, takimi jak błędy aplikacyjne, nieprawidłowe warunki środowiskowe podczas malowania, lub używanie nieodpowiednich produktów np. gęstość lakieru.

Oczyść powierzchnię lakieru z wszelkich zanieczyszczeń, jak kurz, brud czy tłuste plamy.

Przeszlifuj (na próbę)miejsce mniej widoczne papierem 120 ( miejsce z włosem też)Jeśli po pierwszym szlifowaniu faktura skórki pomarańczy nie zniknęła, możesz spróbować zwiększać stopień ścieralności .

Następnie skorzystaj z polerki obrotowej lub oscylacyjnej (albo weż z wypożyczalni dużą maszynę z odpowiednim padem) w połączeniu z pastą polerską o odpowiednim stopniu ścieralności. Pastę możesz stosować też przy użyciu gąbki polerskiej lub włókniny.Poleruj powierzchnię równomiernie, dbając o to, aby nie przyciskać zbyt mocno.

Po zastosowaniu pasty polerskiej o najwyższym stopniu ścieralności, przejdź do polerowania z użyciem specjalnej pasty wykończeniowej, aby przywrócić lakierowi blask.

Jeśli nie jesteś pewien, czy poradzisz sobie samodzielnie, rozważ skonsultowanie się z profesjonalistą, który może zaoferować pomoc i wskazówki dostosowane do konkretnej sytuacji.