Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wszyscy namawiają na oczyszczalnie a nie szambo - o co chodzi?

VCG

Recommended Posts

Mieliśmy w planach szambo a dzwoniliśmy już w parę miejsc i wszyscy mówili, że lepiej dopłacić i zrobić oczyszczalnie. Czy coś w tym rzeczywiście jest (opłaty za szambo mają wzrastać ?) czy po prostu wykonawcom bardziej się to opłaca?

Jeżeli odpuścimy to szambo i damy się namówić to na co zwrócić uwagę jeżeli to miałaby być oczyszczalnia? O co pytać?

Jeśli chodzi o same opłaty. Miesiąc temu podpisywałem umowę na wywóz nieczystości ciekłych. Mam oczyszczalnie i zbiornik gnilny o pojemności 3000L. I teraz tak. Wywóz do 3000L kosztuje 160zł, między 3000 a 5000 220zł a wszystko powyżej 5000 już 360zł.

Jak znasz swoje zużycie wody to sobie policzysz ile zapłacisz za wywóz szamba w ciagu roku. U mnie w gminie z POŚ wymagają wywozu raz w roku ale ja w deklaracji napisałem raz na 3 lata, sprzeciwu pisemnego nie wnieśli, deklarację przyjeli, zobaczymy co będzie.

• Like 1

Czasy opłacalności "rozszczelnionych" szamb, powoli się kończą. Policz sobie, czy płacąc uczciwie, opłaca się szambo czy oczyszczalnia, pomijając już nawet ewentualne podwyżki.

Z mojej POŚki wybierają ok 2m3 na 1,5 roku a wody zużywamy 6-8m3 miesięcznie. Do kosztów dochodzi koło 100zł rocznie na bakterie.

Są gminy dające dotacje na oczyszczalnie przydomowe. No i w gratisie masz spokój, którego wielu w mojej gminie od niedawna nie ma, bo spółka wodna kupiła urządzenie do "zadymy" mające wykrywać tych, którzy odprowadzenia wody opadowej mają podłączone do kanalizacji (co zakłóca pracę oczyszczalni, szczególnie przy opadach jakie mamy od miesiąca) a przy okazji wykrywa nieszczelne szamba, którym "z trzeciego czyste" leci do rzeki.

Budowa dobrze działającej oczyszczalni to "wyzwanie", na które składa się kilka rzeczy. Pominę większość z nich, ale najważniejsze jest to czy masz miejsce oraz czy warunki gruntowo-wodne są sprzyjające ku temu. Jeśli jest glina, masz czasami wysoko wody gruntowe oraz na dodatek nie masz miejsca to od razu rób szambo. Jak będzie szczelne to i tak wywieziesz tyle ile naleci i nie ma co za dużo o tym myśleć. Ja montowałem z tworzywa szamba, bo bardziej im ufałem niż tańszym betonowym. Jednak te nie muszą być złe, tylko to jest związane z ceną i raczej szukaj tych droższych :)

Jeśli chodzi o same opłaty. Miesiąc temu podpisywałem umowę na wywóz nieczystości ciekłych. Mam oczyszczalnie i zbiornik gnilny o pojemności 3000L. I teraz tak. Wywóz do 3000L kosztuje 160zł, między 3000 a 5000 220zł a wszystko powyżej 5000 już 360zł.

Jak znasz swoje zużycie wody to sobie policzysz ile zapłacisz za wywóz szamba w ciagu roku. U mnie w gminie z POŚ wymagają wywozu raz w roku ale ja w deklaracji napisałem raz na 3 lata, sprzeciwu pisemnego nie wnieśli, deklarację przyjeli, zobaczymy co będzie.

ceny szok, u mnie w Zach-Pom szambo 25pln/za m3, ale juz slyszalem ze na Slasku koparka za godzine tez 2x drozej niz u mnie.

A z ciekawosci przy tak rzadkim wywozie co Ci daje taka umowa?

u mnie sie po prostu dzwoni i gosc (ten czy tamten) przyjezdza, zostawia kwit jakby kto sie o papiery pytal.